Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Viisikymppinen nainen saa usein riesakseen vaihdevuosivaivoja mutta myös sydämen suoja pettää. Onneksi molempiin ongelmiin tepsii sama lääke.

Kuumat aallot ja muut vaihdevuosien vaivat johtuvat naishormoni estrogeenin vähenemisestä. Niinpä tehokkain apu niihin on estrogeeni. Vaikka elämänlaatu paranee, moni nainen karttelee hormonihoitoa, koska se suurentaa rintasyöpä­riskiä jonkin verran.

Ei pitäisi kuitenkaan unohtaa sitä, että hormonitoiminnan hiipuminen vaikuttaa veren aineenvaihduntatuotteisiin. Tämän vuoksi sydäntautien ja diabeteksen vaara kasvaa naisilla vaihdevuosien jälkeen.

Nyt näyttää siltä, että laastarina, geelinä tai pillereinä otetusta estradiolista on hyötyä myös naisen sydänterveydelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden suomalaistutkimuksen mukaan vaihdevuosien hormonihoito suojaa sydäntä ja verisuonia: sydäninfarktikuoleman riski oli sitä käyttävillä jopa 54 prosenttia pienempi. Riski oli sitä pienempi, mitä pitempään hoito oli jatkunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aivohalvauskuoleman riski on jopa 39 prosenttia pienempi kuin samanikäisillä naisilla keskimäärin.

– Luvut tarkoittavat sitä, että 5–10 vuoden ajan hormonihoitoa käyttäneiden naisten ryhmässä sattui 19 sydäninfarktikuolemaa ja 7 aivohalvauskuolemaa vähemmän tuhatta naista kohti kuin niillä, jotka eivät hoitoa käyttäneet, toteaa tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola HYKSin naistenklinikasta.

Tutkimustulos erosi myös aiemmasta yhdysvaltalaistutkimuksessa saadusta tuloksesta, jonka mukaan vain alle 60-vuotiaana aloitettu hormonihoito suojaisi sydäntä. Suomalaistutkijoiden mukaan käytetyt hormonivalmisteet voivat olla yksi selitys eroon: Yhdysvalloissa vaihdevuosioireita hoidetaan ”hevos­estrogeenillä”, meillä luonnollisella estradiolilla.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla