Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 18-vuotias perusterve nuori nainen. Minua on vaivannut yli neljä kuukautta flunssa, kuumeilua on lähes päivittäin. Muitakin flunssan oireita, kuten tukkoisuutta ja kurkkukipua, on jatkuvasti. Sen lisäksi minua vaivaa flunssan alkamisen jälkeen alkanut ihottuma. Iholleni nousee hyttysenpiston tapaisia punaisia kutisevia paukamia. Niitäkin ilmestyy lähes päivittäin.
Nukun 9 tunnin yöunia, mutta silti tuntuu, että olen jatkuvasti väsynyt. Välillä olen niin väsynyt ja uupunut, että ihan kuin olisin toisessa maailmassa. Mikähän minua voisi vaivata?

Olen käynyt useamman kerran lääkärissä, mutta kukaan ei ota minua tosissaan. Kaikki harrastukseni ovat jääneet sairastelun takia, ja toimintakykyni on muutenkin heikko. Tuottaa tuskaa nousta aamuisin kouluun, kun olen niin uupunut. Tuntuu kuin perusaskareetkin olisivat yli­voimaisia.

Väsymys on tavallisimpia ihmisten kokemia oireita, ja sen syyt voivat olla moninaiset. Itse asiassa lähes kaikkiin ruumiillisiin sairauksiin, elintapaongelmiin sekä rasittuneisuuteen ja mielen vaivoihin voi kuulua väsymystä. Pelkän väsymyksen perusteella ei siis juurikaan voi tehdä päätelmiä siitä, mikä on oikeastaan ongelman perussyy.

Jos lähdetään liikkeelle kuvaamistasi oireista, ensin tietenkin tulee mieleen pitkäaikainen virustauti, kun flunssainen olo on kestänyt pitkään ja iho-oireitakin on. Tästä on mahdollista saada ainakin viitteitä yksinkertaisilla verikokeilla. Samoin verikokeilla voidaan selvittää tavallisia väsymystä aiheuttavia tiloja, kuten anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta, muut tulehdussairaudet ja vielä sulkea pois diabeteskin.

Pitkällinen flunssa voi olla toki seurausta henkisestä rasittuneisuudesta, tai väsymys olla masennuksen oire. Näistäkin kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Väsynyt potilas tutkitaan vastaanotolla, koetellaan imusolmukkeet ja painellaan vatsaa sekä käydään läpi elintavat: riittävä ja terveellinen ravinto, liikunta, nautintoaineiden käyttö. Entä ovatko kuukautiset kohdallaan?

Monta asiaa on siis selvitettävänä, osa keskustelulla, osa verikokeilla. Sanot, että ”kukaan (lääkäri) ei ota minua tosissaan”. Tämä tuntuu omituiselta, jos oireesi ovat kuitenkin kestäneet tuon ajan ja tuntuvat noin paljon vaivaavan. Toivottavasti se kuunteleva lääkäri löytyy.
 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Työsuhdeastma

Miksi flunssa ei parane?

Tuollainen pitkittynyt sairastelu kuulostaa hyvin vahvasti joko kodin ja/tai koulun/työpaikan sisäilmaongelmien aiheuttamalta! Tuonkaltainen infektioputki oli itsellänikin, lopulta puhkesivat sitten monimuotoiset sisäilmaoireet, myös vaikeahoitoinen astma työpaikan sisäilmaongelmien vuoksi. Päälle päätteeksi vielä monikemkaalioireyhtymä MCS. Kyseisen nuoren lähiympäristöstä kannattaisi selvittää löytyykö tuoreita kosteusvaurioita tai jo kuivuneita, joista edelleen pääsee sisäilmaan mikrobi- ja...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.