Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mammografia ja gynekologinen sisätutkimus tulevat tutuksi lähes joka naiselle. Jännittää vähemmän, jos tietää mitä niissä tapahtuu.

Gynekologinen sisätutkimus

Useimmat naiset hakeutuvat gynekologiseen tutkimukseen, kun ehkäisyn tarve alkaa. Tutkimus tehdään myös, jos on alavatsakipuja, kovia kuukautiskipuja, vuotohäiriöitä tai oireita ulkosynnyttimissä. Jos gynekologisia vaivoja ei ole, e-pillerit voidaan aloittaa myös ilman sisä­tutkimusta. Tutkimusta suositellaan 1—3 vuoden välein.

Miten?

Tutkimuksen aikana nainen on selällään gynekologisella tutkimuspöydällä jalat tuettuina jalkatelineisiin. Aluksi lääkäri tarkastelee ulkosynnyttimet ja häpyalueen. Sen jälkeen hän tarkastelee emättimen limakalvoa ja kohdunnapukkaa tähystimen ja kohottajan avulla. Papa-näyte, jolla seulotaan kohdunkaulan syöpää, voidaan ottaa tässä vaiheessa. Seuraavaksi lääkäri vie yhden tai kaksi sormea emättimeen ja tunnustelee toisella kädellä vatsan päältä tutkien munasarjojen ja kohdun asennon, koon ja aristukset.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miltä tuntuu?

Aika moni jännittää tutkimusta, sillä se on intiimi tapahtuma, johon myös elämänkokemukset vaikuttavat. Metalliset instrumentit voivat tuntua viileiltä, muovisiakin käytetään. Rauhallinen hengittäminen ja rentoutuminen helpottavat oloa. Lääkärille kannattaa kertoa, jos jännittää tutkimusta tai on aiempia huonoja kokemuksia. Tutkimuksessa käytetään liukastetta, harvoin tarvitaan puuduttavaa geeliä. Papa-näyte voi hieman nipistää ja tuntua hetken epämukavalta vatsanpohjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mammografia

Mammografialla eli rintojen röntgentutkimuksella seulotaan rintasyöpää. Tutkimus tehdään myös silloin, jos rinnassa tuntuu esimerkiksi kyhmy tai lähisukulaisella on ollut rintasyöpä. Mammografialla voidaan paikallistaa pahanlaatuinen kasvain jo ennen kuin se on sormin tunnusteltavissa. Varhain todetuista rintasyövistä yli 90 prosenttia pystytään parantamaan. Yli 40-vuotiaan naisen kannattaa käydä tutkimuksessa 1—2 vuoden välein. Ilmainen syöpäseula kattaa 50—60-vuotiaat, muut maksavat tutkimuksen itse.

Miten?

Röntgenhoitaja asettelee rinnan kuvaustasolle, jonka jälkeen rinta puristetaan kahden levyn väliin. Näin kuvasta saadaan pienellä säde­annoksella mahdollisimman tarkka ja terävä. Kuvia otetaan kahdesta eri suunnasta, tarvittaessa voidaan ottaa suurennoskuvia epäilyttävistä kohdista. 

Miltä tuntuu?

Yhden rinnan kuvaus kestää vain muutaman minuutin. Muutaman sekunnin ajan rinnoissa tuntuu puristusta. Joillakin naisilla rinnat ovat todella arat, erityisesti kuukautisten lähestyessä. Ennen tutkimukseen lähtöä voi ottaa tavallisen särkylääkkeen.

 

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla