Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voisiko valpas ja rauhallinen mieli vähentää jopa sairastelua?

Terveydenhuoltoamme uskotaan rasittavan eniten pieni joukko ihmisiä, jotka ravaavat terveyskeskuksissa milloin minkäkin vaivan kanssa.

Usein heidän oireisiinsa ei löydy selitystä tai apua, eikä kipuilijoille oikein ole tarjota psykologista tukeakaan.Psychotherapy and Psychosomatics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kokeiltiin mindfulness-tyyppisen harjoituksen vaikutusta tähän vaikeasti hoidettavaan ryhmään.

Mindfulness on tekniikka, jossa tavoitellaan tietoista läsnäoloa keskittymällä vähän samaan tapaan kuin meditaatiossa. Tavoitteena on henkisen hyvinvoinnin parantaminen ajatusten hallinnan kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipuilijat jaettiin kahteen yhtä suureen ryhmään, joista toinen jatkoi vanhaan tyyliin ja toinen alkoi meditoida säännöllisesti. Yhdeksän kuukauden kuluttua ryhmien jäsenten terveydentilassa ei ollut tapahtunut suuria muutoksia mutta meditoijien henkinen hyvinvointi oli huomattavasti parempi. He olivat sekä sosiaalisesti aktiivisempia että tunsivat jaksavansa enemmän kuin verrokit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulosten ajatellaan johtuvan siitä, että mindfulness vaikuttaa ajatusten sisältöön, vaikka mikään muu omassa tilanteessa ei muutu. Hyväksyvää tietoista läsnäoloa treenava oppii elämään myös epämiellyttävien tunteiden kanssa.

Mindfulnessista on saatu hyviä tuloksia muun muassa masentuneiden, suolistosairaukista kräsivien, sydänleikkuksesta toipuvien ja syöpäpotilaiden stressitilojen hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla