Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Eläkkeellä oleva äitini kävi D-vitamiinimittauksessa ja arvot olivat hyvät. Lääkäri sanoi, ettei tarvitse syödä D-vitamiinilisää! Eikö vanhoja suositella syömään D-vitamiinia vuoden ympäri? Äidilläni on nivelrikko, hän tupakoi eikä käytä maitotuotteita muuta kun pari siivua juustoa päivittäin. Rasvaista kalaa hän kyllä syö joka viikko.

Käyn vastauksessani ensiksi läpi D-vitamiinin saantisuosituksen ja D-vitamiinivalmisteen käyttösuosituksen, sillä asiasta näyttää olevan varsin paljon epätietoisuutta. Suositukset löytyvät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan internet-sivuilta.

D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä alle 75-vuotiaille ja 20 mikrogrammaa päivässä 75 vuotta täyttäneille. D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan ympäri vuoden alle 18-vuotiaille, 75 vuotta täyttäneille, raskaana oleville ja imettäville.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muille (siis 18–74-vuotiaille, jotka eivät ole raskaana tai imetä) valmisteen käyttöä suositellaan, mikäli ruokavaliosta ei saa riittävästi D-vitamiinia. Toisaalta jos ruokavaliossa on runsaasti D-vitamiinia, voi terveydenhuollon ammattilainen katsoa aiheelliseksi ohjeistaa olla toistaiseksi käyttämättä D-vitamiinivalmistetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

75 vuotta täyttäneille suositellaan D-vitamiinia valmisteesta 10 tai 20 mikrogrammaa päivässä ruokavalion D-vitamiinipitoisuudesta riippuen. Syy sille, miksi 75 vuotta täyttäneille suositellaan rutiinisti valmisteen käyttöä, mutta nuoremmille aikuisille ei, johtuu siitä, että ikääntyneen iholla D-vitamiinia muodostuu auringon valon vaikutuksesta vähemmän kuin nuoremman iholla. 75-vuotiaat ovat siis riippuvaisempia ravinnosta saadusta D-vitamiinista.

D-vitamiinin saanti on Suomessa uusimpien tutkimusten mukaan keskimäärin hyvällä tasolla. 60 vuotta täyttäneet saavat ruokavaliostaan keskimäärin jopa enemmän D-vitamiinia kuin nuoremmat. D-vitamiinin lähteitä ovat vitaminoidut maitovalmisteet ja margariinit. Lisäksi hyvä D-vitamiinin lähde on kala. Kuriositeettina mainittakoon, että myös suppilovahvero ja kantarelli ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä.

Maidossa ja piimässä on D-vitamiinia 1–2 mikrogrammaa 100 grammassa. Useissa muissakin nestemäisissä maitovalmisteissa on lisättyä D-vitamiinia. Markkinoilla on myös joitakin juustoja, joihin on lisätty D-vitamiinia. Tieto vitaminoinnista löytyy myyntipakkauksesta. Luomumaitoa ei D-vitaminoida. Tutuimmissa margariinimerkeissä on D-vitamiinia 20 mikrogrammaa 100 grammassa, mutta joissakin margariineissa D-vitamiinia on vain 7-5 mikrogrammaa 100 grammassa. Voin ja kasviöljyn seoksissa on yleensä vähemmän D-vitamiinia kuin tavallisimmissa margariineissa, joissakin ei lainkaan.

Jos juo päivässä 5–6 dl D-vitaminoitua maitoa, saa vähintään 5–6 mikrogrammaa D-vitamiinia. Viidestä teelusikallisesta runsaammin D-vitaminoitua margariinia saa 5 mikrogramma D-vitamiinia. Jo näillä määrillä alle 75-vuotias saa siis päivän D-vitamiinisuosituksen – 10 mikrogrammaa – täyteen.

Kalan D-vitamiinipitoisuus riippuu kalalajista, mutta ei sen rasvapitoisuudesta. Esimerkiksi 100 gramman annoksessa kirjolohi­fileetä on 8 mikrogrammaa D-vitamiinia ja samassa määrässä kuhafileetä 25 mikrogrammaa. Eri ruoka-aineiden D-vitamiinipitoisuuksia voi tarkastella ravintosisältötietokanta Finelissä.

D-vitamiinivalmistetta ei kannata 18–74-vuotiaan käyttää, jos ruokavaliosta saa riittävästi D-vitamiinia, sillä rasvaliukoisena vitamiinina se kertyy elimistöön. Liiallinen saanti ei ole minkään ravintoaineen kohdalla pitkän päälle eduksi. Jos sen sijaan ruokavalio on puutteellinen, suositeltava valmisteen määrä on 10 mikrogrammaa päivässä. Suositeltava D-vitamiinivalmisteen määrä on sama 10 mikrogrammaa raskaana oleville, imettäville ja alle 2-vuotiaille. 2–18-vuotiaille suositeltava valmisteen vahvuus on 7,5 mikrogrammaa päivässä. Muista ikäryhmistä poiketen 18–74-vuotiaille valmisteen käyttöä suositellaan vain talvikuukausina. Kesäkuukausina valmistetta ei suosituksen mukaan tähän ikäryhmään kuuluvien tarvitse käyttää.

Äitinne ruokavalio vaikuttaa puutteelliselta D-vitamiinin saannin suhteen. Kysymyksen perusteella hänen tulisi ottaa D-vitamiinivalmiste käyttöön – 10 mikrogrammaa päivässä, mikäli hän on alle 75-vuotias, ja 20 mikrogrammaa, mikäli hän on täyttänyt 75 vuotta. Jos D-vitamiinimääritys on tehty kesäaikaan, voi tulos olla hyvä, vaikka ruokavalio olisikin D-vitamiinin osalta puutteellinen. Syksyn tullessa D-vitamiinipitoisuus kuitenkin nopeasti pienenee, jos saanti ei ole riittävää. Kysymyksen perusteella vaikuttaa myös siltä, että äitinne kalsiumin saanti on puutteellista. Mikäli paikkakunnallanne on ravitsemusterapeutti, voisitte kehottaa äitiänne hakeutumaan terveys­keskuslääkärin lähetteellä ravitsemusterapeutin vastaanotolle, jossa ravintoaineiden saanti voidaan arvioida ja miettiä lisien tarve.

Muistutan vielä lopuksi, että ravitsemussuositukset on laadittu terveille, kohtalaisesti liikkuville ihmisille. Tiettyjen sairauksien ja lääkehoitojen yhteydessä esimerkiksi luuston aineenvaihdunta on erityisellä koetuksella ja siksi tällaisissa tilanteissa (mm. osteoporoosi, kortisonihoito) D-vitamiinia tulee saada ravitsemussuosituksia suurempia määriä. Lääkäri antaa ohjeet tällaisissa tilanteissa.
 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla