Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Moni tuttuni käyttää lapsen ruokavaliossa maidon sijasta kauramaitoa. Meillä syödään aamuin illoin kaurapuuro. Olen miettinyt, että voisin tarjota maidon sijasta välillä kauramaitoa, mutta olen lukenut, että viljalajeja pitäisi käyttää vaihdellen. Voiko pelkän kauran suosiminen tuoda liikaa raskasmetalleja lapsen ruokavalioon? Toisaalta tavallinen maitokin sopii lapselle hyvin, joten onko parempi pitäytyä siinä?

Kaurapuuro muiden täysjyväpuurojen ohella on erinomainen täysjyväviljan lähde, joten se turvaa kuidun sekä useiden vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden saantia.

Kaura ei ole merkittävä raskasmetallien lähde. Viljoja koskien Suomessa on käyttö-rajoitus ainoastaan riisiä koskien. Riisimaitoa ei nimittäin suositella yksinomaisena maitona alle 6-vuotiaille lapsille liiallisen arseenin saannin välttämiseksi. Toki ruokavalion on hyvä olla vaihteleva, ellei ole perusteltua syytä sitä rajoittaa, esim. ruoka-allergioiden vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallinen maito on proteiinikoostumukseltaan monipuolisempi kuin kauramaito. Lisäksi se on luonnostaan hyvä kalsiumin ja joidenkin B-ryhmän vitamiinien sekä jodin lähde. Maidon rasva on pääosin kovaa rasvaa, minkä vuosi suositellaan rasvattomia vaihtoehtoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvimaidoista osa on täydennetty kalsiumilla ja D-vitamiinilla. Osassa on täydennetty myös B-ryhmän vitamiineja. Niiden rasva on puolestaan pääosin pehmeää rasvaa.

Jos tavallinen rasvaton maito maistuu ja sen määrä pysyy kohtuullisena, ei ole mitään terveydellistä perustetta vaihtaa sitä kauramaitoon.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

"Vesi vanhin voitehista"

Minkä ihmeen vuoksi ruuan kanssa pitää juoda kauramaitoa tai muutakaan prosessoitua maidon korviketta?? Vesi on aivan oivallinen ruokajuoma ja janojuoma myös.

  • ylös 32
  • alas 20
Vierailija

K.H kirjoitti:
Paitsi, lehmän maidon nostaa kehon tulehdus tilaa, kuivattaa suolta ja myös prosessoidaan. Kun taas kaura maito kosteteuttaa suolta, ja on hyvä sydän terveydelle. 

Kannattaisi päivittää tiedot nykypäivään. Terveisin juuri valmistunut Sosiaali ja terveys alan ammattilainen.

Onnittelut valmistumisesta.

Korjatut yhdyssanat: 'lehmänmaito', 'tulehdustila', 'kauramaito', 'sydänterveydelle', 'sosiaali- ja terveysalan'.

Onnittelut myös, että yksi yhdyssana ('nykypäivään') meni oikein.

  • ylös 21
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla