
Kuitusuositus aikuisille on 25-35 grammaa päivässä. Kun lisäät kuitupitoisia ruokia vähitellen jokaiselle aterialle, suolistosi tottuu terveelliseen muutokseen.
- Aamupalalla kuitua saat täysjyväleivästä tai -puurosta. Tai tee jogurttipohjainen smoothie, jossa on lisänä marjoja, hedelmiä, leseitä, siemeniä tai pähkinöitä. Jos aamiainen ei maistu, mandariinikin on parempi kuin ei mitään.
- Välipalalla hedelmä on hyvä vaihtoehto, etenkin kun sen lisäksi syö jotain proteiinipitoista, kuten jogurtin. Välipalapatukkakin käy silloin tällöin. Vertaile tuoteselosteita, sillä energiapitoisuuksissa on eroa.
- Lounaalla ja päivällisellä kannattaa valita lämpimäksi lisäkkeeksi täysjyväriisiä tai -pastaa. Kotimainen ohra on hyvä vaihtoehto. Salaattiin saat lisää kuitua esimerkiksi kvinoasta, palkokasveista tai siemenistä. Ruokaisan salaatin kanssa voit ottaa täysjyväsämpylän.
- Iltapalalla toimii sama periaate kuin muilla aterioilla: jotain kasvista, jotain kuitua ja jotain proteiinia. Illalla syöty lämmin puuro tuudittaa uneen ja sen voimin jaksat aamuun asti, kun mukana on marjoja ja siemeniä.
- Juhla-aterioilla voit hellittää. Älä laske kuituja tai muutakaan vaan nauti! Jos juhlan järjestäjänä haluat lisätä kuitua pöytään, koristele kakut hedelmillä ja marjoilla. Kaupan päälle tulee raikkaita makuja ja näyttäviä tarjottavia.
Asiantuntijat: Maijaliisa Erkkola, ravitsemustieteen dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto. Katri Suhonen terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti, Ravistamo Oy.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa meitä Facebookissa