Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miehelläni on ollut masennustiloja, joiden aikana hän on yrittänyt tappaa itsensä. Nyt hän voi hyvin, mutta minun elämäni on yhä palasina. Olen puhunut lääkäreille ahdistuksestani mutta kukaan ei oikein osaa auttaa. Hoitona on pelkkää sairauslomaa. Keskusteluapukaan ei ole auttanut. Haluan jatkaa parisuhdetta, mutta miten pääsen tuon trauman ylitse ja opin uudelleen luottamaan? Tapahtumasta on vuosi aikaa, mutta minulle se on kuin eilinen. Ikää minulla on 23 vuotta.

Itselle rakkaan ja läheisen masennustilat ja niihin liittyvät itsemurhayritykset ovat hyvin traumaattisia kokemuksia, joihin liittyvistä mielikuvista on vaikea vapautua. Vaikka ajan myötä tuo muisto voi jäädä taka-alalle, niin tapahtumasta muistuttava pienikin seikka voi vuosienkin jälkeen iskeä odottamatta kuin puukonisku. Pelko uudesta itsemurhayrityksestä voi rasittaa keskinäistä suhdetta tavattomasti.

Masennustilojen toistumiselle alttiin puolison tavanomainenkin alakuloisuus tai ärtyisyys voi tuoda nuo kipeät tapahtumat mieleen: Tällöin parisuhteissa väistämättä ilmenevien erimielisyyksien rakentava läpikäynti voi pelkojen vuoksi vaikeutua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavanomaisista ja pinnallisiksi jäävistä keskusteluista tai pelkistä sairauslomista ei näissä tilanteissa todellakaan ole hyötyä. Vaihtoehtoina tällöin ovat traumaterapeuttinen terapia tai traumamuistojen työstämiseen kehitetty EMDR-terapia. Puolisoiden keskinäistä turvallisuuden rakentamisessa paras keino on usein tunnekeskeinen pariterapia, jossa päämääränä on vuorovaikutuksen parantaminen ja keskinäisen turvallisuudentunteen lisääminen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla