Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kevät on ihanaa aikaa, mutta ilmanlaatu on huonoimmillaan. Mitä voi tehdä suojatakseen itseään ja muita?

Kevätauringonvalo kohottaa hengitysteitä ärsyttävän alailmakehän otsonin pitoisuuksia ja Suomeen alkaa kulkeutua Keski-Euroopasta otsonilauttoja. Ilmassa leijailevat myös puiden siitepölyt sekä autojen renkaista, jarruista, asfaltista ja hiekoitushiekasta jauhautunut katupöly. Lisäksi hengitämme pakokaasuista ja puunpoltosta sekä kaukokulkeumana tulevia pienhiukkasia, joita on ilmassa vaikka emme niitä aina havaitsekaan.

Pienhiukkaset ovat silmälle näkymättömiä hippusia, joiden läpimitta on alle 2,5 mikrometriä, siis tuhannesosa millimetristä. Olemattoman kokonsa vuoksi ne kulkeutuvat ilmavirtausten mukana jopa tuhansia kilometrejä. Suurimmat pitoisuudet ovat kuitenkin niiden paikkojen läheisyydessä, joissa päästöt syntyvät.

Kaikesta epätäydellisestä palamisesta tulee pienhiukkasia: pakokaasuista, puunpoltosta ja kaukokulkeumana esimerkiksi maastopaloista maamme rajojen ulkopuolelta.

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet pienhiukkasten haitoista, mutta vasta nyt asia alkaa iskostua laajempaan tietoisuuteen.

— Vielä on niitäkin, joiden mielestä maailman puhtaimpiin kuuluvan teollisuusmaan ilmassa ei voi olla mitään vikaa. Silti pienhiukkaset arvioidaan suurimmaksi terveyttä uhkaavaksi ympäristötekijäksi Suomessa ja läntisessä maailmassa, sanoo ylilääkäri Raimo Salonen THL:stä..

Asumispaikka vaikuttaa

Tunturin juurelle ei puhtaan hengitysilman takia tarvitse kuitenkaan muuttaa. Hyviä asuinpaikkoja löytyy niin esikaupunkien pientaloalueilta kuin kaupunkien keskustoista. Ilmansaasteille herkkiä Raimo Salonen neuvoo joskus miettimään asuinpaikan vaihtoa — niin pahalta kuin se tuntuukin.

Pientaloalueista kannattaa valita sellainen, jossa talot ovat kaukolämpöverkossa. Ongelmallisia ovat asuinalueet, joissa kaukolämmön sijasta suositaan omia lämmityskattiloita ja -uuneja. Savut kulkeutuvat helposti naapureiden haisteltaviksi, etenkin kun tontteja on lohkottu ja rakennukset ovat vieri vieressä.

— Retroilu voi kääntyä itseä vastaan, jos perheessä on astmaa tai muita hengityssairauksia.

Unelma perinteisestä asumisesta on joissakin tapauksissa vaihtunut koko perheen hengityssairauksien pahentumiseen ja lasten jatkuvaan infektiokierteeseen.

Kaupunkien keskustoissa Salonen neuvoo etsimään asuntoa muutaman korttelin päässä vilkkaimmista teistä. Pihalla olevat puut ja pensaat estävät karkean katupölyn leviämistä pihaan ja parvekkeelle. Lähellä oleva iso puisto parantaa ilmaa ja tarjoaa kuntoilijalle puhtaampaa ilmaa hengitettäväksi.

Oma vaikutuksensa on silläkin, missä kerroksessa asuu ja onko asunto kadun vai sisäpihan puolella. Ylimmissä kerroksissa ja sisäpihalla pienhiukkasia ovat huomattavasti vähemmän kuin katutasossa.

Suodattimet vaihtoon

Puhtaan hengitysilman varmistaminen ei pääty asuinalueen valitsemiseen. Kotiaan pitää myös osata huoltaa. Jotta sisäilma pysyy raikkaana, tuuletusventtiilien ja ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa kahdesti vuodessa. Joissakin taloyhtiöissä homma hoituu keskitetysti, mutta ainakin pientaloissa pitää olla itse asialla.

Jos hiukkassuodattimetkaan eivät tunnu riittävän, voi harkita erillisen huoneilmanpuhdistimen hankintaa niihin tiloihin, joissa viettää eniten aikaa.
Raimo Salonen harkitsisi huoneilmanpuhdistimen hyötyjä tarkkaan.

— Koteihin soveltuvien ilmanpuhdistimen teho riittää useimmiten vain yhteen huoneeseen, joten pahiten oireilevat voivat tarvita kotiinsa useampia laitteita, esimerkiksi sekä makuuhuoneeseen että olohuoneeseen. Laitteen ilmapuhdistustehosta olisi tärkeää olla standardinmukaisia testejä tekevän, riippumattoman tutkimuslaitokesn, kuten VTT:n tai vastaavan ulkomaisen laistoksen, testitulos. Monet kärsivät hankkimansa puhdistuslaitteen melsuta, joten myös tähän asiaan kannattaa paneutua ostovaiheessa.

Asiantuntija: Raimo O. Salonen, ylilääkäri, dosentti, THL:n terveydensuojeluosasto, Kuopio

 

Hyvä savua kuvasta puusta

Kuiva puu palaa puhtaasti. Sen merkkinä piipusta tuleva savu on vaaleaa, kesällä sen havaitsee vain väreilynä ilmassa.

Puun polton haittoja voi helposti vähentää omalla toiminnallaan. Lämmittämiseen kannattaa käyttää aina puhdasta ja kuivaa puuta, roskia ei saa polttaa lainkaan.

Märkä puu, maitopurkit ja kuivatkin pahvit lisäävät päästöjä ilmaan sekä tuhkaa ja nokea polttolaitteessa.

Kyllästetyn tai maalatun puun tai muovin polttaminen matalassa lämmössä tuottaa hyvin myrkyllisiä hiukkasia ja kaasuja.

Parasta olisi, jos puut saisivat kuivua yli vuoden liiterissä sateelta suojassa.

— Kuivan puun tunnistaa äänestä: puut helähtävät yhteen lyötäessä.

Myös säännöllinen nuohous vähentää haitallisia päästöjä.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.