
Ahdistavana palaavaa kokemusta voi hoitaa itse. Ensin rauhoitetaan keho. Sen jälkeen trauma kohdataan, käsitellään ja lopulta neutraloidaan. Lue miten se tehdään.
Ehkä yllättävin apukeino traumojen hoitamiseen ovat rentoutus-, läsnäolo- ja hengitysharjoitukset. Niiden hyödyt liittyvät autonomisen hermoston toimintaan, jota tunnetaan nyt paljon paremmin kuin vielä viisi tai kymmenen vuotta sitten.
Autonominen hermosto koostuu parasympaattisesta hermostosta, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä, sekä sympaattisesta, joka ohjaa meitä uhkaavissa tilanteissa. Sympaattinen hermosto voi tiukassa paikassa käynnistää taistele tai pakene -reaktion, joka valmistaa elimistöä äärimmäiseen toimintaan.
– Ennen ajateltiin, että näiden hermostojen toimintaan ei voida vaikuttaa. Mutta esimerkiksi hengitysharjoituksilla voidaan tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa, psykologian tohtori Eija Palosaari neuvoo.
Harjoitusten tavoite ei ole peittää tai tukahduttaa mitään, vaan lisätä mielen hallinnan tunnetta ja antaa mielelle tilaa valita.
– Silloin voi päästää esille kamalia elämyksiä, ja antaa ehkä niiden jo neutraloitua ilman, että samalla ajautuu sisälle vanhaan kauhuun, jota koki niiden syntyessä. Tai voi vain rauhoittua ja katsoa levollisemmin, mitä asialle jatkossa tapahtuu, Palosaari sanoo.
Trauman neutraloituminen voi tuntua havahtumiselta tai siltä, kuin pääsisi ulos pitkästä tunnelista tai putkesta. Havahtumisen tunne on konkreettisin sellaisten tapahtumien suhteen, joilla on ollut selkeä alku ja loppu. Esimerkiksi avioero voi olla pitkä prosessi, jossa havahtuminen ei ole yhtä selkeä.
– Ihmiset monesti kuvailevat, että vaikkapa kolme vuotta avioeron jälkeen tuli sellainen olo, että nyt voin jatkaa elämääni.
KOHTAA OMIN AVUIN
Itsehoidon tavoite on sama kuin terapiankin: trauman neutralointi.
- Etsi keinoja rauhoittua ja saada lisää tyyneyttä. Säännöllisistä hengitys-, rentoutus- tai läsnäoloharjoituksista on tässä selvästi hyötyä.
- Muista, että voit itse valita, haluatko kohdata trauman silloin, kun se pyrkii esiin. Älä kuitenkaan säikähdä, jos trauman aktivoitumisen hetki yllättää.
- Yritä kohdata trauman nostattama tunne arvostelematta sitä. Ei haittaa, vaikka et muistaisi kaikkea. Anna vain emootion tulla. Luota siihen, että olet nyt turvassa.
- Trauman kohtaamisen jälkeen voit tuntea huomattavaa helpotusta ja alkaa muistaa tapahtunutta paremmin. Saatat haluta kirjoittaa muistosi ylös tai kertoa siitä.
- Voimakkaan trauman neutraloitumisen kokemus voi väsyttää parikin päivää. Väsymys on silloin merkillistä mutta mukavaa eikä ollenkaan ahdistavaa.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta