päänsärky, migreeni, särkylääkepäänsärky, sarjoittainen päänsärky, hermosärky
Kuva Shutterstock

Yllättävä kipu säikäyttää: pitääkö minun lähteä lääkäriin heti vai voinko kokeilla lepoa ja särkylääkettä? Erikoislääkäri kertoo vaarallisen päänsäryn merkit.

Aikuinen tietää jo millaisista päänsäryistä yleensä kärsii. Uuden ja oudon säryn syy pitääkin aina selvittää.

Kun ensimmäisen kerran tulee uudenlainen tai niin kova särky, ettei sellaista ole aiemmin ollut, tarvitaan lääkäriä, sanoo neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela HYKSistä.

Mahdollisia päänsäryn syitä on monia, niin vaarattomia kuin vakaviakin. Yleisin on migreeni.

– Migreeni ei uhkaa henkeä, mutta sitä sairastavan pitäisi tulla tutkittavaksi, jos särky muuttuu.

Migreeni on sinänsä vaaraton, mutta joskus aivoverenvuotokin voi muistuttaa migreeniä.

Hyvin äkillinen ja fyysisessä ponnistuksessa alkava särky tulee aina tutkia hyvin.

Jännitystä päänahassa
 

Lihasjännitys- eli tensiopäänsärkykin on tavallinen vaiva. Se kuitenkin hoituu kotikonstein, sillä päätä jomottava puristus ei ole kovin kova. Tässä säryssä niska- ja hartia- ja ohimolihaksisto kiristyy ja jännittyy. Joskus jopa päänahkaan sattuu. Tensiopäänsäryn aiheuttajia ovat stressi, näyttöpäätetyö ja liikunnan puute. Särky pahenee iltaa kohti.

Migreeni- tai tensiopäänsäryn tapaiset kivut voivat joskus johtua muistakin syistä, vakavimmillaan aivoverenvuodosta, -infarktista tai -kasvaimesta. Myös aivokalvontulehdus pitää muistaa yhtenä kovan päänsäryn aiheuttajana.

Yleensä päänsäryn syy on huomattavasti vaarattomampi, kuten flunssa. Päivystyspoliklinikan tärkein tehtävä onkin löytää suuresta päänsärkypotilaiden joukosta vakavat tapaukset. Tutkiminen aloitetaan kyselemällä tarkasti nykyisestä ja aiemmista päänsäryistä ja niihin mahdollisesti liittyvistä muista oireista. Varmistetaan että potilaalla ei ole yleisoireita, kuten kuumetta tai niskajäykkyyttä. Otetaan verikokeita ja vakavaa syytä epäiltäessä tehdään pään tietokonetomografia- tai magneettitutkimus.

Lue lisää Aivoinfarktista
 

Jos särky pahenee
 

Hyvänlaatuiset päänsäryt alkavat yleensä nuorena. Yli 50-vuotiaana alkava päänsärky voi olla vaaran merkki, etenkin jos se jatkuu ja pahenee päivästä toiseen, ja varsinkin jos siihen liittyy oksentelua.

– Sekin on siis tutkimuksen paikka, Mikko Kallela sanoo.

Vaikeassa migreenikohtauksessakin moni oksentaa, mutta samoja kohtauksia on ollut jo vuosien ajan. Yli kolme vuorokautta kestävä oireilu saattaa olla jotain muuta.

Tarkka selvitys on paikallaan etenkin, jos lääkäri toteaa päänsäryn lisäksi muuta poikkeavaa, kuten että potilaan silmät eivät liiku normaalisti, silmäterät ovat erikokoiset tai silmänpohjat ovat epänormaalit, puhe takeltelee, käsi ei liiku tai on tunnoton, tai potilaan tajunnan taso laskee. Kyseessä voi olla neurologinen sairaus, aivoverenvuoto, -tulehdus tai -infarkti.

Lue lisää Silmälääkäri voi löytää nämä sairaudet
 

Lääkkeet syypäinä

Aivoverenvuodon voi joskus aiheuttaa verta ohentava lääkehoitokin. Tavallisimmin lääkkeen nimi on silloin Marevan.

–Marevania käyttävän on hyvin tärkeää kyllin usein selvittää verikokeella, onko lääkityksen määrä oikea. Verikokeen otto on tärkeä myös, jos ruokavalio tai muu lääkitys muuttuu.

Lue lisää Marevanhoito pelottaa

Mikko Kallela jatkaa luetteloa vielä yhdellä pääsärkytyypillä, joka sekin voi tulla varttuneemmalla iällä.

– Jos yli 50-vuotiaan pää, hartiat ja kädet särkevät, tulee pientä kuumetta ja usein masennustakin, kysymys voi olla valtimotulehduksesta päässä. Tutkimukset on syytä käynnistää heti, koska hoitamattomana tauti voi johtaa näön menetykseen.

 

Lähde lääkäriin, jos pääkipu

  • on uudenlainen ja kova
  • aiheuttaa niskajäykkyyttä
  • pahenee ja siihen liittyy oksentelua
  • liittyy puhe- tai näkövaikeuksiin
  • liittyy kuumeiluun, hartia- ja käsisärkyyn
  • Jos särky pahenee
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.