
Voiko rintasyövän sairastanut syödä soijavalmisteita tai kasviestrogeeneja sisältäviä tuotteita? Rintasyöpäni oli hormoniriippuvainen.
Kasviksissa olevia yhdisteitä tutkitaan paljon, koska kasvisruokavaliota pidetään terveellisenä. Myös vaihdevuosien hormonihoidolle etsitään vaihtoehtoja, koska hormonihoitoon liittyy hyötyjen lisäksi myös riskejä. Näistä tärkein on pitkäaikaiseen hormonihoitoon liittyvä rintasyöpäriskin lisääntyminen.
Kasviestrogeenit eli fytoestrogeenit ovat kasveissa esiintyviä yhdisteitä, jotka kemialliselta rakenteeltaan tai vaikutukseltaan muistuttavat elimistön naishormonia eli estrogeenia. Nykyään erilaisia kasviestrogeeneja sisältäviä valmisteita markkinoidaan puristeina ja ravintolisinä vaihdevuosi-ikäisen naisen oireiden hoitoon.
Tunnetuimpia kasviestrogeeneja ovat lignaanit ja isoflavonit. Näitä saadaan ruoan mukana. Ravintolisinä myydään tuotteita, joiden kasviestrogeenit ovat peräisin soijasta, puna-apilasta tai humalasta.
Eniten naisen terveyteen liittyvää tutkimustietoa löytyy soijasta. Soijapapu on tärkeä peruselintarvike suurelle osalle maapallon väestöä, erityisesti Aasian maissa. Runsaasti soijaa sisältävän ruokavalion katsotaan pienentävän rintasyövän riskiä. Tutkimusten perusteella näyttää siltä, että soijaa pitää käyttää ruokavaliossa lapsuudesta alkaen, jotta rintasyöpäriski pienenisi.
Rintasyövän sairastaneille naisille ei suositella estrogeenivalmisteiden käyttöä. Vaihdevuosioireet voivat kuitenkin olla varsin hankalia, ja kysymys soijan käytöstä ja turvallisuudesta rintasyövän hoidon jälkeen on tärkeä.
Tuoreen tieteellisen, monta tutkimusta kattavan katsauksen mukaan ei ole näyttöä, että kasviestrogeenit helpottaisivat vaihdevuosioireita. Uusienkaan tutkimusten mukaan ei ole voitu osoittaa, että soijasta olisi apua vaihdevuosi-ikäiselle naiselle tai hänen luustolleen.
On tärkeää erottaa ruokavaliossa lapsesta alkaen luontaisesti saatava vaikutus sairauksien riskeihin ja toisaalta myynnissä olevien erityyppisten valmisteiden ja ravintolisien vaikutus.
Rintasyövän sairastaneelle voi todeta: runsaasti isoflavoneja sisältävien erityisvalmisteiden käyttöä ei suositella, koska niiden vaikutukset ovat kyseenalaisia ja pitkäaikaiseen käyttöön voi liittyä riskejä. Aasialainen ruokavalio, jossa soijasta saadaan päivittäin 25–50 mg isoflavoneja, on turvallinen.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.