Tarvitset ripauksen sinnikkyyttä ja muutaman viikon aikaa, jotta vatsan kiusantekijät paljastuvat. Usko pois, se kannattaa.

Mikä kumma siinä on, että yhdellä vatsa tuntuu sulattavan vaikka pieniä kiviä, kun taas toisella se ärtyy palasta ruisleipää. Herkkä vatsa säilyttää salaisuutensa usein vuosiakin ennen kuin turvotuksesta ja tuskista kärsivä pääsee hiljalleen oireittensa syiden jäljille.

Gastroenterologian erikoislääkärinä HUSin Meilahden sairaalassa työskentelevä Perttu Arkkila tietää, että herkkä vatsa on kiusallinen kaveri. Kannattaa silti uhrata sille suopea ajatus ja lähteä jäljittämään oireiden aiheuttajaa omien tuntemusten mukaan.

— Aloita paikantamalla, missä oireet tuntuvat. Jos kipua, turvotusta, närästystä tai polttelua on ylävatsalla, yleensä kyseessä ovat happovaivat. Ainakin ne ovat luultavasti osatekijänä kiusallisissa oireissa, hän aloittaa.

Mutta jos vatsavaivat paikantuvat alavatsalle, vikaa on useimmiten suolen toiminnassa.

— Suoli venyy silloin liikaa ja aiheuttaa erilaisia inhottavia tuntemuksia vatsaan. Toinen syy tällaisiin oireisiin on ilman kertyminen tai ummetus, Arkkila sanoo.

Vaivoja syönnin jälkeen?

Epämääräisten vatsavaivojen taustalla ovat usein toiminnallisiksi vatsavaivoiksi kutsutut kiusat: dyspepsia eli niin sanottu mahakatarri, ärtyvä suoli, refluksitauti ja ummetus. Dyspepsiassa ylävatsalle ilmaantuu usein vyömäinen, jomottava kipu, joka saa pontta erityisesti ilmaa keräävistä ruoka-aineista, kuten pavuista, kaalista tai vaikkapa ruisleivästä.

— Tällaiset vatsavaivat linkittyvät lähes aina jollakin tavalla ruokaan.

Salapoliisin työtä vatsavaivojen selvittämisessä kannattaakin jatkaa ruokapöydästä. Kysy itseltäsi, alkavatko ongelmat tietynlaisten ruokien syömisen jälkeen. Jos epäilet syyksi vaikkapa omenaa ja paprikaa, jätä ne pois ja katso, rauhoittuuko vatsa, Perttu Arkkila ehdottaa.

Ärtyvälle suolelle ovat puolestaan tunnusomaista vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat. Välillä vatsa on ripulilla, väliin taas ummessa. Potilasta vaivaa usein myös tihentynyt virtsaamisen tarve.

— Suolen liike on ehkä häiriintynyt. Miksi, sitä ei mikään tutkimus varmasti kerro. Syynä voi olla jopa matala kipukynnys. Tavallisemmin häiriön takaa löytyy stressiä, hotkimista tai masennusta.

Kun rintalastan takana polttelee, närästää ja hapan neste nousee kurkkuun, kyseessä on refluksitauti. Siihen voi liittyä vatsalta rintakehälle kohoava kipu. Joskus refluksioireet aiheuttavat äänen käheyttä, hampaiden kiillevaurioita ja
nielemisvaikeuksia.

— Vältä silloin kahvia, alkoholia, rasvaista ja suolaista ruokaa sekä kiristäviä vaatteita. Helpota elämääsi kevyemmillä ilta-aterioilla ja korota sängyn päätyä, jotta paha maku ei nouse suuhun yöllä, Arkkila ehdottaa.

Kuitua lisää vähitellen

Ummetusvaivaan vatsalääkäri määrää maltilla ja vähitellen ruokavalioon lisättyä kuitua, kuten leseitä tai keitettyjä kasviksia, muutaman lasin enemmän vettä päivän mittaan ja mieluusti lisää liikuntaa.

— Ummetuksen syitä on lukuisia, eikä sen taustalla läheskään aina ole mitään sairautta. Ummetuksessa on kyse suolen hitaasta liikkeestä, ja sitä vilkastuttavat kuidut, neste ja kuntoilu.

Elämäntaparemontista saa pitkäaikaista apua, mutta pikahelpotustakin löytyy.
— Kysy vaivaasi sopivaa lääkettä farmaseutilta. Kerro, miltä vatsassasi tuntuu, epäiletkö syyksi tiettyjä ruoka-aineita, podetko ilmavaivoja, polttelua, turvotusta ja kipuja tai onko ulostamisessa ongelmaa. Usein reseptittömät lääkkeet tepsivät. Jos niistä ei ole apua, käänny muutaman viikon tai kuukauden kuluttua lääkärin puoleen.

Lue lisää Vatsavaivoista
 

1. Pureskele hitaasti
Tiesitkö, että kylläisyyden  tunne syntyy vasta viitisentoista minuuttia syömisen jälkeen? Kiireinen hotkiminen saa sinut syömään liikaa, koska aivosi eivät ehdi saada ajoissa viestiä mahalaukun täyttymisestä. Seurauksena ylensyönnistä on ruoansulatusvaivoja, kipua ja jopa tuskallisia sappivaivoja.

2. Juo vettä ennen ateriaa
Pullotolkulla vettä ei tarvitse lipittää, mutta lasillisella parilla voit huijata vatsaasi ennen ruokailua. Vaikka vesi ei pidemmän päälle pidätäkään nälkää, se on hyvä kikka ainakin niille, joilla on tapana syödä yli äyräidensä ja potea loppupäivä kivuliasta potkupalloturvotusta.

3. Syö kerralla vähemmän
Hyvä idea, mutta miten? No pienentämällä lautasen kokoa, tietysti! Ja tämä vinkki perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Ne koehenkilöt, jotka eräässä testissä saivat isomman lautasen kuin verrokkijoukko, ottivat huomaamattaan myös enemmän ruokaa.

Vierailija

Selvitä mikä vatsaasi vaivaa

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasvirasvat (margariinit, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tapa parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Mutta jos ruokavalion muutos parempaan ei auta, niin VAADI...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.