Eturauhasen liikakasvun ja eturauhassyövän oireet ovat samantyyppiset. Maallikon on mahdoton oireiden perusteella erottaa näitä kahta toisistaan. Mistä mies tietää, milloin hänen tulee hakeutua oireidensa takia lääkäriin?

Jos virtsaaminen alkaa tuntua vaikeutuneelta, tiheältä ja on myös yöllistä virtsaamistarvetta, on syytä käydä tarkistamassa eturauhasen tila. Myös verivirtsaisuus, verinen sperma, huono erektio, selkäkivut ja lantiokivut ovat syitä mennä lääkäriin. Näin neuvoo urologian professori Martti Ala-Opas Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lääkäri toteaa eturauhasen liikakasvun tunnustelemalla peräsuolen kautta. Näin päästään arvioimaan eturauhasen koko, muoto, arkuus, ja mahdolliset kyhmyt. Usein eturauhasen koko arvioidaan vielä ultraäänitutkimuksella.

Virtsavaivoista kärsivän tulee käydä myös laboratoriokokeissa. Yleensä otetaan virtsanäyte, munuaisten toimintakoe, seerumin kreatiniinitason tutkimus sekä prostata spesifisen antigeenin mittaus eli PSA-mittaus.


Samat oireet, eri tauti

 

Eturauhassyövälle ei ole omaa erityistä oiretta. Hyvänlaatuisen liikakasvun oireet sopivat myös eturauhassyövän oireiksi. Eturauhassyövän erottaminen eturauhasen hyvänlaatuisesta muutoksesta on erittäin tärkeää. Eturauhassyövän diagnoosi perustuu laboratoriokokeiden ohessa myös tunnusteluun.

– Syövän varhaistoteaminen antaa mahdollisuuden hoitoon, joka parhaimmillaan johtaa syövästä vapautumiseen. Etäpesäkkeinen tauti antaa mahdollisuuden lähinnä taudin pysäyttämiseen, mutta harvemmin siitä vapautumiseen kokonaan, vaikka lääkehoidotkin ovat kehittyneet viime vuosina, Ala-Opas kertoo.

Lopullisen diagnoosin varmistavat koepalat eturauhasesta. Eturauhanen voidaan puuduttaa, eikä koepalan otto ole erityisen kivulias.


Hoidot taudin mukaan
 

Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voidaan hoitaa lääkkein; jos ne eivät tehoa, voidaan eturauhasta höylätä eli pienentää. Suurentunut eturauhanen voidaan hoitaa myös laserleikkauksella.

Paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehdot ovat aktiivinen seuranta, eturauhasen poistoleikkaus sekä sädehoito, joka voidaan antaa tavanomaisena ulkoisena sädehoitona tai kudoksen sisäisenä eli brakyhoitona. Kun eturauhassyöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, tautia hoidetaan hormonein ja solunsalpaajin. Osalle riittää aktiivinen seuranta.

Leikkausta suositellaan silloin, kun tauti on paikallinen, potilaan arvioitu jäljellä oleva elinaika on yli kymmenen vuotta ja eturauhassyöpä arvioidaan aggressiiviseksi. Leikkaus poistaa kasvaimen mutta se voi huonontaa seksuaalitoimintoja ja virtsanpidätystä. Usein nämä haitat korjaantuvat vähitellen.

Sädehoidosta ei yleensä seuraa merkittävää haittaa seksuaalitoimintoihin ja virtsanpidätykseen, mutta se voi aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita. Sädehoitoon päädytään usein, jos potilaalla on sydän- ja verenkiertoelimien sairauksia: leikkausta pidetään silloin liian vaativana toimenpiteenä.

Eturauhassyöpäpotilaista noin 85 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta ja lähes 70 prosenttia vielä 15 vuoden kuluttua.

Kolme eturauhasen sairautta

  1. Eturauhastulehdus eli prostatiitti on tavallinen tauti, joka on yleensä bakteeriperäinen ja ilmenee muun muassa epämääräisenä särkynä alavatsalla ja kiveksissä. Eturauhastulehdusta voidaan hoitaa antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmällä, lämpimin istumakylvyin ja pitämällä itsensä yleensäkin lämpimänä.
     
  2. Eturauhasen liikakasvu on vanhojen miesten yleisin hyvänlaatuinen kasvain. Neljällä viidestä yli 80-vuotiaasta miehestä löytyy eturauhasessa liikakasvua. Sen oireita ovat muun muassa tihentynyt virtsantarve ja virtsan tiputtelu. Vaivaa hoidetaan lääkkein, mutta eturauhasta voidaan myös höylätä eli pienentää. Suurentunut eturauhanen voidaan myös laseroida.
     
  3. Eturauhassyövän oireet ovat samat kuin liikakasvun, mutta sitä hoidetaan aktiivisesti seuraamalla, eturauhasen poistoleikkauksella tai sädehoidolla. Jos syöpä on levinnyt, käytetään hormoneita ja solunsalpaajia.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti