Hyödynnä aurinkovihannekset ja kevennä tutut klassikkoruoat.

Oranssin sävyissä hehkuvat kasvikset ilahduttavat mieltä ja kieltä. Nauti porkkanaa, bataattia ja kurpitsaa, kun sesonki on parhaimmillaan. Komeat kasvikset sisältävät vain vähän energiaa mutta paljon hyvää makua.

Jalot juurekset ovat omimmillaan uunipaahdettuina, keitoissa ja laatikoissa, mutta niistä voi tehdä paljon muutakin. Tuttu porkkana mehevöittää sämpylät ja bataatin makeus loihtii lohen juhlakuntoon. Kurpitsa puolestaan yllättää pastakastikkeessa ja kakussa.

Muhkea kurpitsa

Melonin ja kurkun sukulainen kurpitsa on komea ilmestys. Kasvi voi painaa jopa 50 kiloa. Monille keltamaltoinen kurpitsa on tuttu amerikkalaisena halloween-koristeena, mutta kasvista voi tehdä monipuolisia ruokia. Etikkasäilykkeet, soseet, keitot ja pataruoat ovat omiaan tiivismaltoisesta kurpitsasta valmistettuina. Kovaa kuorta ei syödä.

Litteät kurpitsansiemenet ovat maukkaita. Paahda siemenet uunissa ja tarjoile sellaisenaan tai salaattien päälle ripoteltuna.

Kurpitsa on hyvä beetakaroteenin ja kaliumin lähde. Se sisältää jonkin verran C-vitamiinia.
Säilytä oikein: Otollisin säilytyslämpötila kurpitsalle on 8–12 astetta. Kokonainen kurpitsa voi säilyä hyvänä huoneenlämmössä jopa viikkoja, mutta lohkottu kurpitsa kannattaa säilyttää viileässä ja käyttää muutaman päivän kuluesssa.

Kotoisa porkkana

Joka keittiön oranssi kulmakivi, porkkana, on maukas ja monipuolinen juures. Kauniin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Porkkanasta saa myös kaliumia ja kohtalaisesti foolihappoa.

Porkkanoita viljellään paitsi oransseina, myös keltaisina ja punaisina. Erikoisempia värejä kannattaa viljellä itse tai etsiä syksyisiltä toripöydiltä, sillä niitä löytää harvoin ruokakaupoista.

Käytä porkkanaa keittoihin, laatikoihin ja vokkiruokiin. Se sopii mainiosti myös leipätaikinan mehevöittäjäksi ja makeisiin leivonnaisiin.

Säilytä oikein: Säilytä porkkanat 2–5 asteen lämpötilassa, kosteassa paikassa, kuten jääkaapin vihanneslokerossa. Multaporkkana säilyy yleisesti ottaen paremmin kuin pesty. Nippuporkkanoista kannattaa katkaista naatit heti, sillä ne lyhentävät säilyvyyttä. Porkkanat ovat herkkiä etyleenille, joten säilytä porkkanat rei’itetyssä muovipussissa.

Voit myös pakastaa porkkanoita. Kätevimmin pakkasessa kestävät joko porkkanakuutiot tai raaste.

Makea bataatti

Hiilihydraattipitoinen bataatti on hyvä kaliumin ja beetakaroteenin lähde. Ruskeanpunaisen bataatin kuoren alta paljastuu joko oranssinkeltainen tai valkoinen malto. Oranssit juurekset ovat makeampia ja yleisempiä Suomessa. Englanninkielisissä ruokaohjeissa bataatti esiintyy usein nimellä sweet potato eli makea peruna.

Peruna ja bataatti eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen, vaikkakin ovat molemmat kotoisin Etelä-Amerikasta. Jauhoisen makeahko maku on omiaan uuniruokiin, soseisiin ja käytettäväksi perunan tapaan mihin tahansa ruokiin.

Säilytä oikein: Paras säilytyslämpötila bataatille on 12–16 astetta, mutta se säilyy kuorimattomana noin viikon huoneenlämmössäkin. Jääkaapissa bataattiin saattaa tulla makumuutoksia. Bataatin kunto kannattaa tarkistaa kärjestä, jonka kuuluu olla kuiva ja virheetön.

Kuorittu ja kuutioitu bataatti säilyy pakastimessa useita kuukausia.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Luin amerikkalaistutkimuksen, jonka mukaan fruktoosi on epäterveellistä. Koe oli tehty makeutetuilla juomilla. Entä kaupassa myytävä hedelmäsokeri, jota käytän jälkiruoissa ja leivonnassa? En osta kaupasta herkkuja, limsoja enkä mehuja, sillä niissä on hurjasti piilosokeria. Jos jotain herkkua haluan, leivon itse. Tavakseni on tullut vähentää resepteissä sokeria. Kokonaan ilman makeaa ei pysty tässä elämässä olemaan. Olen huomannut, että fruktoosi on niin makeaa, että sitä riittää pienikin määrä. Voiko fruktoosi olla haitallista silloinkin, kun sitä käyttää näin?

Fruktoosin eli hedelmäsokerin runsaan saannin on todettu vaikuttavan epäedullisesti  maksan aineenvaihduntaan. Kuten kysyjä tuo esille, makeutetut juomat ovat tässä suhteessa ne elintarvikkeet, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Yhdysvalloissa käytetään juomien makeuttamisessa runsasfruktoosis ta maissisiirappia. Tämä on ongelmallista, sillä juomien käyttö voi olla runsasta, jolloin fruktoosin saanti nousee hyvin suureksi. Vastaavia määriä fruktoosia on vaikea saada muualta.

Hedelmiä ja marjoja ei fruktoosin vuoksi tarvitse välttää. Niiden terveysvaikutukset on vakuuttavasti dokumentoitu osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehuista on juomasuosituksen mukaan syytä suosia täysmehuja ja niitäkin korkeintaan lasillinen päivässä aterian yhteydessä.

Kysyjän sokerin saanti vaikuttaa olevan maltillista, joten nykyisiä sokerinkäyttötottumuksia voi hyvin jatkaa. Kysyjän havainto siitä, että hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa, pitää paikkansa, joten sitä tarvitaan saman makeuden saavuttamiseksi tavallista sokeria vähemmän.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Onko fruktoosi pahaa sokeria?

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta