Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Perheeseeni kuuluu 15-vuotias tyttärentytär. Hän lopetti lihan syönnin eettisistä syistä viime kesänä. Hän syö vilja- ja maitotuotteita, kananmunia, kalaa, vihanneksia ja hedelmiä. Mitä ravitsemuksellisia puutoksia voi tulla, jos ei syö lihaa? Jos jotain tulee, niin millä sen voi korvata?

Tyttärentyttärenne ruokavalio on ammattikielellä lakto-ovo-vegetaarinen ruokavalio, missä lakto viittaa maitotuotteisiin ja ovo kananmunaan. Tämä on monipuolinen kasvisruoka­valion muoto edellyttäen, että se on ajatuksella koostettu. Ravinto­aineiden puutosten riskiä ei tällöin ole.

Muutama sudenkuoppa kuitenkin on. Maitotuotteista kannattaa valita rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet ja rasvanlähteinä suosia kasviöljyjä ja niistä tehtyjä levitteitä sekä pähkinöitä, siemeniä ja manteleita. Kananmunia suositellaan 2–3 kpl viikossa. Nämä suositukset ovat aivan samat sekaruokaa syöville.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Soijatuotteita ja palkokasveja eli erilaisia papuja ja linssejä kannattaa käyttää monipuolisesti. Ne parantavat ruoan ravitsemuksellista laatua. Viljatuotteista tulee suosia täysjyvätuotteita ja kasviksia, marjoja tai hedelmiä on hyvä olla joka aterialla jossain muodossa aivan kuten sekaruokaa syövälläkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla