Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kun ruokit oikein bakteereitasi, ne kiittävät tarjoamalla hyvän olon tunnetta – ehkä myös apua painonhallintaan ja terveenä pysymiseen.

Kirjava joukko suolistobakteereja on terveyden ehdoton tukipilari. Jogurtti, piimä, hedelmät, kasvikset, myös tee, kuppi kahvia, jopa lasi viiniä ruokkivat hyviä bakteereja.

Erittäin merkitsevä tekijä oli myös kuitujen määrä.

Jos suolistobakteerit olisivat kansoja, terve suolisto olisi monikulttuurisuuden tyyssija.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Mitä enemmän erilaisia bakteereja asuu ihmisen suolistossa, sitä vähemmän häneltä löytyy sairauksia, sanoo professori Pentti Huovinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisella meistä on ainakin tuhat eri bakteerilajia suolistossamme, mutta tietyt bakteerilajit voivat olla yli- tai aliedustettuina.

Huovinen muistuttaa, että loppujen lopuksi emme ole sitä mitä syömme vaan sitä, mitä bakteerit tuottavat syömästämme ruoasta.

Bakteerit käskevät herkuttelemaan?

Yksi mielenkiintoisimmista havainnoista oli, että erään bakteerilajin runsaus oli yhteydessä tumman suklaan suurempaan kulutukseen.

Aiemmin sveitsiläiset tutkijat ovat esittäneet hypoteesin, jonka mukaan tietyt bakteerit vaikuttavat makutottumuksiimme – näin ollen tumma suklaa voi suosia tiettyjä bakteereita, jotka ehkä ”kehottavat” nauttimaan lisää suklaata.

– Jos se on totta, se avaa aivan uudenlaisia näkymiä siitä, kuinka bakteerit tanssittavat ihmistä, Pentti Huovinen kertoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että bakteerit myös edistävät tätä kautta terveyttämme: raakakaakaota suosivat suoliston mikrobit näyttävät nimittäin tuottavan aineita, joilla saattaa olla verenpainetta laskeva ominaisuus.

– Voi myös olla, että bakteerit käskevät syömään pöytäsokeria, jota emme ravinnoksi tarvitse. Sokeri on tietysti hirveän hyvää, mutta meidän ei pitäisi totella tässä bakteereita.

Antibiootit ja muut köyhdyttäjät

Köyhempään suolistobakteeristoon oli hollantilaisten ja belgialaisten tutkimuksessa yhdistettävissä muun muassa keinomakeutusaineet, sokeroidut juomat, suolaiset välipalat ja täysmaito.

Niin ikään bakteeristoa köyhdyttää runsaskalorinen ja yksinkertaisia (nopeita) hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio.

Lääkkeistä suolistobakteeristoa kurittavat antibiootit, antihistamiinit, tulehduskipulääkkeet, diabeteslääke metformiini ja närästyslääke antasidit.

Varsinkin antibiooteilla on taipumus pommittaa suolistobakteeristo sekaisin. Huovisen mukaan yhden antibioottikuurin vaikutukset näkyvät elimistössä vuodesta kolmeen.

Myös tupakoinnilla, huonolla nukkumisella, sydänkohtauksella, diabeteksella ja lihavuudella oli negatiivinen vaikutus suolistoflooran koostumukseen.

Huonot bakteerit, heikompi terveys

Aineenvaihdunnan ongelmien yhteydestä suoliston bakteereihin kertoo Turun yliopiston tutkija Eveliina Munukan väitöskirjatutkimus. Siinä ilmeni, että metabolista oireyhtymää sairastavien henkilöiden suolistossa oli enemmän Clostridium XIV -ryhmän bakteereja verrattuna terveisiin henkilöihin.

Eveliina Munukka huomauttaa, että jos bakteeristossa vallitsee häiriötila, se voi johtaa suolen pintasolukon vaurioon ja tätä kautta koko elimistöä häiritsevään tulehdustilaan.

Tämä puolestaan on merkittävä tekijä muun muassa lihavuudessa sekä diabeteksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla