Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias nainen ja minulla on juuri todettu vasemmassa polvessa muutoksia magneettikuvassa. Lääkäri puhui alkavasta nivelrikosta. Polven lumpion kuori on hieman ohentunut. Saanko vielä käydä lenkillä? Miten käy juoksuharrastukseni? Treenaan myös lihaskuntoa, onko sekään hyväksi?

Oletan, että polven magneettikuvaus on tehty jonkin polvea vaivaavan ongelman vuoksi. Kuitenkin ilman tarkempaa tietoa vaivasta, sen kehityksestä ja siitä mitä kaikkea kuvauksessa on näkynyt, on vaikea antaa tarkkoja neuvoja. On puhuttu nivelrikosta, mutta muutoksia on todettu ”lumpion kuoressa”. Nivelrikkohan kehittyy yleensä polvessa nivel­tyviin sääri- ja reisiluun pintoihin.

Jos muutoksia on polvilumpion rustoisissa pinnoissa, voisi ehkä olla kyse ns. kondromalasiasta, joka kehittyy polvilumpion reisiluuta vasten olevaan nivelpintaan ja aiheuttaa kipuja polven etuosaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olipa kyse nivelrikosta tai kondromalasiasta, ensisijainen hoito on polven liike. Suositeltavat harjoitukset tosin hieman poikkea-vat toisistaan. Nivelrikossa pyritään sekä ylläpitämään liikkuvuutta että parantamaan lihasvoimaa. Liikkuvuuden ylläpitoon sopii melkein mikä vain liikunta, kunhan siihen ei liity voimakkaita tärähdyksiä tai iskuja. Pyöräily, vesijuoksu, hiihto sekä sauvakävely ovat suositeltavia, juoksu sen sijaan ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihasvoimaa hankitaan polven ojennusliikkeellä kuntosalilla tai kotivoimistelulla, mielellään pieniä painoja käyttäen. Myös kon­dromalasiassa tavoitteena on lihasvoiman lisääminen, mutta ensi sijassa polven ojentajalihaksen harjoittelu nostelemalla polvea joko istuma-asennossa tai selinmakuulla vähitellen lisääntyviä painoja käyttäen. Samalla venytetään nivelkapselia.

Nivelrikko ei harjoittelulla parane, mutta vaivat helpottavat. Kondromalasian kehitys sen sijaan voi parhaimmillaan pysähtyä ja tila usean kuukauden harjoittelulla parantua. Kysyjän olisi paras keskustella hoitavan lääkärin kanssa siitä, mikä polvessa varsinaisesti on vikana ja sitten suunnitella harjoitusohjelma yhdessä fysioterapeutin kanssa.
 

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla