
Vaikka tänä kesänä ei etelään lennetä, voit tehdän lautasmatkan Välimerelle vaikka joka päivä. Tutkimusten mukaan se kannattaa. Terveydeksi, siis!
Sairauksia ehkäisevä välimerellinen ruokavalio ei sisällä loputtomasti pastaa tai kinkunsiivuja. Sitä voi helposti noudattaa Suomessakin, kun syöt näin:
- Paljon hyviä rasvoja ja vain vähän kovaa rasvaa. Kasviöljyä nautitaan jopa leivän kanssa. Voita ei tarvita ollenkaan ja eläinperäinen rasva jää muutenkin vähäiseksi.
- Runsaasti palkokasveja. Herneitä, papuja, linssejä ja muita palkokasveja syödään monta kerta viikossa.
- Monipuolisesti vihanneksia.Värikkäiden vihannesten runsas käyttö on terveellisen ruokavalion ydin. Siihen kuuluvat myös tummanvihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, lähes päivittäin.
- Hedelmiä ja pähkinöitä. Päivässä voi syödä pari kolmekin hedelmää. Myös pähkinöiden ja siementen käyttäminen on säännöllistä, ei satunnaista.
- Viljaa vaihdellen. Täysjyvävilja on arkiruoan perusta. Joskus pieni valkoisesta viljasta tehty leivonnainenkin on paikallaan.
- Kalaa ja äyriäisiä. Kaksi tai kolme kala-ateriaa viikossa. Sen lisäksi suositaan muita mereneläviä punaisen lihan sijaan.
- Vähän lihaa ja lihavalmisteita.Viik ossa pitäisi olla vähintään kaksi kokonaan lihatonta päivää, mielellään enemmänkin.
- Maitotuotteita järkevästi. Jogurtti ja juustosiivu silloin tällöin kuuluvat asiaan, mutta janoon ei juoda maitoa.
- Alkoholia kohtuudella. Viini on Väilmerenmaissa ruokajuoma, jota myös laimennetaan vedellä varsinkin kuumaan aikaan.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa