Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Alzheimerin taudin puhkeaminen voi siirtyä jopa 5 vuotta, kun karsit lihaa ja kovaa rasvaa, suosit öljyä ja kasviksia.

Muistin vahvistaminen onnistuu samanlaisella ruoalla, joka on eduksi sydämelle. Siis paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja ja pehmeitä rasvoja. Vähemmälle saa jäädä punainen liha ja kova rasva.

Aivojen kannalta hyvän valinnan tekee laittamalla leivälle margariinia ja salaattiin öljyä. Ruoanvalmistukseen aivosi valitsisivat öljyä. Avokado tai pieni kourallinen pähkinöitä tai manteleita on myös hyväksi.

Kovan rasvan osuutta saa vähennettyä karsimalla punaista lihaa. Terveyden kannalta sopiva annos on noin 70 grammaa päivässä. Se on murto-osa siitä muovirasiasta, jossa jauheliha meille myydään.

Fiksu valitsee fisua

Kaikenlainen kala on hyväksi aivoille, niin rasvaiset merikalat kuin sisävesien fisut. Sinne vain uuniin tai keittoon hauet ja ahvenet siinä missä lohet ja silakatkin.

Kalaöljyt eivät tutkimuksien mukaan ole yhtä edullisia Alzheimerin taudin eston ja hoidon kannalta kuin kala. On siis väliä, mistä omega-3-rasvahapponsa saa.

Useampi kala-ateria viikossa antaa aivoille niiden kaipaamat omega-3-rasvahapot sekä aimo annoksen D-vitamiinia.

Kurkumaa, kiitos!

Kurkuma antaa ruoalle ihanan kellertävän värin ja itämaisen tuoksun, mutta sitä kannattaa ripsauttaa ruokaan myös muistin takia. Vaikutusmekanismi on vielä epäselvä mutta yhteys muistisairauksien ehkäisyyn on totta. Alzheimerin tautia on vähiten Intiassa, missä mauste on suosituin.

Vitamiinileikki aivoille

Monet vitamiinit vaikuttavat aivojen toimintaan, mutta tärkeimpiä ovat D ja B12. D-vitamiinin puute voi heikentää muistiinpainamista ja uuden oppimista sekä aiheuttaa masennusta. B12-vitamiinin puutos puolestaan aiheuttaa väsymystä ja masennusta.

B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, kuten kalasta, lihasta, maidosta ja munista. Vegaanit tarvitsevatkin purkkivitamiinia. Yli 65-vuotiaista joka kymmenellä on liian alhainen B12-vitamiinitaso johtuen huonontuneesta imeytymisestä. Se on helppo todeta verikokeella. Vakavia puutostiloja hoidetaan vitamiinipistoksilla, koska tablettien imeytyminen on epävarmaa.

B12-vitamiinia saat milligrammaa/100 g

  • maksa 69,3
  • silakka 13,0
  • poron- ja hirvenliha 6,3
  • kirjolohi 3,3
  • kananmuna 2,5
  • juusto 1,7
  • naudanliha 1,4
  • broilerin- ja kalkkunanliha 1,0

Lähde www.fineli.fi

Mitta käyttöön

Aivot voivat paremmin, kun kroppa on timmissä kunnossa.
Etenkin keskivartalolihavuutta tulisi välttää. Sydän- ja verisuonisairaudet, liikalihavuus, verenpaine ja korkea kolesteroli tekevät tuhojaan paitsi sydämessä myös aivoissa. Kun tiedetään, että monet muistisairaudet alkavat kehittyä jo parikymmentä vuotta ennen taudin puhkeamista, kannattaa paino ja ruokavalio laittaa kuntoon hyvissä ajoin.

Yli 70-vuotiaiden aivoille kunnon ruoka on tärkeämpää kuin painontarkkailu. Jos kuitenkin haluaa laihduttaa, se tulisi tapahtua liikkumalla, ei karsimalla ruokavaliota. Sen sijaan Alzheimer-potilas ei saisi enää laihtua, koska se huonontaa sekä henkistä että fyysistä kuntoa.

Asiantuntijana Raimo Sulkava, Itä-Suomen yliopiston emeritus geriatrian professori

Lue lisää
Ota lisää B12-muistivitamiinia
Pähkinä on terveyspommi
Kurkumaa muistille?

Suojaa aivosi dementialta syömällä oikein

Kova rasva? Elintarvikkeisiimme tunkeutuneita TODELLISIA kovia rasvoja ovat kasviöljyjen kemiallisessa kovetuksessa syntyvät synteettiset rasvayhdisteet. Sodan jälkeiset vuosikymmenet kasviöljyjä osittaishydrattiin katalyyttisesti. Prosessissa muodostuvat transrasvahapot kovettivat öljyt kiinteiksi ”kasvirasvoiksi” ja margariineiksi, joiden myötä synteettiset transrasvahapot levisivät laajasti erilaisiin elintarvikkeisiin ja ravitsemukseen. Nyt pitkäaikaisen, tahattoman ihmiskokeen jälkeen...
Lue kommentti