Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kärsin anoreksiasta ja kävin ravitsemusterapeutilla. Hän sanoi, ettei minun pidä missään nimessä noudattaa ravitsemussuosituksia, vaan käyttää maitotuotteet rasvaisina, ei mitään kevyttuotteita ja herkkuja vaikka joka päivä. Viljatuotteetkin voisin syödä valkoisina. Saanko siis syödä vain jotain ranskanleipää, mehuja ja eineksiä?

Keskustelin tästä kysymyksestä kahden kollegani kanssa, joilla on pitkä kokemus syömishäiriöpotilaiden hoidosta.

Ravitsemussuositukset luovat pohjan kaikkeen ravitsemusneuvontaan. Suosituksia muokataan potilaan erityistarpeiden mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syömishäiriöpotilaiden hoidossa tärkein pitkän tähtäimen päämäärä on mahdollisimman normaali syöminen ja suhtautuminen ruokaan. Ruoka-aineet valitaan pääsääntöisesti ravitsemussuositusten mukaan, mutta on tärkeää ymmärtää, että välillä voi esim. täysjyväleivän sijasta syödä vaaleaa leipää tai rasvattoman jogurtin sijasta rasvaisempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei-suositeltavat valinnat silloin tällöin eivät romuta terveyttä edistävää ruokavaliota, jota syömishäiriöpotilaat usein hyvin tunnollisesti pyrkivät noudattamaan. Rento ja joustava suhtautuminen ruokaan on tärkeää meille kaikille. Liika tarkkuus luo helposti turhaa ahdistusta. 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla