Hyödynnä aurinkovihannekset ja kevennä tutut klassikkoruoat.

Oranssin sävyissä hehkuvat kasvikset ilahduttavat mieltä ja kieltä. Nauti porkkanaa, bataattia ja kurpitsaa, kun sesonki on parhaimmillaan. Komeat kasvikset sisältävät vain vähän energiaa mutta paljon hyvää makua.

Jalot juurekset ovat omimmillaan uunipaahdettuina, keitoissa ja laatikoissa, mutta niistä voi tehdä paljon muutakin. Tuttu porkkana mehevöittää sämpylät ja bataatin makeus loihtii lohen juhlakuntoon. Kurpitsa puolestaan yllättää pastakastikkeessa ja kakussa.

Muhkea kurpitsa

Melonin ja kurkun sukulainen kurpitsa on komea ilmestys. Kasvi voi painaa jopa 50 kiloa. Monille keltamaltoinen kurpitsa on tuttu amerikkalaisena halloween-koristeena, mutta kasvista voi tehdä monipuolisia ruokia. Etikkasäilykkeet, soseet, keitot ja pataruoat ovat omiaan tiivismaltoisesta kurpitsasta valmistettuina. Kovaa kuorta ei syödä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Litteät kurpitsansiemenet ovat maukkaita. Paahda siemenet uunissa ja tarjoile sellaisenaan tai salaattien päälle ripoteltuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kurpitsa on hyvä beetakaroteenin ja kaliumin lähde. Se sisältää jonkin verran C-vitamiinia.
Säilytä oikein: Otollisin säilytyslämpötila kurpitsalle on 8–12 astetta. Kokonainen kurpitsa voi säilyä hyvänä huoneenlämmössä jopa viikkoja, mutta lohkottu kurpitsa kannattaa säilyttää viileässä ja käyttää muutaman päivän kuluesssa.

Kotoisa porkkana

Joka keittiön oranssi kulmakivi, porkkana, on maukas ja monipuolinen juures. Kauniin värin antaa beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Porkkanasta saa myös kaliumia ja kohtalaisesti foolihappoa.

Porkkanoita viljellään paitsi oransseina, myös keltaisina ja punaisina. Erikoisempia värejä kannattaa viljellä itse tai etsiä syksyisiltä toripöydiltä, sillä niitä löytää harvoin ruokakaupoista.

Käytä porkkanaa keittoihin, laatikoihin ja vokkiruokiin. Se sopii mainiosti myös leipätaikinan mehevöittäjäksi ja makeisiin leivonnaisiin.

Säilytä oikein: Säilytä porkkanat 2–5 asteen lämpötilassa, kosteassa paikassa, kuten jääkaapin vihanneslokerossa. Multaporkkana säilyy yleisesti ottaen paremmin kuin pesty. Nippuporkkanoista kannattaa katkaista naatit heti, sillä ne lyhentävät säilyvyyttä. Porkkanat ovat herkkiä etyleenille, joten säilytä porkkanat rei’itetyssä muovipussissa.

Voit myös pakastaa porkkanoita. Kätevimmin pakkasessa kestävät joko porkkanakuutiot tai raaste.

Makea bataatti

Hiilihydraattipitoinen bataatti on hyvä kaliumin ja beetakaroteenin lähde. Ruskeanpunaisen bataatin kuoren alta paljastuu joko oranssinkeltainen tai valkoinen malto. Oranssit juurekset ovat makeampia ja yleisempiä Suomessa. Englanninkielisissä ruokaohjeissa bataatti esiintyy usein nimellä sweet potato eli makea peruna.

Peruna ja bataatti eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen, vaikkakin ovat molemmat kotoisin Etelä-Amerikasta. Jauhoisen makeahko maku on omiaan uuniruokiin, soseisiin ja käytettäväksi perunan tapaan mihin tahansa ruokiin.

Säilytä oikein: Paras säilytyslämpötila bataatille on 12–16 astetta, mutta se säilyy kuorimattomana noin viikon huoneenlämmössäkin. Jääkaapissa bataattiin saattaa tulla makumuutoksia. Bataatin kunto kannattaa tarkistaa kärjestä, jonka kuuluu olla kuiva ja virheetön.

Kuorittu ja kuutioitu bataatti säilyy pakastimessa useita kuukausia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla