Kuvat
Shutterstock

Voissa paistettu rasvainen pihvi ei hetkauta terveyttä, jos sellaisen syö vain silloin tällöin. Tärkeitä ovat päivittäiset ratkaisut, kuten mitä laittaa leivälle sekä mitä rasvaa käyttää paistamiseen.

Hyvät rasvat eivät ole pelkkä pienempi paha koviin rasvoihin verrattuna, vaan niistä saa terveyshyötyjä. Tunnistat terveellisen rasvan siitä, että se pysyy jääkaapissakin notkeana tai juoksevana.

Hyvät kasvirasvat ja kalanrasva auttavat alentamaan veren kolesterolipitoisuutta ja verenpainetta sekä ehkäisemään ja hoitamaan tyypin 2 diabetesta. Ne myös edistävät muistin hyvää toimintaa.

Kovan rasvan korvaaminen pehmeillä rasvoilla vähentää olennaisesti matala-asteista tulehdusta, joka vaikuttaa monen sairauden taustalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan osteoporoosinkin riski on pienempi niillä, joilla ruokavalion rasvan laatu on kunnossa riittävän kalsiumin ja D-vitamiinin saannin lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvä rasvan laatu auttaa myös säilyttämään lihaskudosta, kun se alkaa luonnostaan iän myötä vähetä.

Mistä saa hyvää rasvaa?

Kasviöljyt, jotka pysyvät jääkaapissakin pehmeinä tai juoksevina, ovat hyviä rasvoja: esimerkiksi rypsi-, rapsi-, oliivi-, avokado-, camelina- ja pellavansiemenöljy.

Ainoastaan kasviöljyistä saa välttämättömiä rasvahappoja, eli linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Linolihappo tunnetaan myös omega-6-rasvahappona ja alfalinoleenihappo omega-3- rasvahappona.

Kun niitä saa ruoasta, elimistö voi valmistaa niistä muut tarvitsemansa rasvahapot.

PARHAAT OMEGA-3:N LÄHTEET

  1. Pellavansiemenöljy 50–55 %
  2. Camelinaöljy 30–35 %
  3. Hampunsiemenöljy 15–19 %
  4. Rypsi- ja rapsiöljy 8–12 %
  5. Soijaöljy 7–10 %
  6. Saksanpähkinäöljy 8 %

Kalaa kiitos, mutta ei kalaöljykapseleita

Eläinkunnan rasvoista pehmeää on vain kalan rasva. Kalassa on myös monia muita terveyttä edistäviä aineita, joita lihasta ei saa. Siksi kalan syöminen pari kertaa viikossa osana runsaasti kasviksia sisältävää ruokavaliota on turvallista ja terveellistä.

Kalaöljyvalmisteita markkinoidaan turvallisina ravintolisinä. Niitä ei tällä hetkellä kuitenkaan suositella kuin hoidoksi harvinaiseen rasva-aineenvaihdunnan ongelmaan, jossa veren triglyseridit ovat koholla, ja silloinkin vain erikoislääkärin valvonnassa.

Kalaöljyn käytöstä voi seurata vahinkoa varsinkin, jos on ongelmia verensokerin tai korkean kolesterolin kanssa.

HYVÄN RASVAN PÄIVÄANNOS

  • Naisille noin 2 ruokalusikallista ja miehille 3 ruokalusikallista pehmeää kasviöljyä. Osan tästä voi korvata vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävällä kasvirasvalevitteellä.
  • Lisäksi 2 ruokalusikallista pähkinöitä tai siemeniä.

Asiantuntija: ravitsemusterapian professori Ursula Schwab, Itä-Suomen yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla