Hyödynnä aurinkovihannekset ja kevennä tutut klassikkoruoat.

Oranssin sävyissä hehkuvat kasvikset ilahduttavat mieltä ja kieltä. Nauti porkkanaa, bataattia ja kurpitsaa, kun sesonki on parhaimmillaan. Komeat kasvikset sisältävät vain vähän energiaa mutta paljon hyvää makua.

Jalot juurekset ovat omimmillaan uunipaahdettuina, keitoissa ja laatikoissa, mutta niistä voi tehdä paljon muutakin. Tuttu porkkana mehevöittää sämpylät ja bataatin makeus loihtii lohen juhlakuntoon. Kurpitsa puolestaan yllättää pastakastikkeessa ja kakussa.

Muhkea kurpitsa

Melonin ja kurkun sukulainen kurpitsa on komea ilmestys. Kasvi voi painaa jopa 50 kiloa. Monille keltamaltoinen kurpitsa on tuttu amerikkalaisena halloween-koristeena, mutta kasvista voi tehdä monipuolisia ruokia. Etikkasäilykkeet, soseet, keitot ja pataruoat ovat omiaan tiivismaltoisesta kurpitsasta valmistettuina. Kovaa kuorta ei syödä.

Litteät kurpitsansiemenet ovat maukkaita. Paahda siemenet uunissa ja tarjoile sellaisenaan tai salaattien päälle ripoteltuna.

Kurpitsa on hyvä beetakaroteenin ja kaliumin lähde. Se sisältää jonkin verran C-vitamiinia.
Säilytä oikein: Otollisin säilytyslämpötila kurpitsalle on 8–12 astetta. Kokonainen kurpitsa voi säilyä hyvänä huoneenlämmössä jopa viikkoja, mutta lohkottu kurpitsa kannattaa säilyttää viileässä ja käyttää muutaman päivän kuluesssa.

Kotoisa porkkana

Joka keittiön oranssi kulmakivi, porkkana, on maukas ja monipuolinen juures. Kauniin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Porkkanasta saa myös kaliumia ja kohtalaisesti foolihappoa.

Porkkanoita viljellään paitsi oransseina, myös keltaisina ja punaisina. Erikoisempia värejä kannattaa viljellä itse tai etsiä syksyisiltä toripöydiltä, sillä niitä löytää harvoin ruokakaupoista.

Käytä porkkanaa keittoihin, laatikoihin ja vokkiruokiin. Se sopii mainiosti myös leipätaikinan mehevöittäjäksi ja makeisiin leivonnaisiin.

Säilytä oikein: Säilytä porkkanat 2–5 asteen lämpötilassa, kosteassa paikassa, kuten jääkaapin vihanneslokerossa. Multaporkkana säilyy yleisesti ottaen paremmin kuin pesty. Nippuporkkanoista kannattaa katkaista naatit heti, sillä ne lyhentävät säilyvyyttä. Porkkanat ovat herkkiä etyleenille, joten säilytä porkkanat rei’itetyssä muovipussissa.

Voit myös pakastaa porkkanoita. Kätevimmin pakkasessa kestävät joko porkkanakuutiot tai raaste.

Makea bataatti

Hiilihydraattipitoinen bataatti on hyvä kaliumin ja beetakaroteenin lähde. Ruskeanpunaisen bataatin kuoren alta paljastuu joko oranssinkeltainen tai valkoinen malto. Oranssit juurekset ovat makeampia ja yleisempiä Suomessa. Englanninkielisissä ruokaohjeissa bataatti esiintyy usein nimellä sweet potato eli makea peruna.

Peruna ja bataatti eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen, vaikkakin ovat molemmat kotoisin Etelä-Amerikasta. Jauhoisen makeahko maku on omiaan uuniruokiin, soseisiin ja käytettäväksi perunan tapaan mihin tahansa ruokiin.

Säilytä oikein: Paras säilytyslämpötila bataatille on 12–16 astetta, mutta se säilyy kuorimattomana noin viikon huoneenlämmössäkin. Jääkaapissa bataattiin saattaa tulla makumuutoksia. Bataatin kunto kannattaa tarkistaa kärjestä, jonka kuuluu olla kuiva ja virheetön.

Kuorittu ja kuutioitu bataatti säilyy pakastimessa useita kuukausia.

Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti