Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jotta terveyttämme palvelevat bakteerit voisivat hyvin ja perustaisivat perheitä, ne tarvitsevat ravintoa ja hyvät asuinolosuhteet.

  • KASVIKSIA, HEDELMIÄ TAI MARJOJA kuusi kourallista päivässä on ravintosuositusten kehotus ja hyvä ohjeistus myös suolistobakteerien näkökulmasta.
  • VIHANNEKSET JA VAIKKAPA PELLAVANSIEMENET panevat suoliston bakteerit tuottamaan enterolaktonia, jonka arvioidaan suojaavan muun muassa sydän- ja verisuonitaudeilta ja mahdollisesti myös monilta syöviltä.
  • KALAN syömisellä on hyviä vaikutuksia suoliston bakteeristolle. Kalaa on suotavaa syödä 2–3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen.
  • HAPATETUT TUOTTEET vaikuttavat olevan eduksi suolistolle. Hapanmaitotuotteista, kuten jogurtista ja piimästä, saa hyödyllisiä Lactobacillus GG- tai bifidobakteereja. Eniten on tutkittu Lactobacillus GG:tä, jonka on havaittu vähentävän ripulin, flunssan ja atooppisen ihottuman riskiä.

Asiantuntija: Pentti Huovinen, bakteeriopin professori, Turun yliopisto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Suolistoasiantuntija

Edellinen kommentti Vierailijalta on oikeaa asiaa, mutta artikkelin kirjoittajat eivät ymmärrä painottaa miten paljon kuitua (10 eri lajia) tarvitsemme, jotta suolistomme voi oikeasti hyvin.

Elimistömme on tehty n. 100 - 150 g kuitumäärälle (nyt syömme 13 g) ja siksi on niin paljon vaivoja. Toimistohipsiäiset eivät saa millääntarpeeksi kuituja syömättä siemeniä (liotettuja ja tehosekoitettuja) aika tukevia annoksia esim marjojen kanssa. Myös psyllium husk on hyvä kuitulisä. Leipää ei kannata tuputtaa kuidun takia 1-2 palaa enempää (sekin 100 % kauraa tai ruisnäkkiä), koska gluteiinihaitat ylittävät äkkiä hyödyt.

Kansallinen 500 g kasvissuositus (hedelmät, marjat, vihannekset, sienet, siemenet, pähkinät, levät) ei riitä. On melko helppo syödä kilo, jos siinä on 3 hedelmää, vihesmoothie, marjoja, marjasmoothie ja osataan syödä raakoja kasviksia kuten tomaatteja, avokadoja ja porkkanoita ym.

Jos suolistopotilaat omaksuvat tällaisen dieetin, vaivoista pääsee. Valitettavasti lääkärit suosittelevat usein väärin ja määräävät kortisonia ja antibiootteja, joilla homma vaan pahenee.
Uusi tutkimus on just löytänyt aivoista suolistobakteereita, joten suolistoterveyden painotus ennalta ehkäisyssä sen kun vaan kasvaa.

  • ylös 19
  • alas 11
Vierailija

Margariinit ja rypsiöljy ovat varmaan pahin suoliston sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista, kun jättää tuon katalyyttisellä vaihtoesteröintimenetelmällä keinotekoisesti kovetetun lamppuöljyn syömättä.

Margariinit ja rypsiöljy aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

  • ylös 15
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla