
Rauhallinen hengitys lievittää kipuja. Näin yksinkertaiselle keinolle kannattaa antaa mahdollisuus.
Hengittämällä voit joko vahvistaa tai lievittää kipuja. Psykologi Minna Martin kertoo omakohtaisen kokemuksen:
– Kun minulle asennettiin kierukka, menin toimenpiteeseen täysin valmistautumattomana. Kipu tuli ihan puskista ja reagoin siihen hyperventiloimalla. Kakominen vain voimisti kipuja. Ja ne jatkuivat tunteja.
Martin tietää, että hän olisi voinut vähentää tuskaa hengittämällä rauhallisesti. Näin hänen elimistönsä olisi saanut sisäänhengityksessä riittävästi happea ja hiilidioksidit olisivat päässeet poistumaan uloshengityksessä.
Martinille on asennettu kierukka kaksi kertaa myöhemmin, ja silloin oppi oli mennyt jakeluun: kivut olivat siedettäviä.
Hengittämisen kipua lievittävä vaikutus on ahkerasti käytössä synnytyksissä. Kätilö muistuttaa rauhallisista sisään- ja uloshengityksistä.
Minna Martin ihmettelee, miksei tätä helppoa ja toimivaa keinoa käytetä yleisemmin terveydenhuollossa.
– Kipua aistivat aivot antavat elimistölle käskyn taistella ja paeta uhkaa. Kivulias tilanne aiheuttaa stressitilanteen, joka ylläpitää ja
voimistaa kipua.
Kuuntele siis, miltä hengitys kuulostaa, kun arki rullaa? Miten se muuttuu, kun on kipuja tai olet keskellä repivää riitaa?
Tavoitteena on vapaasti virtaava hengitys ilman katkoksia. Sisäänhengitys aktivoi elimistöä ja uloshengitys rauhoittaa sitä.
Tunnista oma tapasi hengittää
Unohda ”5 tapaa oikeaan hengitykseen”-tyyppiset ohjeet. Kuulostele hengitystäsi. Huomaat kyllä, koska se on pinnallista tai kiihtynyttä ja koska taas rentouttavan rauhallista.
Yksinkertaisimmillaan taukoon riittää vain kasvolihasten rentouttaminen ja levollinen hengittäminen. Aikaa menee alle minuutti.
Rauhoittumista ei voi varastoida, joten yritä löytää palautumishetkiä joka päivään. Lisäksi voit käydä kerran tai kaksi viikossa joogassa, pilateksessa tai mindfulnesstunnilla, jos se tuntuu sinusta hyvältä.
Löydä oma keinosi rauhoittua
- KUUNTELE HENGITYSTÄ Voit tehostaa kuuntelua pitämällä käden kevyesti vatsan päällä.Sisäänhengityksessä vatsa vähän pullistuu, uloshengityksellä se palautuu lepoasentoon.
- ANTAUDU LATTIALLE Laskeudu selinmakuulle lattialle. Yritä rentoutua lattian kannateltavaksi, älä jännitä lihaksia. Vaali ajatusta, että lattia on tukenasi: kukaan ei ole liian hankala tai raskas lattian kannateltavaksi.Lepää ja anna hengityksen virrata vapaasti.
- RENTOUTA KASVOT Hellitä kasvojen lihakset. Lopeta kulmien kurtistelu ja hampaiden pureminen ja rentouta kasvolihakset. Illalla kasvojen lihasjännityksen laukeaminen saattaa helpottaa unensaantia.
- RAUHOITA HENGITYSTÄ, erityisesti uloshengitystä. Vähitelleen rentoutumisen tunne leviää koko kehoon.
Asiantuntija: Minna Martin, psykologi, psykoterapeutti, Hengittävä mieli Oy.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta