Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vatsassani todettiin syksyllä myooma (8 cm), hoidoksi laitettiin hormonikierukka. Vuoto-oireet jatkuivat. Keväällä menin uudelleen tutkimuksiin ja myooma oli kasvanut 13,5 cm kokoiseksi ja lisäksi löytyi kaksi munasarjakystaa. Nyt odotan leikkausta. Onko syytä pelätä pahempaa, esimerkiksi että kyse on jostain muusta kuin myoomasta? Olen viimeviikkoina kärsinyt väsymyksestä. En jaksa työssä enkä kotona. Onko noin suuri myooma ja kasvunopeus yleistä?

Myooma eli kohdun lihaskyhmy on hyvänlaatuinen kasvain, jonka kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, eivätkä myoomat muutu pahanlaatuisiksi. Tavallisin myoomien aiheuttama oire on vuotohäiriö: kuukautisvuodot voivat runsastua ja pitkittyä. Myooma voi löytyä myös sattumalta gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.

Myoomat voivat kasvaa kohtulihaksessa eri tavoin ja erilaisella nopeudella: tämä vaikuttaa oireisiin ja toisaalta hoidon valintaan. Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä, se saattaa jo pienikokoisena aiheuttaa vuotoja ja niihin liittyviä kipuja. Toisaalta kohtu­lihaksen sisällä olevat tai kohtu­lihakseen ulkopinnalle pullistuvat lihaskyhmyt voivat olla oireettomia pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkehoidolla myoomia ei voi poistaa, mutta oireita voidaan helpottaa. Esimerkiksi traneksaamihappo niukentaa vuotoja ja tulehduskipulääkkeitä voidaan käyttää kipujen hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hormonikierukalla voidaan tehokkaasti vähentää myoomien aiheuttamaa vuodon määrää. Kysymyksestä ei ilmene, oliko hormonikierukasta apua oireisiin. Väsymys voisi liittyä runsaiden vuotojen aiheuttamaan hemoglobiinin laskuun.

Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos oireet ovat hankalat tai myoomat kasvavat nopeasti. Näin on kysyjänkin tapauksessa: myooma on kasvanut keskimääräistä nopeammin ja on jo aika kookas. Jos raskaus on vielä suunnitelmissa, pyritään kohtu säästämään ja kohdusta poistetaan vain myoomakyhmy. Muussa tapauksessa suunnitellaan yleensä kohdun poistoa.

Joka tapauksessa leikkaava lääkäri aina keskustelee potilaan kanssa ennen leikkausta toimenpiteen laajuudesta. Jos ennakoivissa tutkimuksissa ja ultraääni­kuvauksessa epäillään pahanlaatuisen sairauden mahdollisuutta, leikkausta kiirehditään.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Siilix

Eikö nykyään ole paljon enemmän vaihtoehtoja myoomien hoitoon?? Turussa kalliit vehkeet leikkauksettomaan hoitomuotoon!

  • ylös 14
  • alas 8
Vierailija

Myooma on todella pirullinen juttu. Varsinkin kun sitä ei huomata ja se kasvaa isoksi kohdun lihaksen sisällä. Kova hoito jos pitää koko kohtu poistaa sen takia kun lääkäri ei ole osannut löytää myoomaa kun se oli pieni ja poistettavissa. 😡

Sisältö jatkuu mainoksen alla