Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kun puhe puuroutuu, on vaikea ymmärtää sanoja tai suupieli roikkuu, on kiire. Oireet viittaavat aivoinfarktiin. Aiemman liuotushoidon rinnalle on saatu uusi hoitomuoto: aivovaltimon tukos voidaan poistaa stentillä.

Aivoinfarktin hoitoon on tullut menetelmä liuotushoidon lisäksi. Valtimossa oleva tukos voidaan nyt poistaa suonesta stentillä, hieman samoin kuin sepelvaltimon pallolaajennuksessa.

– Trombektomia on suurin mullistus aivoinfarktin hoidossa sitten liuotushoidon, arvioi neurologian professori Risto O. Roine Turun yliopistosta.

Uutta hoitoa on toistaiseksi saanut yliopistosairaaloissa noin 250 potilasta vuodessa. Siitä hyötyisi ainakin kaksinkertainen määrä. Tukoksen liuotus on edelleen ensisijainen hoito, uusi menetelmä on tarkoitettu niille, joille liuotushoito ei käy tai se ei toimi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stenttihoito täytyy aloittaa kuusi tuntia kohtauksen alusta. Liuotushoidossa aikaikkuna on hieman tiukempi: se pitää aloittaa 4,5 tunnin kuluessa. Aikaa ei kuitenkaan ole hukattavaksi, jokainen minuutti huonontaa ennustetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loistotulokset vauhdittavat käyttöä

Trombektomian tulokset ovat loistavia: yksi neljästä toipyy toipuu täysin ja jopa kolme neljästä hyvin.

Uusi hoitomuoto nousee virallisesti vaihtoehdoksi liuotushoidolle vuoden 2016 alussa julkaistavassa aivoinfarktin käypä hoito -suosituksen päivityksessä. Sitä annetaan yliopistosairaaloissa.

Heti hoitoon!

Aivoinfarkti saa alkunsa verisuonen tukoksesta.

Hälytysmerkkejä ovat puheen puuroutuminen, vaikeus ymmärtää sanoja, häiriöt näössä, suupielen roikkuminen sekä käden tai jalan äkillinen voimattomuus. Myös tasapaino ja kävely voivat kärsiä.

Soita näistä oireista heti 112-hätänumeroon. Tilanteen mahdollista rauhoittumista ei pidä jäädä odottamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla