Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 18-vuotias perusterve nuori nainen. Minua on vaivannut yli neljä kuukautta flunssa, kuumeilua on lähes päivittäin. Muitakin flunssan oireita, kuten tukkoisuutta ja kurkkukipua, on jatkuvasti. Sen lisäksi minua vaivaa flunssan alkamisen jälkeen alkanut ihottuma. Iholleni nousee hyttysenpiston tapaisia punaisia kutisevia paukamia. Niitäkin ilmestyy lähes päivittäin.
Nukun 9 tunnin yöunia, mutta silti tuntuu, että olen jatkuvasti väsynyt. Välillä olen niin väsynyt ja uupunut, että ihan kuin olisin toisessa maailmassa. Mikähän minua voisi vaivata?

Olen käynyt useamman kerran lääkärissä, mutta kukaan ei ota minua tosissaan. Kaikki harrastukseni ovat jääneet sairastelun takia, ja toimintakykyni on muutenkin heikko. Tuottaa tuskaa nousta aamuisin kouluun, kun olen niin uupunut. Tuntuu kuin perusaskareetkin olisivat yli­voimaisia.

Väsymys on tavallisimpia ihmisten kokemia oireita, ja sen syyt voivat olla moninaiset. Itse asiassa lähes kaikkiin ruumiillisiin sairauksiin, elintapaongelmiin sekä rasittuneisuuteen ja mielen vaivoihin voi kuulua väsymystä. Pelkän väsymyksen perusteella ei siis juurikaan voi tehdä päätelmiä siitä, mikä on oikeastaan ongelman perussyy.

Jos lähdetään liikkeelle kuvaamistasi oireista, ensin tietenkin tulee mieleen pitkäaikainen virustauti, kun flunssainen olo on kestänyt pitkään ja iho-oireitakin on. Tästä on mahdollista saada ainakin viitteitä yksinkertaisilla verikokeilla. Samoin verikokeilla voidaan selvittää tavallisia väsymystä aiheuttavia tiloja, kuten anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta, muut tulehdussairaudet ja vielä sulkea pois diabeteskin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkällinen flunssa voi olla toki seurausta henkisestä rasittuneisuudesta, tai väsymys olla masennuksen oire. Näistäkin kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Väsynyt potilas tutkitaan vastaanotolla, koetellaan imusolmukkeet ja painellaan vatsaa sekä käydään läpi elintavat: riittävä ja terveellinen ravinto, liikunta, nautintoaineiden käyttö. Entä ovatko kuukautiset kohdallaan?

Monta asiaa on siis selvitettävänä, osa keskustelulla, osa verikokeilla. Sanot, että ”kukaan (lääkäri) ei ota minua tosissaan”. Tämä tuntuu omituiselta, jos oireesi ovat kuitenkin kestäneet tuon ajan ja tuntuvat noin paljon vaivaavan. Toivottavasti se kuunteleva lääkäri löytyy.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Työsuhdeastma

Tuollainen pitkittynyt sairastelu kuulostaa hyvin vahvasti joko kodin ja/tai koulun/työpaikan sisäilmaongelmien aiheuttamalta! Tuonkaltainen infektioputki oli itsellänikin, lopulta puhkesivat sitten monimuotoiset sisäilmaoireet, myös vaikeahoitoinen astma työpaikan sisäilmaongelmien vuoksi. Päälle päätteeksi vielä monikemkaalioireyhtymä MCS. Kyseisen nuoren lähiympäristöstä kannattaisi selvittää löytyykö tuoreita kosteusvaurioita tai jo kuivuneita, joista edelleen pääsee sisäilmaan mikrobi- ja materiaaliperäisiä päästöjä. Myös pelkät rakennusmateriaalipäästöt voivat ilman homeitakin aiheuttaa monimuotoista oireilua, esim. jos lattioissa on jätetty vaikkapa laminaatin alle vanha muovimatto, josta pääsee ilmaan haitallisia kemikaaleja.

  • ylös 27
  • alas 25
Sisältö jatkuu mainoksen alla