Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mammografia ja gynekologinen sisätutkimus tulevat tutuksi lähes joka naiselle. Jännittää vähemmän, jos tietää mitä niissä tapahtuu.

Gynekologinen sisätutkimus

Useimmat naiset hakeutuvat gynekologiseen tutkimukseen, kun ehkäisyn tarve alkaa. Tutkimus tehdään myös, jos on alavatsakipuja, kovia kuukautiskipuja, vuotohäiriöitä tai oireita ulkosynnyttimissä. Jos gynekologisia vaivoja ei ole, e-pillerit voidaan aloittaa myös ilman sisä­tutkimusta. Tutkimusta suositellaan 1—3 vuoden välein.

Miten?

Tutkimuksen aikana nainen on selällään gynekologisella tutkimuspöydällä jalat tuettuina jalkatelineisiin. Aluksi lääkäri tarkastelee ulkosynnyttimet ja häpyalueen. Sen jälkeen hän tarkastelee emättimen limakalvoa ja kohdunnapukkaa tähystimen ja kohottajan avulla. Papa-näyte, jolla seulotaan kohdunkaulan syöpää, voidaan ottaa tässä vaiheessa. Seuraavaksi lääkäri vie yhden tai kaksi sormea emättimeen ja tunnustelee toisella kädellä vatsan päältä tutkien munasarjojen ja kohdun asennon, koon ja aristukset.  

Miltä tuntuu?

Aika moni jännittää tutkimusta, sillä se on intiimi tapahtuma, johon myös elämänkokemukset vaikuttavat. Metalliset instrumentit voivat tuntua viileiltä, muovisiakin käytetään. Rauhallinen hengittäminen ja rentoutuminen helpottavat oloa. Lääkärille kannattaa kertoa, jos jännittää tutkimusta tai on aiempia huonoja kokemuksia. Tutkimuksessa käytetään liukastetta, harvoin tarvitaan puuduttavaa geeliä. Papa-näyte voi hieman nipistää ja tuntua hetken epämukavalta vatsanpohjassa.

Mammografia

Mammografialla eli rintojen röntgentutkimuksella seulotaan rintasyöpää. Tutkimus tehdään myös silloin, jos rinnassa tuntuu esimerkiksi kyhmy tai lähisukulaisella on ollut rintasyöpä. Mammografialla voidaan paikallistaa pahanlaatuinen kasvain jo ennen kuin se on sormin tunnusteltavissa. Varhain todetuista rintasyövistä yli 90 prosenttia pystytään parantamaan. Yli 40-vuotiaan naisen kannattaa käydä tutkimuksessa 1—2 vuoden välein. Ilmainen syöpäseula kattaa 50—60-vuotiaat, muut maksavat tutkimuksen itse.

Miten?

Röntgenhoitaja asettelee rinnan kuvaustasolle, jonka jälkeen rinta puristetaan kahden levyn väliin. Näin kuvasta saadaan pienellä säde­annoksella mahdollisimman tarkka ja terävä. Kuvia otetaan kahdesta eri suunnasta, tarvittaessa voidaan ottaa suurennoskuvia epäilyttävistä kohdista. 

Miltä tuntuu?

Yhden rinnan kuvaus kestää vain muutaman minuutin. Muutaman sekunnin ajan rinnoissa tuntuu puristusta. Joillakin naisilla rinnat ovat todella arat, erityisesti kuukautisten lähestyessä. Ennen tutkimukseen lähtöä voi ottaa tavallisen särkylääkkeen.

 

 

 

 

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.