Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Syön jogurtin joukossa pellavansiemenrouhetta, jossa on  auringonkukan-, seesamin- ja kurpitsansiemeniä sekä chiaa. Onko kokonaisten siementen syönti turhaa, kun tuntuu että ne tulevat kokonaisina ulosteen mukana. Ehtiikö niistä imeytyä mitään ravintoaineita? Lapset eivät ainakaan pureskele niitä kunnolla. Auttaisiko yön yli liotus? Vai pitäisikö siemenet murskata esim. morttelissa ennen käyttöä?

Kysyjän havainto on aivan oikea. Meillä ei ole entsyymejä, jotka voivat hajottaa siementen kuoria. Jos siemenet syödään kokonaisina, ne päätyvät kokonaisina myös ulosteeseen eivätkä ravintoaineet pääse imeytymään. Aivan turha tämä ”läpikulkumatka” ei kuitenkaan ole, sillä siemenet toimivat kuituna ja siten lisäävät ulostemassaa ja ehkäisevät ja hoitavat omalta osaltaan ummetusta.

Siemenissä on kuidun lisäksi proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa sekä monipuolisesti vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Jotta nämä aineet olisivat elimistön käytettävissä, tulisi siemenet hajottaa, joko pureskelemalla tai rouhimalla. Mortteli on tähän erinomainen väline.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siemeniä liotettaessa kannattaa myös liotusvesi nauttia, sillä siemenistä irtoaa liotusveteen kuituyhdisteitä, mm. lignaaneja, jotka voivat olla hyödyllisiä. Jos haluaa käyttää rouhetta, on hyvä valita tuote, joka on paahdettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pellava on ns. kadmiumin­kerääjäkasvi, eli maaperässä oleva kadmium, joka on peräisin mm. liikenteestä, päätyy helposti pellavansiemeniin. Kotimaisissa tuotteissa kadiumia on todennäköisesti vähemmän, sillä meillä liikenteen päästötkin ovat Keski-Eurooppaa vähäisempiä. Pellavassa on myös syaaniyhdisteitä, mutta ne hajoavat, kun pellavansiemeniä kuumennetaan. Pellavansiemenet kannattaa siis nauttia kokonaisina, jolloin haitta-aineet eivät pääse imeytymään.

Pellavansiementen haitta-aine­pitoisuuksia selvitetään parhaillaan laajasti, joten saanemme piakkoin asiasta lisätietoa.
 

 

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Vierailija

jos syö esim pellavansiemeniä kokonaisina ja ne ei suolistossa rikkoonnu niin imeytyykö kaloreita sitten ollenkaan?

  • ylös 17
  • alas 18
luont.hoit.

kalorit eivät ole turhia. Kaloreista saa energiaa. Ihminen tarvitsee kaloreita.

  • ylös 11
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla