Vetämättömyyteen syy voi olla rautavaraston hupeneminen. Jos rautapitoisen ruoan tankkaaminen ei auta, ota avuksi rautatabletit.

Lievä anemia ei aina tunnu mutta näkyy verikokeessa. Jos hemoglobiini jää alle 120, kannattaa aloittaa rautalääkitys.

Kuulostaa helpolta, mutta ei aina sitä ole. Rauta nimittäin aiheuttaa monille ummetusta, ripulia tai pahoinvointia.

Rauta on yksi tärkeimmistä kivennäisaineista, koska elimistömme jokainen solu tarvitsee sitä. Veren punasoluissa se kuljettaa happea ja hiilidioksidia. Lihassoluissa rauta sitoo verestä happea ja kuljettaa sen lihasten hyödynnettäväksi.

Raudalla on merkittävä rooli myös maksan ja aivojen aineenvaihdunnassa.

Miten estää rautahoidon vaivat?

Aloita rautahoito vähitellen pienellä annoksella. Nosta annos oikeaksi muutaman päivän kuluttua.

Miten raudasta teho irti?

Ota lääke tyhjään mahaan, noin tunti ennen ruokailua. Jos saat vatsavaivoja, voit ottaa raudan ruoan kanssa mutta ei kuitenkaan kasvisten, kahvin, teen ja maitotuotteiden kanssa, jotka vähentävät raudan imeytymistä.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Ota rautalääke aamulla
Terveys
Ota rautalääke aamulla

C-vitamiinipitoiset tuotteet (esimerkiksi appelsiinimehu) edistävät raudan imeytymistä.

Miten pitkään rautaa?

Anemia korjaantuu tavallisesti muutamassa kuukaudessa.

Rautahoitoa on hyvä jatkaa vielä 3–6 kuukautta, jotta elimistön rautavarastot täyttyvät.

Kahta lajia rautaa

Hemirautaa saadaan eläinkunnasta eli liha-, sisäelin-ja veriruoista. Elimistön on helppo hyödyntää hemirautaa: siitä imeytyy noin 25 prosenttia.

Ei-hemirauta on kasvikunnan tuotteista saatavaa rautaa. Paras ei-hemiraudanlähde on täysjyvävilja. Myös pinaatin ja persiljan kaltaiset vihreät kasvikset sisältävät paljon rautaa, mutta niitä syödään kerralla niin vähän, ettei merkitys ole suuri. Ei-hemiraudasta imeytyy 2–20 prosenttia.

Asiantuntija sisätautilääkäri Pertti Mustajoki

Rautaisia ruokia

  • veri, maksa, liha
  • täysjyväviljatuotteet, lese
  • pavut, kikherneet, herneet
  • vihreät lehtivihannekset (esim. basilika, nokkonen, persilja)
  • ruusukaali
  • mustajuuri ja maa-artisokka