Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mammografia ja gynekologinen sisätutkimus tulevat tutuksi lähes joka naiselle. Jännittää vähemmän, jos tietää mitä niissä tapahtuu.

Gynekologinen sisätutkimus

Useimmat naiset hakeutuvat gynekologiseen tutkimukseen, kun ehkäisyn tarve alkaa. Tutkimus tehdään myös, jos on alavatsakipuja, kovia kuukautiskipuja, vuotohäiriöitä tai oireita ulkosynnyttimissä. Jos gynekologisia vaivoja ei ole, e-pillerit voidaan aloittaa myös ilman sisä­tutkimusta. Tutkimusta suositellaan 1—3 vuoden välein.

Miten?

Tutkimuksen aikana nainen on selällään gynekologisella tutkimuspöydällä jalat tuettuina jalkatelineisiin. Aluksi lääkäri tarkastelee ulkosynnyttimet ja häpyalueen. Sen jälkeen hän tarkastelee emättimen limakalvoa ja kohdunnapukkaa tähystimen ja kohottajan avulla. Papa-näyte, jolla seulotaan kohdunkaulan syöpää, voidaan ottaa tässä vaiheessa. Seuraavaksi lääkäri vie yhden tai kaksi sormea emättimeen ja tunnustelee toisella kädellä vatsan päältä tutkien munasarjojen ja kohdun asennon, koon ja aristukset.  

Miltä tuntuu?

Aika moni jännittää tutkimusta, sillä se on intiimi tapahtuma, johon myös elämänkokemukset vaikuttavat. Metalliset instrumentit voivat tuntua viileiltä, muovisiakin käytetään. Rauhallinen hengittäminen ja rentoutuminen helpottavat oloa. Lääkärille kannattaa kertoa, jos jännittää tutkimusta tai on aiempia huonoja kokemuksia. Tutkimuksessa käytetään liukastetta, harvoin tarvitaan puuduttavaa geeliä. Papa-näyte voi hieman nipistää ja tuntua hetken epämukavalta vatsanpohjassa.

Mammografia

Mammografialla eli rintojen röntgentutkimuksella seulotaan rintasyöpää. Tutkimus tehdään myös silloin, jos rinnassa tuntuu esimerkiksi kyhmy tai lähisukulaisella on ollut rintasyöpä. Mammografialla voidaan paikallistaa pahanlaatuinen kasvain jo ennen kuin se on sormin tunnusteltavissa. Varhain todetuista rintasyövistä yli 90 prosenttia pystytään parantamaan. Yli 40-vuotiaan naisen kannattaa käydä tutkimuksessa 1—2 vuoden välein. Ilmainen syöpäseula kattaa 50—60-vuotiaat, muut maksavat tutkimuksen itse.

Miten?

Röntgenhoitaja asettelee rinnan kuvaustasolle, jonka jälkeen rinta puristetaan kahden levyn väliin. Näin kuvasta saadaan pienellä säde­annoksella mahdollisimman tarkka ja terävä. Kuvia otetaan kahdesta eri suunnasta, tarvittaessa voidaan ottaa suurennoskuvia epäilyttävistä kohdista. 

Miltä tuntuu?

Yhden rinnan kuvaus kestää vain muutaman minuutin. Muutaman sekunnin ajan rinnoissa tuntuu puristusta. Joillakin naisilla rinnat ovat todella arat, erityisesti kuukautisten lähestyessä. Ennen tutkimukseen lähtöä voi ottaa tavallisen särkylääkkeen.

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.