Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olemme melkein 70-vuotias avopari. Yhdessä ollaan oltu muutama vuosi. Liikutaan ja ruokavaliokin yritetään pitää mahdollisimman monipuolisena. Seksi luistaa hyvin, ongelma on vaan siinä että mieheni on aktiivisempi kuin minä. Ei hän minua pakota seksiin, mutta silti kysyn, onko mitään ainetta tai keinoa, joka lisäisi haluja ja nautintoa. Estrogeenivoidetta kokeiltiin, mutta ei tullut toivottua tulosta. L-arginiinia pulverina oli miehelleni joku suositellut – mitä se on ja voiko sitä myös nainen käyttää? Vai olisiko jotain muuta keinoa minulle?

 Seksuaalisen halun aste vaihtelee suuresti eri ihmisillä. Monet sairaudet ja sairauksien hoidossa käytetyt lääkkeet voivat heikentää seksuaalista halua, ja tämä voi iän myötä lisätä seksiongelmia. Suomalaistutkimusten mukaan vanhenevien naisten yleisimmät seksuaalisuuteen liittyvät ongelmat ovat halun puute ja orgasmia vaille jääminen yhdynnässä. Toisaalta hellyys ja muu läheisyys voivat tulla seksiä tärkeämmäksi.

Vaihdevuosissa naisten estrogeenituotanto loppuu aiheuttaen vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja, hikoilua ja unen häiriöitä. Nämä oireet voivat osaltaan vähentää myös seksuaalista vireyttä. Silloin vaihdevuosien hormonihoidosta voi olla apua. Vaihdevuosien jälkeen naisten haluttomuuden taustalla voi olla myös emättimen limakalvojen kuivumisen aiheuttamat yhdyntäkivut. Emättimen kautta käytetty estrogeeni hoitaa limakalvot kuntoon. Mutta estrogeeni ei sinänsä ole halua lisäävä hormoni.

Muistakin hormonivalmisteista on yritetty etsiä apua haluttomuuden hoitoon. Joissakin tutkimuksissa on saatu apua pienistä annoksista testosteronia, mutta vakuuttava tieteellinen näyttö puuttuu, samoin tieto hoidon turvallisuudesta. Toistaiseksi Suomessa ei ole naisille tarkoitettuja testosteronivalmisteita.

L-arginiini on aminohappo, joka edesauttaa typpioksidin muodostumista kehossa. Typpioksidi laajentaa verisuonia ja edistää verenvirtausta. Näin ollen arginiinia on mainostettu mm. seksiongelmien hoitoon. Mainostekstien mukaan parempi verenvirtaus voi auttaa erektion voimakkuuteen ja kestoon. Naisilla parantunut verenvirtaus voisi herkistää stimulaatiolle lisäten nautintoa. Luontaistuotteita myyvien kauppojen ilmoitusten mukaan arginiinia käytetään lisäravinteena mm. verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja sydänsairauksien hoidossa. Valitettavasti tieteellinen näyttö näistä hyödyistä puuttuu.
 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.