Kuvat
Shutterstock

Terveyden kannalta kauramaidot ovat parempia kuin rasvaiset maitotuotteet, koska niiden rasva on pehmeää. Hampaille taas maitotuotteet ovat parempia, sillä niissä on vähemmän vapaata sokeria kuin kauravalmisteissa. Entä kummasta saa rautaa? Lue ravitsemusterapeutin neuvot.

Olemme vaihtaneet lähes kaikki maitotuotteet kaurapohjaisiin, koska ajattelemme, että esim. kauramaito ja kaurakerma sisältävät huomattavasti vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja. Syömme myös aamuisin kaurapuuroa ja käytämme runsaasti täysjyväkauraleipää. Haittaako runsas kauran käyttö esimerkiksi raudan imeytymistä ja onko muita haittoja?

Asiantuntija vastaa:

Kysyjä on oikeassa ajatellessaan, että kaurapohjaisten maitovalmisteiden tyyppisten tuotteiden rasvan laatu on parempi kuin rasvaa sisältävien maitovalmisteiden. Kauratuotteiden rasva on yleensä kauran sekä rapsi- tai rypsiöljyn rasvaa eli pääosin pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa.

Hammasterveyden vuoksi kauratuotteet on hyvä nauttia aterian yhteydessä, sillä niissä on niin sanottuja vapaita sokereita toisin kuin makeuttamattomissa maitovalmisteissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Täysjyväviljatuotteilla on kaksijakoinen rooli raudan suhteen. Toisaalta ne sisältävät rautaa, mutta toisaalta niissä olevat fytaatit heikentävät raudan imeytymistä. Kasvikunnan rauta on huonosti imeytyvää verrattuna eläinkunnan rautaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elimistön rautatila vaikuttaa sen imeytymiseen siten, että jos rautatila on huono, imeytyminen tehostuu.

Kasvikunnan raudan imeytymistä edistävät C-vitamiini, eläinproteiini ja orgaaniset hapot, joita on mm. hapankaalissa.

Esimerkiksi marjat puurossa tai lihaleikkele leivällä edistävät raudan imeytymistä niin kaurasta kuin muistakin viljoista.

Viljatuotteista suositellaan täysjyvätuotteita niiden monipuolisen ravintosisällön vuoksi eikä haittoja niiden käytöstä ole osoitettu, päinvastoin.

Poikkeuksen muodostavat harvinaisia suolisto-ongelmia sairastavat henkilöt, joille viljatuotteiden käyttö ohjeistetaan terveydenhuollossa heidän tilanteeseensa sopivaksi.

 

Ursula Schwab

ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Jora

Itse juon soija- ja kauramaitoa paitsi eläinsuojelullisista syistä niin siksi että erityisesti soijamaito on hyvää kahvin kanssa ja niistä saa hyviä smoothieita. Ravitsemuksellisia syitä en pahemmin miettimään ainakaan tässä asiassa.

  • ylös 27
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla