
Ei ole. Tutkimusnäyttö on selkeää: kovat rasvat ovat terveydelle haitaksi ja kasvirasvat hyväksi. Lue miksi.
Tyydyttynyt eli kova rasva lisää veren huonoa LDL-kolesterolia, joka saostuu verisuonten seinämiin ja ahtauttaa niitä. Tyydyttymätön eli pehmeä rasva taas pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta ja samalla vähentää verisuonten ahtautumisen todennäköisyyttä. Se myös sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.
Voista noin 70 prosenttia on kovaa rasvaa ja välttämättömiä rasvahappoja vain pienet määrät. Siinä on myös kolesterolia, ja osalla ihmisistä sekin nostaa vielä lisää veren huonoa kolesterolia.
Enemmistö suomalaisista käyttää voi-kasviöljyseoksia eikä puhdasta voita. Niissäkin kasviöljyn osuus jää suhteellisen pieneksi. Vielä parempi vaihtoehto olisi käyttää paistamiseen ja leivän päälle puhtaita kasviöljyjä ja kasviöljyvalmisteita.
Kun rajoittaa voin ja voi-kasviöljyseosten käyttöä, myös suolan saanti vähenee: ne ovat useimmiten suolaisempia kuin kasviöljypohjaiset valmisteet.
Voin maun salaisuus onkin ehkä juuri sen suolaisuudessa. Sokkotestauksissa ihmiset eivät ole osanneet erottaa, mitä rasvaa testiruokaan on käytetty, kunhan suolan määrä on ollut kaikissa sama. Silloin öljyllä, voilla ja margariinilla valmistettu maistuu samalle.
VINKKI
Jos käytät voita maun vuoksi, kokeile kasviöljyä, johon lisäät hiukan suolaa. Saat vastaavan maun terveellisemmällä rasvalla.
Lue lisää sydämelle hyvää tekevistä Sydänmerkkiruokaohjeista
Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.