Muisti on luonnostaan huonompi kuin luulemme. Minimoi aivojen tietovuoto kehittämällä muistitaitoja.

Muistaminen on taitolaji, jossa on lupa olla luova. Ajattele, pohdi, opettele uutta, ideoi ja innostu. Ihmissuhteet ja älylliset haasteet, kuten uuden kielen oppiminen tai uuteen lajiin tutustuminen, ovat hyväksi muistille. Terve muisti ei tarvitse lääkkeitä.

Muistaminen vaatii, että asian painaa mieleensä. Muistoja on myös kerrattava. Sekin on eräänlaista muistitaitoa, että osaa käyttää apuvälineitä muistinsa tukena. Itseään voi auttaa muistamaan kirjoittamalla muistilappuja tai laittamalla puhelimeen hälytyksen. Muistamista voi helpottaa myös vaikuttamalla muistamisen olosuhteisiin. Oppimistilanteessa on tärkeää minimoida keskeytykset ja häiriöt.

Muistin työtä voi helpottaa muistitekniikoilla

Mielikuvat ovat hyödyllisiä, koska niillä voi rikastaa muistijälkeä. Ihmiset ovat hyödyntäneet muistitekniikoita aina. Jos haluat muistaa ulkoa ostos­listan, kuvittele ostokset kuvina. Hyvä muistitekniikka on ajatella muistettava asia kokonaisuutena eli yhtenä kuvana tai esimerkiksi karttana. Jos ostoslistalla on vaikkapa kalaa, omenoita ja herneitä, kuvittele kala ja laita sen suuhun omena. Lisää herneet kalan pään päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muisti tarvitsee käyttöä

Aivojaan on mahdollista käyttää laiskasti. Keskity tietoisesti painamaan
ihmisten nimet mieleen ja hankkiudu uusiin tilanteisiin, sillä muisti tykkää virikkeistä. Muistitaitoja kannattaa harjoitella monipuolisesti joka päivä, sillä muistin tehokas käyttö helpottaa arkea ja voi myös ennaltaehkäistä muistisairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistot muuttuvat

Muistot ovat kuin verkko, jota paikataan ja virkataan vähitellen. Muistikokemukset rakentuvat jatkuvasti uudelleen. Voit myös tehdä psyykkistä työtä ja tulkita vanhoja muistoja uudesta näkökulmasta. Joskus omat kokemukset sekoittuvat toisten kertomuksiin tai jostakin luettuun tietoon. Muisti voi olla myös väärässä.

Jos on kerran elämässään matkustanut junalla, tapahtumasta jää yleensä hyvin yksityiskohtaiset muistot. Jos matkustaa toistuvasti junalla, myöhemmät muistot
sekoittuvat aiempiin. Yksittäiset kerrat eivät jää mieleen ellei tapahdu jotain poikkeuksellista.

Tunnekokemus auttaa muistamaan

Ihana asia on helppo muistaa, koska muistoa vaalii mielessään. Hyvällä tuulella mieleen jäävät iloiset asiat ja surullisena surulliset. Tunnekokemus tekee muistoista tärkeitä.

Ihmiset voivat muistaa saman tilanteen eri tavoin, koska kiinnitämme huomiota eri asioihin. Usein itsestä kerrotut jutut jäävät mieleen. Toisaalta muisti on valikoiva myös siinä mielessä, että se voi torjua tiettyjä muistoja.

Muisti ei pidä keskeytyksistä

Työmuistin toiminta häiriintyy, jos mieli vaeltelee. Hyvämuistisilla ihmisillä on taito keskittyä ja sulkea häiriötekijät mielensä ulkopuolelle. Keskittyminen on kuitenkin kaikille vaikeaa, ja usean asian tekeminen yhtä aikaa rasittaa muistia.
Toiset ovat erityisen alttiita häiriöille, joten on hyvä tiedostaa itselle vaikeat muistamistilanteet.

Avokonttorissa työskentely on muistin kannalta haastavaa. Järjestele oppimisympäristö sellaiseksi, että siellä on miellyttävä keskittyä. Avuksi voit ottaa vaikka kuulosuojaimet tai ipodin.

Huono nimi- tai kasvomuisti ei ole synnynnäistä

Ei ole olemassa kehnoa nimi- tai kasvomuistia. Ihmisten muistikyvyissä on kyllä eroja, ja esimerkiksi oppimis­ongelmat voivat olla
synnynnäisiä. Silti kaikki hyötyvät muistitaitojen monipuolisesta kehittämisestä. Liikemuistiaan voi harjoitella vaikka uudessa jumpassa.

Nimien muistaminen vaihtelee eri kulttuureissa. Esimerkiksi amerikkalaisille on kunnia-asia muistaa nimiä, joten asiaan paneudutaan ja nimiä toistellaan puheessa.

Tehokas muistitekniikka on yhdistää uusi tieto itselle tuttuun asiaan. Aseta uusi ihminen mielessäsi tuntemasi samannimisen ihmisen viereen. Tuttu henkilö tulee mieleen seuraavan kerran, kun näet hänen kaimansa uudestaan.

Muisti tarvitsee ajoittain ”nollaamista”

Myös aivot tarvitsevat lepoa. Kun aivot lepäävät, muistijäljet vahvistuvat. Säännöllisen unirytmin lisäksi on tär­keää tehdä jotain sellaista, missä itse rentoutuu. Aivolepo voi olla liikuntaa, television katselemista tai vaikka neulomista. Tärkeintä on, ettei ole painetta tai stressiä muistaa asioita. Kaikki, mikä tekee keholle hyvää, ylläpitää myös muistin ja aivojen terveyttä.

Tutkimusten mukaan moni kokee muistinsa ja keskittymiskykynsä heikentyneen viime vuosina. Muistivaikeuksien uskotaan liittyvän työelämän hektisyyteen. Tiedon omaksumiseen vaikuttaa se, onko aihepiiri itselle tuttu vai outo. Jos uutta tietoa tulee kerralla liikaa, sitä on vaikeampi hallita. Suuria tietomääriä on helpompi käsitellä, kun opittava asia on hyvin jaksotettu.

Ulkoa oppimisen tarve on vähentynyt. Nykyään pidetään tärkeänä laajojen tietokokonaisuuksien hallintaa, tiedonhakua ja asiayhteyksien hahmottamista, kun aiemmin korostettiin yksityiskohtien, kuten puhelinnumeroiden ja vuosilukujen muistamista.

Asiantuntija erikoistutkija Virpi Kalakoski, Työterveyslaitos

Lue lisää muistiteemastamme

Ihmisillä on epärealistinen käsitys muistin kyvystä käsitellä tietoa. Omasta muistista ajatellaan, että se on normaalia kehnompi, vaikka suurin osa ihmisistä unohtaa joskus tilapäisesti esimerkiksi nimiä. On myös tavallista unohtaa tulevia tapahtumia. Jos mikään ei ole muistuttamassa esimerkiksi syntymäpäivästä tai sovitusta tapaamisesta, ne unohtuvat helposti.

Unohtuneeksi luultu asia voi yhtäkkiä tupsahtaa mieleen. Muistista myös katoaa paljon tietoa, mutta usein on vaikea tietää, mitä on edes unohtanut.

On tavallista olla hajamielinen, jos on väsynyt tai masentunut. Stressi aiheuttaa tilapäisiä muistiongelmia ja aivojen ylikuormittumista, joka kohdistuu erityisesti työmuistiin.

Ylirasitus vaikeuttaa uuden oppimista. Stressaantuneena osaa ajaa polkupyörää, mutta ei välttämättä pysty keskittymään opiskeluun. Ajotaito on tallentunut liikemuistiin tekemisen kautta, joten se ei yleensä unohdu.

Stressaantuneen keskittymiskyky on huono. Silloin voi olla myös vaikeaa sulkea mielestään epäolennaisia asioita tai huolia.  Joskus on tilanteita, jolloin ei muista edes kuulleensa koko asiaa. Muistaminen palautuu yleensä, kun stressi vähenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla