Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kevät on ihanaa aikaa, mutta ilmanlaatu on huonoimmillaan. Mitä voi tehdä suojatakseen itseään ja muita?

Kevätauringonvalo kohottaa hengitysteitä ärsyttävän alailmakehän otsonin pitoisuuksia ja Suomeen alkaa kulkeutua Keski-Euroopasta otsonilauttoja. Ilmassa leijailevat myös puiden siitepölyt sekä autojen renkaista, jarruista, asfaltista ja hiekoitushiekasta jauhautunut katupöly. Lisäksi hengitämme pakokaasuista ja puunpoltosta sekä kaukokulkeumana tulevia pienhiukkasia, joita on ilmassa vaikka emme niitä aina havaitsekaan.

Pienhiukkaset ovat silmälle näkymättömiä hippusia, joiden läpimitta on alle 2,5 mikrometriä, siis tuhannesosa millimetristä. Olemattoman kokonsa vuoksi ne kulkeutuvat ilmavirtausten mukana jopa tuhansia kilometrejä. Suurimmat pitoisuudet ovat kuitenkin niiden paikkojen läheisyydessä, joissa päästöt syntyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikesta epätäydellisestä palamisesta tulee pienhiukkasia: pakokaasuista, puunpoltosta ja kaukokulkeumana esimerkiksi maastopaloista maamme rajojen ulkopuolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet pienhiukkasten haitoista, mutta vasta nyt asia alkaa iskostua laajempaan tietoisuuteen.

‚ÄĒ Viel√§ on niit√§kin, joiden mielest√§ maailman puhtaimpiin kuuluvan teollisuusmaan ilmassa ei voi olla mit√§√§n vikaa. Silti pienhiukkaset arvioidaan suurimmaksi terveytt√§ uhkaavaksi ymp√§rist√∂tekij√§ksi Suomessa ja l√§ntisess√§ maailmassa, sanoo ylil√§√§k√§ri Raimo Salonen THL:st√§..

Asumispaikka vaikuttaa

Tunturin juurelle ei puhtaan hengitysilman takia tarvitse kuitenkaan muuttaa. Hyvi√§ asuinpaikkoja l√∂ytyy niin esikaupunkien pientaloalueilta kuin kaupunkien keskustoista. Ilmansaasteille herkki√§ Raimo Salonen neuvoo joskus miettim√§√§n asuinpaikan vaihtoa ‚ÄĒ niin pahalta kuin se tuntuukin.

Pientaloalueista kannattaa valita sellainen, jossa talot ovat kaukolämpöverkossa. Ongelmallisia ovat asuinalueet, joissa kaukolämmön sijasta suositaan omia lämmityskattiloita ja -uuneja. Savut kulkeutuvat helposti naapureiden haisteltaviksi, etenkin kun tontteja on lohkottu ja rakennukset ovat vieri vieressä.

‚ÄĒ Retroilu voi k√§√§nty√§ itse√§ vastaan, jos perheess√§ on astmaa tai muita hengityssairauksia.

Unelma perinteisestä asumisesta on joissakin tapauksissa vaihtunut koko perheen hengityssairauksien pahentumiseen ja lasten jatkuvaan infektiokierteeseen.

Kaupunkien keskustoissa Salonen neuvoo etsimään asuntoa muutaman korttelin päässä vilkkaimmista teistä. Pihalla olevat puut ja pensaat estävät karkean katupölyn leviämistä pihaan ja parvekkeelle. Lähellä oleva iso puisto parantaa ilmaa ja tarjoaa kuntoilijalle puhtaampaa ilmaa hengitettäväksi.

Oma vaikutuksensa on silläkin, missä kerroksessa asuu ja onko asunto kadun vai sisäpihan puolella. Ylimmissä kerroksissa ja sisäpihalla pienhiukkasia ovat huomattavasti vähemmän kuin katutasossa.

Suodattimet vaihtoon

Puhtaan hengitysilman varmistaminen ei pääty asuinalueen valitsemiseen. Kotiaan pitää myös osata huoltaa. Jotta sisäilma pysyy raikkaana, tuuletusventtiilien ja ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Joissakin taloyhtiöissä homma hoituu keskitetysti, mutta ainakin pientaloissa pitää olla itse asialla.

Jos hiukkassuodattimetkaan eivät tunnu riittävän, voi harkita erillisen huoneilmanpuhdistimen hankintaa niihin tiloihin, joissa viettää eniten aikaa.
Raimo Salonen harkitsisi huoneilmanpuhdistimen hyötyjä tarkkaan.

‚ÄĒ Koteihin soveltuvien ilmanpuhdistimen teho riitt√§√§ useimmiten vain yhteen huoneeseen, joten pahiten oireilevat voivat tarvita kotiinsa useampia laitteita, esimerkiksi sek√§ makuuhuoneeseen ett√§ olohuoneeseen. Laitteen ilmapuhdistustehosta olisi t√§rke√§√§ olla standardinmukaisia testej√§ tekev√§n, riippumattoman tutkimuslaitokesn, kuten VTT:n tai vastaavan ulkomaisen laistoksen, testitulos. Monet k√§rsiv√§t hankkimansa puhdistuslaitteen melsuta, joten my√∂s t√§h√§n asiaan kannattaa paneutua ostovaiheessa.

Asiantuntija: Raimo O. Salonen, ylilääkäri, dosentti, THL:n terveydensuojeluosasto, Kuopio

 

Hyvä savua kuivasta puusta

Kuiva puu palaa puhtaasti. Sen merkkinä piipusta tuleva savu on vaaleaa, kesällä sen havaitsee vain väreilynä ilmassa.

Puun polton haittoja voi helposti vähentää omalla toiminnallaan. Lämmittämiseen kannattaa käyttää aina puhdasta ja kuivaa puuta, roskia ei saa polttaa lainkaan.

Märkä puu, maitopurkit ja kuivatkin pahvit lisäävät päästöjä ilmaan sekä tuhkaa ja nokea polttolaitteessa.

Kyllästetyn tai maalatun puun tai muovin polttaminen matalassa lämmössä tuottaa hyvin myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja.

Parasta olisi, jos puut saisivat kuivua yli vuoden liiterissä sateelta suojassa.

‚ÄĒ Kuivan puun tunnistaa √§√§nest√§: puut hel√§ht√§v√§t yhteen ly√∂t√§ess√§.

Myös säännöllinen nuohous vähentää haitallisia päästöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla