Urheilu vaurioittaa selkää harvoin. Vammat eivät myöskään yleensä ole vakavia. 20 viime vuoden aikana vakavia selkäydinvammoja on sattunut nelisenkymmentä: moottoriurheilussa 15, jääkiekossa ja kaukalopallossa 10 sekä murtomaahiihdossa ja laskettelussa 10.

Rajut pallopelit riskialttiita
Kullakin urheilulajilla on omat tyypilliset riskitekijänsä, joiden välttäminen on valmentajan, urheilijan ja lajiliiton yhteinen asia.

  • selän loukkaantumisen riski on suurin judon ja karaten kaltaisissa taistelulajeissa
  • selkänsä vaurioittaa todennäköisemmin joukkuepelaaja kuin yksilölajin harrastaja
  • rajut pallopelit ovat melko riskialttiita, sillä niissä tulee tehneeksi äkillisiä ja voimakkaita ääriliikkeitä
  • riskejä lisäävät vauhdissa sattuvat törmäykset

Yksilölajeista selälle vaarallisia näyttäisivät olevan voimistelu, moottoriurheilu ja ratsastus. Esimerkiksi telinenevoimistelijan selkää rasittavat jatkuvat ääriojennukset, joista joskus seuraa murtuma nikaman takakaareen.

Taitamattomuus lisää riskejä

Vammojen taustalla on voi olla huono peruskunto ja pelitaito. Esimerkiksi golfissa saattaa käydä niin, että alkuinnostuksessa tulee harjoiteltua ja pelattua enemmän kuin kunto ja taito sallisivat.

Golfatessa selkä voi olla jopa useita tunteja etukumassa. Lisäksi sitä kuormittaa golflyönnin svingi. Siinä selkä joutuu etutaivutuksen lisäksi kiertoliikkeeseen. Muutamat heikot tai jäykät kohdat saattavat johtaa selän epäsymmetriseen kiertoon ja kipeyttää sen vähitellen. Vaivan syy kannattaa selvittää jo varhaisessa vaiheessa.

Yksipuoliset asennot ylirasittavat

Jos urheillessa on pitkään etukumarassa asennossa, selkälihakset väsyvät ja välilevyt puristuvat. Asennon vaihtaminen antaa lihasten välillä rentoutua ja tasaa välilevyn painetta. Golfin pelaajankin on syytä ojentautua suoraksi silloin tällöin kesken harjoittelun. Selkäänsä kaarelle taivuttavan telinevoimistelijan pitäisi puolestaan päästä välillä kumaraan asentoon.

Selästä kannattaa pitää huolta

Selän liikkuvuutta ja lihaskuntoa kannattaa harjoittaa säännöllisesti. Lihasten yhteistyö ja lajin suoritustekniikka on tärkeää viimeistellä selän liikkeitä ja asentoja myöten. Liikuntaan lämmittäviä verryttelyjä ja siitä palauttavia venytyksiä ei saisi unohtaa.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.