Hyödynnä aurinkovihannekset ja kevennä tutut klassikkoruoat.

Oranssin sävyissä hehkuvat kasvikset ilahduttavat mieltä ja kieltä. Nauti porkkanaa, bataattia ja kurpitsaa, kun sesonki on parhaimmillaan. Komeat kasvikset sisältävät vain vähän energiaa mutta paljon hyvää makua.

Jalot juurekset ovat omimmillaan uunipaahdettuina, keitoissa ja laatikoissa, mutta niistä voi tehdä paljon muutakin. Tuttu porkkana mehevöittää sämpylät ja bataatin makeus loihtii lohen juhlakuntoon. Kurpitsa puolestaan yllättää pastakastikkeessa ja kakussa.

Muhkea kurpitsa

Melonin ja kurkun sukulainen kurpitsa on komea ilmestys. Kasvi voi painaa jopa 50 kiloa. Monille keltamaltoinen kurpitsa on tuttu amerikkalaisena halloween-koristeena, mutta kasvista voi tehdä monipuolisia ruokia. Etikkasäilykkeet, soseet, keitot ja pataruoat ovat omiaan tiivismaltoisesta kurpitsasta valmistettuina. Kovaa kuorta ei syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Litteät kurpitsansiemenet ovat maukkaita. Paahda siemenet uunissa ja tarjoile sellaisenaan tai salaattien päälle ripoteltuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kurpitsa on hyvä beetakaroteenin ja kaliumin lähde. Se sisältää jonkin verran C-vitamiinia.
S√§ilyt√§ oikein: Otollisin s√§ilytysl√§mp√∂tila kurpitsalle on 8‚Äď12 astetta. Kokonainen kurpitsa voi s√§ily√§ hyv√§n√§ huoneenl√§mm√∂ss√§ jopa viikkoja, mutta lohkottu kurpitsa kannattaa s√§ilytt√§√§ viile√§ss√§ ja k√§ytt√§√§ muutaman p√§iv√§n kuluesssa.

Kotoisa porkkana

Joka keittiön oranssi kulmakivi, porkkana, on maukas ja monipuolinen juures. Kauniin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Porkkanasta saa myös kaliumia ja kohtalaisesti foolihappoa.

Porkkanoita viljellään paitsi oransseina, myös keltaisina ja punaisina. Erikoisempia värejä kannattaa viljellä itse tai etsiä syksyisiltä toripöydiltä, sillä niitä löytää harvoin ruokakaupoista.

Käytä porkkanaa keittoihin, laatikoihin ja vokkiruokiin. Se sopii mainiosti myös leipätaikinan mehevöittäjäksi ja makeisiin leivonnaisiin.

S√§ilyt√§ oikein: S√§ilyt√§ porkkanat 2‚Äď5 asteen l√§mp√∂tilassa, kosteassa paikassa, kuten j√§√§kaapin vihanneslokerossa. Multaporkkana s√§ilyy yleisesti ottaen paremmin kuin pesty. Nippuporkkanoista kannattaa katkaista naatit heti, sill√§ ne lyhent√§v√§t s√§ilyvyytt√§. Porkkanat ovat herkki√§ etyleenille, joten s√§ilyt√§ porkkanat rei‚Äôitetyss√§ muovipussissa.

Voit myös pakastaa porkkanoita. Kätevimmin pakkasessa kestävät joko porkkanakuutiot tai raaste.

Makea bataatti

Hiilihydraattipitoinen bataatti on hyvä kaliumin ja beetakaroteenin lähde. Ruskeanpunaisen bataatin kuoren alta paljastuu joko oranssinkeltainen tai valkoinen malto. Oranssit juurekset ovat makeampia ja yleisempiä Suomessa. Englanninkielisissä ruokaohjeissa bataatti esiintyy usein nimellä sweet potato eli makea peruna.

Peruna ja bataatti eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen, vaikkakin ovat molemmat kotoisin Etelä-Amerikasta. Jauhoisen makeahko maku on omiaan uuniruokiin, soseisiin ja käytettäväksi perunan tapaan mihin tahansa ruokiin.

S√§ilyt√§ oikein: Paras s√§ilytysl√§mp√∂tila bataatille on 12‚Äď16 astetta, mutta se s√§ilyy kuorimattomana noin viikon huoneenl√§mm√∂ss√§kin. J√§√§kaapissa bataattiin saattaa tulla makumuutoksia. Bataatin kunto kannattaa tarkistaa k√§rjest√§, jonka kuuluu olla kuiva ja virheet√∂n.

Kuorittu ja kuutioitu bataatti säilyy pakastimessa useita kuukausia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla