Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Onko lihavuusleikkaus tehokkain hoito diabetekseen?

Lihavuusleikkauksista on diabeteksen hoidossa saatu hyviä tuloksia. Leikkaus muuttaa insuliinin eritystä lisäävien suolistohormonien eritystä niin, että verensokeri laskee.

Leikkaustuloksena saavutettu laihtuminen myös parantaa insuliiniherkkyyttä eli insuliinin kykyä pitää verensokeri normaalina. Uusien tutkimusten mukaan leikkaus myös palauttaa normaaliksi aivojen ruokahalun säätelyn, jonka lihominen on sotkenut.

Vuoden päästä leikkauksesta 80 prosenttia diabeetikoista pääsee eroon lääkkeistä, jos tauti ei ole kestänyt useita vuosia. Lihavuusleikkaus saattaa ruotsalaistutkimuksen mukaan pidentää tyypin 2 diabetesta sairastavien ylipainoisten elinikää ja ehkäistä etenkin sydänoireita ja lykätä niistä aiheutuvia kuolemia.

Mikään takuu paranemisesta leikkaus ei ole: verensokerilla on edelleen taipumus nousta.

- Kymmenen vuoden kuluttua ilman lääkitystä on noin kolmasosa leikatuista, ravitsemustieteen professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Lihavuusleikkaukseen päästäkseen painoindeksin tulee olla vähintään 35. Potilaalla on oltava myös jokin lihavuuteen liittyvä sairaus, kuten diabetes, sepelvaltimotauti tai uniapnea. Jos painoindeksi on yli 40, liitännäissairauksia ei katsota. Leikkaus on mahdollista tehdä myös omalla kustannuksella yksityisessä terveydenhoidossa, jolloin kriteerit eivät ole yhtä tiukkoja.

Painorajoja tärkeämpää on kuitenkin kyky ja halu elintapamuutoksiin. Ilman niitä toimenpiteeseen on turha lähteä.
 

Leenukka*

Leikaten laihaksi ja terveeksi?

Onko lihavuusleikkaus tehokkain hoito diabetekseen - tuskin, koska se on liian iso operaatio massoille, mutta ainakin yksilölle se on tehokas. Olen käynyt sen läpi kolme vuotta sitten ja minusta on meitä lihavuusleikattuja loukkaavaa leimata siihen turvautuneet psyykkisesti sairaiksi. Lihavuusleikkaukseen pääsyyn on tiukat kriteerit. Se on viimeinen keino, kun kaikki muu on kokeiltu. Se tehdään ihmisille, jotka ovat jo monin tavoin yrittäneet ilman pysyvää tulosta. Sitä ennen jokaisen pitää...
Lue kommentti
Vierailija

Leikaten laihaksi ja terveeksi?

Onko lihavuusleikkaus tehokkain hoito diabetekseen? Ei ole. Ei voida leikata 1/2 miljoonaa suomalaista II-tyypin diabeetikkoa. Lähes 100% on ehkäistävissä elintavoilla ja jo sairastuneet saavat sairautensa remissioon. Jatkuva liika hiilihydraatti väsyttää haiman ja lopputuloksena on II-tyypin diabetes, painosta riippumatta (näennäisesti hoikallakin voi olla runsaasti tulehdusta aiheuttavaa sisäelinrasvaa). Lisäämällä hyvien proteiinien, rasvojen ja kasvisten määrää kaikki pystyvät ehkäisemään...
Lue kommentti