peräpukamat, ummetus
Kuva Shutterstock

Melkein jokaisella on joskus ummetusta. Miten vatsan saa taas toimimaan, ja miksi ummetus kannattaa hoitaa nopeasti?

1. Miten usein suolen pitäisi toimia?

Joku on tottunut pitämään vatsansa aika kovana, toisilla se toimii kaksi kolmekin kertaa päivässä. Käytännössä suolen toiminta voi olla aivan normaalia, kun se tyhjenee 8–72 tunnin välein.

2. Mitä ummetuksessa tapahtuu?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulostuskerrat voivat vähetä kahteen kertaan viikossa tai vielä harvemmaksi. Uloste on niin kiinteää ja kovaa, että ulostaminen tekee kipeää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulos voi tulla vain papanoita eikä suoli tunnu tyhjenevän kunnolla. Koska näin käy, ummetus tuntuu jatkuvana painon tunteena peräsuolessa.

3. Mikä vatsan kovettaa?

Syy löytyy useimmiten elintavoista.

Kolmen syyllisen kärki on liian vähän liikuntaa, liian vähän kuitua ja liian vähän nesteitä. Muitakin syitä on. Jotkut ovat jopa opetelleet pidättämään: vessaan ei vain kehdata mennä vaikka työpaikalla.

Myös jotkut lääkeaineet, kuten Panacod ja muut kodeiinisärkylääkkeet sekä opiaatit aiheuttavat ummetusta. Sama vaiva voi tulla joistakin psyykenlääkkeistä ja nesteenpoistolääkityksestäkin.

Syyllinen voi olla jopa rautalisä.

Joskus sairaudetkin kovettavat vatsaa, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes. Myös kuivuminen ja psyykkiset syyt, kuten anoreksia tai masennus, voivat olla ummetuksen taustalla.

4. Liittyykö ummetukseen aina peräpukamia?

Ummetukseen ei aina liity peräpukamia. Ne yleensä syntyvät pitkällisen ponnistelun tuloksena. Käytänössä pukamat syntyvät peräaukon sulkijalihakseen liittyvien anaalityynykkeiden suurentumisesta tai pullistumisesta peräaukon ulkopuolelle. Tyynykkeisssä on paljon verisuonia, joista pukama venevuoto on peräsisin.

Lue kuinka peräpukamista pääsee eroon

5. Miten ummetuksen hoito kannattaisi aloittaa?

Jos elämäntavoissa on parannettavaa, aloitetaan niistä. Joka päivä olisi hyvä liikkua vähintään puoli tuntia. Se voi olla hyötyliikuntaakin. Pelkkä punttisalitreeni ei riitä, vaan tarvitaan suolen toimintaa ylläpitää pitkäkestoinen aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua, uintia tai pyöräilyä.

Säännöllinen ruokarytmi ja kuitujen lisääminen voi auttaa. Joskus vika voi olla siinäkin, että syö liian vähän kerralla, eikä suolessa ole siksi tarpeeksi massaa. Siihen auttaa tietysti annosten kasvattaminen. Lisäys kannattaa tehdä kuiduilla, joita saa täysjyväviljasta, leseistä, vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Vanha konsti kovaan vatsaan ovat liotetut luumut tai viikunat.

Nesteitä pitäisi saada kaksi litraa vuorokaudessa. Suolta voi myös opettaa toimimaan säännöllisemmin, kun vain sinnikkäästi istahtaa pöntölle aina samaan aikaan.

Jos syy ei löydy elintavoista, kannattaa tarkistaa lääkkeet. Voisiko joku niistä aiheuttaa ummetusta? Ensiavuksi ja muutenkin häiritsevän kovaan vatsaan voi kokeilla apteekin reseptivapaita ummetuslääkkeitä.

6. Kuinka pitkään ulostuslääkkeitä saa käyttää?

Reseptivapaita ummetuksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä on monenlaisia. Turvallisin on kuitulisä.

Sitä pitää syödä pari kolme kuukautta ennen kuin ulostaminen normaalistuu. Lisäkuitua voi nauttia jatkuvastikin. Sen sijaan suolen supistelua lisääviä lääkkeitä ei saa käyttää kuin lyhyitä aikoja kerrallaan.

7. Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Jos elämäntapojen korjaaminen ja suolen ”kouluttaminen” ei helpota ummetusta, on hyvä mennä lääkäriin. Samoin jos tulee uusia oireita: kipu lisääntyy tai ulosteessa on verta.

Jos uloste on mustaa, kannattaa apua hakea nopeasti. Äkilliset muutokset myös ulostusvälissä ovat hälytysmerkkejä.

Yleisoireet, kuten laihtuminen tai voimakas väsymys, voivat olla merkki siitä, että ummetus onkin vain yksi oireista, ja taustalla on esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta. Se selviää lääkärissä. Myös syöpäkasvain voi ahtauttaa suolta ja aiheuttaa kipua.

8. Miten ummetusta tutkitaan?

Ensin selvitetään elämäntavat ja lääkitykset. Yleistutkimuksella ja verikokeilla voidaan tarkistaa kilpirauhasen toiminta, hemoglobiini, tulehdusarvot ja sokerit. Monesti sisätautien erikoislääkäri otattaa keliakia- ja laktoosikokeenkin.

Lääkäri painelee käsin vatsaa: onko siellä mitään tunnettavissa olevaa muutosta? Tuseerauksessa tunnustellaan sormella peräsuolta. Samalla voi tehdä anoskopian, jossa peräsuoli tähystetään noin 10 sentin pituisella tähystimellä. Näillä suljetaan pois peräaukkoon liittyvät ongelmat. Joskus voi olla tarpeen varata aika koko paksusuolen tähystykseen.

Vakavassa ummetuksessa liian hidasta suolta voidaan lyhentää leikkauksella. Myös silloin, jos peräaukon sulkijalihas ei pääse rentoutumaan esimerkiksi ulostamisen jatkuvan pidättämisen vuoksi, leikkaushoito voi auttaa.

9. Lisääkö suolen hidas toiminta vakavan sairauden riskiä?

Paksusuolisyöpä kehittyy polyypeistä eli limakalvolla tapahtuvista muutoksista. Perintötekijät voivat altistaa sille. Myös ympäristötekijöillä on vaikutusta. Ummetus ei varsinaisesti aiheuta syöpää, mutta sillä mitä suolessa kulkee on merkitystä. Runsas punaisen lihan syöminen voi altistaa syövälle, kun taas kuitupitoinen ruoka voi suojella siltä.

Ummetus kuitenkin lisää divertikkelitaudin riskiä. Siinä suolen limakalvoon tulee eräänlaisia taskuja, jotka voivat tulehtua. Voimakkaassa divertikkelitulehduksessa suoli saatta jopa pujeta. Se on vaarallinen tila. Jos divertikkelitulehduksia on usein, suoli voi arpeutua ja muuttua ahtaaksi.

Vaikka vakavan sairauden todennäköisyys on hyvin pieni, vatsan säännöllinen toiminta edistää terveyttä monella tavalla, joten siihen kannattaa pyrkiä.

Asiantuntija: Tiina Kojo, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Mehiläinen.

Vierailija

Minulla viljat aiheutti ummetusta yli 20 vuotta. Kukaan ei kertonut. Luin Antin blogia ja jätin viljat. Lähti samalla kaikki allergiat.

Rukiissa, vehnässä ja ohrassa on FODMAP-hiilihydraatteja, jotka imeytyvät huonosti ja fermentoituvat paksusuolessa. Suolistobakteerit tuottavat tehokkaasti FODMAP-hiilihydraateista kaasua, mikä aiheuttaa ilmavaivoja, turvotusta ja mahan kipuilua niille ihmisille, jotka ovat yliherkkiä FODMAP-hiilihydraateille ja heitä on paljon (joidenkin arvioiden mukaan jopa 30% suomen väestöstä).

Lisäksi viljojen imeytymättömät kuidut saattavat aiheuttaa ummetusta ja kovaa vatsaa. Liukenevia kuituja saa muista kasvikunnan tuotteista (kasvikset, vihannekset, juurekset, hedelmät, pavut, linssit, herneet ja marjat).

Viljat eivät luontaisesti edes kuulu ihmisen ruokavalioon ja ne ovat suoranaista ”myrkkyä” elimistölle. Tutkitusti viljoilla, maitotuotteilla, rypsillä (ja muilla siemenöljyilllä) sekä sokereilla on elimistössä jatkuvasti tulehduksia ylläpitävä vaikutus. Viljaton ruokavalio on myös useissa tutkimuksissa todettu olevan hyväksi mm. reumaa ja kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastaville koska viljat pois jättämällä jatkuva tulehdustila elimistöstä poistuu.

Myös kaurassa on "tuholaistorjunta-aineita" samoin kuin ihan kaikissa viljan siemenissä. Ei kasvi halua että sen lapsia syödään. Kaura on myös gluteeni viljoihin verrattuna fytiinihappo-pommi, siinä on moninkertaisesti enemmän tuota mineraaleja kelatoivaa (= estää mineraalien imeytymisen, eritoten rauta, sinkki ja magnesium) ainetta, kuin gluteeni viljoissa.

Gluteenin osanen gliadiini saa KAIKKIEN suolen vuotamaan. Tämä johtuu siitä, että se osaa käskyttää suolen solut kemiallisesti löysäämään liitoksiaan. Suoli ei siis vahingoitu, se vain tottelee gliadiinin käskyä. Ja kun suoli vuotaa, lisääntyvät autoimmuunisairaudet ja inflammaatio. Gluteeni/gliadiini on viljojen torjunta-aine, jolla ne yrittävät estää tuholaisia - ihminen mukaan luettuna - syömästä lapsiaan, eli niitä viljan jyviä. Edes tuhohyönteiset eivät syö gluteeni viljoja samalla innolla kuin gluteenittomia.

Gluteenivijoissa on myös amylaasi- ja trypsini estäjiä, jotka on osoitettu aiheuttavan mm. iho-oireita. Täysjyväviljoissa on myös lektiiniä, joka vaurioitaa suolen epiteeliä ja pitää tulehdusta yllä. Tämä näkyy täysjyvävijan syöjien kohonneissa TNF-alfa arvoissa.

Mitä kuituihin tulee, niin näyttö niiden hyödyllisyydestä on varsin heikko. 

Gluteeni tuottaa elimistössä riippuvuutta aiheuttavaa opiaattia? Tämä eksorfiini/gluteomorfiini läpäisee veri-aivoesteen ja sitoutuu aivojen opiaattireseptoreihin. Niinpä se koukuttaa, kuten opiaateilla on tapana. 

Tämä on yleisin syy, miksi ihmisten on niin vaikea siitä gluteenista luopua ja miksi saattaa tuntua, että ruoka on herkullisempaa kun siinä on gluteenia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla