
Eturauhasen liikakasvun ja eturauhassyövän oireet ovat samantyyppiset. Maallikon on mahdoton oireiden perusteella erottaa näitä kahta toisistaan. Mistä mies tietää, milloin hänen tulee hakeutua oireidensa takia lääkäriin?
Jos virtsaaminen alkaa tuntua vaikeutuneelta, tiheältä ja on myös yöllistä virtsaamistarvetta, on syytä käydä tarkistamassa eturauhasen tila. Myös verivirtsaisuus, verinen sperma, huono erektio, selkäkivut ja lantiokivut ovat syitä mennä lääkäriin. Näin neuvoo urologian professori Martti Ala-Opas Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.
Lääkäri toteaa eturauhasen liikakasvun tunnustelemalla peräsuolen kautta. Näin päästään arvioimaan eturauhasen koko, muoto, arkuus, ja mahdolliset kyhmyt. Usein eturauhasen koko arvioidaan vielä ultraäänitutkimuksella.
Virtsavaivoista kärsivän tulee käydä myös laboratoriokokeissa. Yleensä otetaan virtsanäyte, munuaisten toimintakoe, seerumin kreatiniinitason tutkimus sekä prostata spesifisen antigeenin mittaus eli PSA-mittaus.
Samat oireet, eri tauti
Eturauhassyövälle ei ole omaa erityistä oiretta. Hyvänlaatuisen liikakasvun oireet sopivat myös eturauhassyövän oireiksi. Eturauhassyövän erottaminen eturauhasen hyvänlaatuisesta muutoksesta on erittäin tärkeää. Eturauhassyövän diagnoosi perustuu laboratoriokokeiden ohessa myös tunnusteluun.
– Syövän varhaistoteaminen antaa mahdollisuuden hoitoon, joka parhaimmillaan johtaa syövästä vapautumiseen. Etäpesäkkeinen tauti antaa mahdollisuuden lähinnä taudin pysäyttämiseen, mutta harvemmin siitä vapautumiseen kokonaan, vaikka lääkehoidotkin ovat kehittyneet viime vuosina, Ala-Opas kertoo.
Lopullisen diagnoosin varmistavat koepalat eturauhasesta. Eturauhanen voidaan puuduttaa, eikä koepalan otto ole erityisen kivulias.
Hoidot taudin mukaan
Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voidaan hoitaa lääkkein; jos ne eivät tehoa, voidaan eturauhasta höylätä eli pienentää. Suurentunut eturauhanen voidaan hoitaa myös laserleikkauksella.
Paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehdot ovat aktiivinen seuranta, eturauhasen poistoleikkaus sekä sädehoito, joka voidaan antaa tavanomaisena ulkoisena sädehoitona tai kudoksen sisäisenä eli brakyhoitona. Kun eturauhassyöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä, tautia hoidetaan hormonein ja solunsalpaajin. Osalle riittää aktiivinen seuranta.
Leikkausta suositellaan silloin, kun tauti on paikallinen, potilaan arvioitu jäljellä oleva elinaika on yli kymmenen vuotta ja eturauhassyöpä arvioidaan aggressiiviseksi. Leikkaus poistaa kasvaimen mutta se voi huonontaa seksuaalitoimintoja ja virtsanpidätystä. Usein nämä haitat korjaantuvat vähitellen.
Sädehoidosta ei yleensä seuraa merkittävää haittaa seksuaalitoimintoihin ja virtsanpidätykseen, mutta se voi aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita. Sädehoitoon päädytään usein, jos potilaalla on sydän- ja verenkiertoelimien sairauksia: leikkausta pidetään silloin liian vaativana toimenpiteenä.
Eturauhassyöpäpotilaista noin 85 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta ja lähes 70 prosenttia vielä 15 vuoden kuluttua.
Kolme eturauhasen sairautta
- Eturauhastulehdus eli prostatiitti on tavallinen tauti, joka on yleensä bakteeriperäinen ja ilmenee muun muassa epämääräisenä särkynä alavatsalla ja kiveksissä. Eturauhastulehdusta voidaan hoitaa antibioottien ja tulehduskipulääkkeiden yhdistelmällä, lämpimin istumakylvyin ja pitämällä itsensä yleensäkin lämpimänä.
- Eturauhasen liikakasvu on vanhojen miesten yleisin hyvänlaatuinen kasvain. Neljällä viidestä yli 80-vuotiaasta miehestä löytyy eturauhasessa liikakasvua. Sen oireita ovat muun muassa tihentynyt virtsantarve ja virtsan tiputtelu. Vaivaa hoidetaan lääkkein, mutta eturauhasta voidaan myös höylätä eli pienentää. Suurentunut eturauhanen voidaan myös laseroida.
- Eturauhassyövän oireet ovat samat kuin liikakasvun, mutta sitä hoidetaan aktiivisesti seuraamalla, eturauhasen poistoleikkauksella tai sädehoidolla. Jos syöpä on levinnyt, käytetään hormoneita ja solunsalpaajia.
Voisi kokeilla luontaistuotteilla myös ehkäistä ja helpottaa vaivoja
http://www.hyvaolo.com/2014/02/miten-valttya-eturauhasvaivoilta.html