Raisa Laine kuva Tuomas Kolehmainen
Herkullinen piirakka syntyy vähällä vaivalla!
Herkullinen piirakka syntyy vähällä vaivalla!

Gluteeniton omenapiiras leivotaan tällä kertaa riisi- ja maissijauhoista. Puolukat antavat mukavasti kirpeyttä ja hapokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo omena-puolukkapiirakka saa rapeutta riisijauhoista

Ainekset

100
g
margariinia (60 % rasvaa)
1
dl
sokeria
1
muna
dl
riisijauhoa
½
dl
maissijauhoa
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
4
omenaa
dl
puolukoita
1
prk
maitorahkaa (250 g)
1
kananmuna
1
vaniljatanko
½
dl
sokeria
Voiteluun
margariinia tai öljyä

Työvaiheet

  • Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (ø n. 25 cm).
  • Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää joukkoon muna koko ajan vatkaten.
  • Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää rasva-sokeri-munaseokseen. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Viipaloi omenat. Levitä omenaviipaleet ja puolukat taikinan päälle vuokaan.
  • Sekoita keskenään rahka ja muna. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet rahka-munaseoksen joukkoon. Lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi. Levitä rahkaseos vuokaan omenaviipaleiden ja puolukoiden päälle. Paista uunissa 25–30 min.

Yhdessä annoksessa: energiaa 190 kcal, hiilihydraatteja 23 g, rasvaa 5 g (tyydyttynyt 2 g), proteiinia 3 g, kuitua 1,5 g, suolaa 0,1 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Bunssit valmistetaan löysästä pullataikinasta, jolloin pullat paistuvat meheviksi.
Bunssit valmistetaan löysästä pullataikinasta, jolloin pullat paistuvat meheviksi.

Pullataikinan nesteeksi sopivat hyvin kasvimaidot, joissa on tyydyttynyttä rasvaa lehmänmaitoa vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rennot, ruotsalaiset mustikkapullat ovat herkullisen meheviä

Ainekset

3
dl
makeuttamatonta mantelijuomaa
¾
dl
sokeria
1 ½
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
1
kananmuna
1
ps
kuivahiivaa
8
dl
vehnäjauhoja
1
dl
juoksevaa rasvaseosta, esim. Oivariinia
Lisäksi
3
dl
sulatettuja tai tuoreita mustikoita
¼
dl
sokeria
Pinnalle
2–3
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä mantelijuoma mikrossa tai kattilassa hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+42-asteiseksi). Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Riko kananmuna lasiin ja vatkaa juomaseoksen joukkoon.
  2. Sekoita kuivahiiva puoleen vehnäjauhojen määrästä. Sekoita jauhoseos nesteen joukkoon. Lisää taikinaan loput vehnäjauhoista ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää rasvaseos taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  3. Sekoita kulhossa mustikat ja sokeri, ja lisää kohonneen taikinan joukkoon. Nostele taikinasta nyrkin kokoisia paloja leivinpaperin päälle uunipellille. Bunssit saavat olla ”muodottoman” näköisiä paloja. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes bunssien pohja on kypsän ruskea.
  4. Siivilöi jäähtyneiden bunssien päälle tomusokeria. Tarjoile halutessasi kermavaahdon kanssa.

Yhdessä pullassa: energiaa 250 kcal, hiilihydraatteja 41 g, rasvaa 6 g (tyydyttynyt 2 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,6 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Hieman raa’at karviaiset sopivat piirakan täytteeksi täydellisesti.
Hieman raa’at karviaiset sopivat piirakan täytteeksi täydellisesti.

Täytteen kondensoitu eli tiivistetty maito on hyvin makeaa, joten täyte ei kaipaa muuta makeutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
45
Vaikeustaso
Helppo

Mahtavat yhdessä: helppo manteli-karviaispiirakka

Ainekset

100
g
leivontamargariinia
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelijauhetta
2
rkl
sokeria
1
keltuainen
Täyte
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
2
kananmunanvalkuaista
5
dl
karviaisia
1
dl
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon margariini, vehnäjauhot, mantelijauhe ja sokeri. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Sekoita joukkoon keltuainen ja painele tasaiseksi taikinaksi.
  2. Levitä taikina piirakkavuoan (ø 22 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
  3. Sekoita kulhossa jogurtti, kondensoitu maito ja valkuaiset. Puhdista karviaiset mahdollisista roskista.
  4. Kuumenna uuni 200-asteeseen. Kaada täyte taikinan päälle piirakkavuokaan. Levitä päälle karviaisia ja mantelilastuja. Kypsennä uunin keskitasolla 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Yhdessä annoksessa: energiaa 265 kcal, hiilihydraatteja 30 g, rasvaa 13 g (tyydyttynyt 3 g), proteiinia 6 g, kuitua 3 g, suolaa 0,1 %

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Suklaakakku jätetään sisältä ihanan valuvaksi.
Suklaakakku jätetään sisältä ihanan valuvaksi.

Aprikoosi- ja rusinasattumat tuovat kakkuun mukavaa makeutta ja toffeemaista suutuntumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20
Vaikeustaso
Helppo

Hurmaava tummasuklaakakku valmistuu alle puolen tunnin

Ainekset

75
g
tummaa suklaata
50
g
voita
1
dl
kuivattuja, paloiteltuja hedelmiä esim. aprikoosi, rusina, mango
½
dl
ruskeita manteleita
2
kananmunaa
½
dl
ruokosokeria
½
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
ripaus
suolaa
Vuoan voiteluun
1
tl
voita tai öljyä
Lisäksi
1
dl
vaniljakastiketta
1
appelsiini

Työvaiheet

  • Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi sulaa. Nosta kattila liedeltä, sen kuumuus riittää sulattamaan suklaapalat. Anna suklaaseoksen jäähtyä viitisen minuuttia.
  • Leikkaa kuivatut hedelmät pieniksi paloiksi. Rouhi mantelit.
  • Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri kevyesti sekaisin. Lisää joukkoon suklaaseos, spelttivehnäjauhot ja ripaus suolaa. Nostele taikinan joukkoon hedelmäpalat ja mantelirouhe.
  • Voitele uunivuoka (Ø 15 cm) voilla tai öljyllä. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä valuvan suklaiseksi.
  • Leikkaa appelsiinista kuoret ja valkoiset kalvot. Viipaloi appelsiini. Tarjoile suklaakakkua vaniljakastikkeen ja appelsiiniviipaleiden kanssa.

Yhdessä annoksessa: energiaa 280 kcal, hiilihydraatteja 24 g, rasvaa 17 g (tyydyttynyt 8 g), proteiinia 9 g, kuitua 3 g, suolaa 0,2 %

 

Kommentit (0)