Urheilu vaurioittaa selkää harvoin. Vammat eivät myöskään yleensä ole vakavia. 20 viime vuoden aikana vakavia selkäydinvammoja on sattunut nelisenkymmentä: moottoriurheilussa 15, jääkiekossa ja kaukalopallossa 10 sekä murtomaahiihdossa ja laskettelussa 10.

Rajut pallopelit riskialttiita
Kullakin urheilulajilla on omat tyypilliset riskitekijänsä, joiden välttäminen on valmentajan, urheilijan ja lajiliiton yhteinen asia.

  • selän loukkaantumisen riski on suurin judon ja karaten kaltaisissa taistelulajeissa
  • selkänsä vaurioittaa todennäköisemmin joukkuepelaaja kuin yksilölajin harrastaja
  • rajut pallopelit ovat melko riskialttiita, sillä niissä tulee tehneeksi äkillisiä ja voimakkaita ääriliikkeitä
  • riskejä lisäävät vauhdissa sattuvat törmäykset

Yksilölajeista selälle vaarallisia näyttäisivät olevan voimistelu, moottoriurheilu ja ratsastus. Esimerkiksi telinenevoimistelijan selkää rasittavat jatkuvat ääriojennukset, joista joskus seuraa murtuma nikaman takakaareen.

Taitamattomuus lisää riskejä

Vammojen taustalla on voi olla huono peruskunto ja pelitaito. Esimerkiksi golfissa saattaa käydä niin, että alkuinnostuksessa tulee harjoiteltua ja pelattua enemmän kuin kunto ja taito sallisivat.

Golfatessa selkä voi olla jopa useita tunteja etukumassa. Lisäksi sitä kuormittaa golflyönnin svingi. Siinä selkä joutuu etutaivutuksen lisäksi kiertoliikkeeseen. Muutamat heikot tai jäykät kohdat saattavat johtaa selän epäsymmetriseen kiertoon ja kipeyttää sen vähitellen. Vaivan syy kannattaa selvittää jo varhaisessa vaiheessa.

Yksipuoliset asennot ylirasittavat

Jos urheillessa on pitkään etukumarassa asennossa, selkälihakset väsyvät ja välilevyt puristuvat. Asennon vaihtaminen antaa lihasten välillä rentoutua ja tasaa välilevyn painetta. Golfin pelaajankin on syytä ojentautua suoraksi silloin tällöin kesken harjoittelun. Selkäänsä kaarelle taivuttavan telinevoimistelijan pitäisi puolestaan päästä välillä kumaraan asentoon.

Selästä kannattaa pitää huolta

Selän liikkuvuutta ja lihaskuntoa kannattaa harjoittaa säännöllisesti. Lihasten yhteistyö ja lajin suoritustekniikka on tärkeää viimeistellä selän liikkeitä ja asentoja myöten. Liikuntaan lämmittäviä verryttelyjä ja siitä palauttavia venytyksiä ei saisi unohtaa.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.