Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olemme melkein 70-vuotias avopari. Yhdessä ollaan oltu muutama vuosi. Liikutaan ja ruokavaliokin yritetään pitää mahdollisimman monipuolisena. Seksi luistaa hyvin, ongelma on vaan siinä että mieheni on aktiivisempi kuin minä. Ei hän minua pakota seksiin, mutta silti kysyn, onko mitään ainetta tai keinoa, joka lisäisi haluja ja nautintoa. Estrogeenivoidetta kokeiltiin, mutta ei tullut toivottua tulosta. L-arginiinia pulverina oli miehelleni joku suositellut – mitä se on ja voiko sitä myös nainen käyttää? Vai olisiko jotain muuta keinoa minulle?

 Seksuaalisen halun aste vaihtelee suuresti eri ihmisillä. Monet sairaudet ja sairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet voivat heikentää seksuaalista halua, ja tämä voi iän myötä lisätä seksiongelmia. Suomalaistutkimusten mukaan vanhenevien naisten yleisimmät seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat halun puute ja orgasmia vaille jääminen yhdynnässä. Toisaalta hellyys ja muu läheisyys voivat tulla seksiä tärkeämmäksi.

Vaihdevuosissa naisten estrogeenituotanto loppuu aiheuttaen vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, hikoilua ja unen häiriöitä. Nämä oireet voivat osaltaan vähentää myös seksuaalista vireyttä. Silloin vaihdevuosien hormonihoidosta voi olla apua. Vaihdevuosien jälkeen naisten haluttomuuden taustalla voi olla myös emättimen limakalvojen kuivumisen aiheuttamat yhdyntäkivut. Emättimen kautta käytetty estrogeeni hoitaa limakalvot kuntoon. Mutta estrogeeni ei sinänsä ole halua lisäävä hormoni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muistakin hormonivalmisteista on yritetty etsiä apua haluttomuuden hoitoon. Joissakin tutkimuksissa on saatu apua pienistä annoksista testosteronia, mutta vakuuttava tieteellinen näyttö puuttuu, samoin tieto hoidon turvallisuudesta. Toistaiseksi Suomessa ei ole naisille tarkoitettuja testosteronivalmisteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

L-arginiini on aminohappo, joka edesauttaa typpioksidin muodostumista kehossa. Typpioksidi laajentaa verisuonia ja edistää verenvirtausta. Näin ollen arginiinia on mainostettu mm. seksiongelmien hoitoon. Mainostekstien mukaan parempi verenvirtaus voi auttaa erektion voimakkuuteen ja kestoon. Naisilla parantunut verenvirtaus voisi herkistää stimulaatiolle lisäten nautintoa. Luontaistuotteita myyvien kauppojen ilmoitusten mukaan arginiinia käytetään lisäravinteena mm. verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja sydänsairauksien hoidossa. Valitettavasti tieteellinen näyttö näistä hyödyistä puuttuu.
 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Dhea voi auttaa. Se on heikkotehoinen hormonien esiaste, josta munuaisen kuorikerroksessa muodostuu pieniä määriä estrogeenia ja testosteronia.

Testosteroni on naisilakin haluun ja orgasmikykyyn vaikutttava hormoni. Sitä on saatavilla apteekista reseptillä: dehydroepiandrosteroni 25mg. Yksi tai kaksi aamuisin lääkärin määräyksen mukaan. Vaikutus näkyy parhaimmin n. 8 viikon kuluttua ja jtkuu niin kauan kuin tuotetta käytetään.

Dhea:lla on muitakin terveysvaikutuksia: ehkäisee iän myötä ilmenevää luu- ja lihaskatoa, parantaa mielialaa ja vireyttä.

Kaikki lääkärit eivät ole tähän perehtyneet eivätkä kirjoita reseptiä. Kannattaa käydä vaihdevuosiin erityisesti perehtyneellä erikoislääkärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla