Nämä ohjeet vahvistavat ihan kaikkien keuhkoja. Olipa hengitysvaikeuksien syynä allergia, tulehdus tai pitkäaikainen sairaus, esimerkiksi pulloon puhaltelu auttaa. Lue myös, millaisista hengitysoireista on jo kiire lääkäriin.

1. TEE TILAA KEUHKOILLE

➤ Suorista selkä, vie olkapäät taakse ja nosta pää pystyyn. Hengitys helpottuu heti, kun keuhkot saavat tilaa. Kumara asento puristaa keuhkot kasaan, jolloin ne eivät pääse täyttymään kunnolla ja hengityksestä tulee raskasta ja tehotonta.
➤ Hyvä lihastasapaino ja liikkuvuus jalkapohjista päälakeen tekevät ryhdin.



2. OPETTELE HENGITYSTEKNIIKKA

➤Sekä terveillä että hengityssairautta potevilla yleinen vaiva onp innallinen hengitys, jossa käytetään vain keuhkojen yläosaa.
➤ Oikeassa hengityksessä keuhkot täyttyvät aivan alaosaan saakka ja pallea aktivoituu. Treenaa selinmakuulla tai seisten.
Aseta kämmenet alimmille kylkiluille ja hengittele syvään niin, että kätesi liikkuvat hengityksen tahdissa. Rauhallinen
hengitys rauhoittaa myös mieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. PUHALLA PULLOON

➤ Laske 1,5 litran juomapulloon 10 senttiä vettä ja aseta sinne 60–80 senttimetriä pitkän muoviletkun pää. Puhaltele rauhassa letkun kautta veteen. Harjoitus auttaa löytämään syvän ja hyvärytmisen hengityksen ja irrottaa limaa.
➤ Samantyyppisen vaikutuksen antaa myös uiminen, kunhan ui oikealla tekniikalla ja puhaltaa uloshengitysilman veteen. Hyvää
hengitysharjoitusta ovat myös laulaminen ja ääneen lukeminen.

4. VAHVISTA LIHAKSIA

➤ Vain vahvat lihakset jaksavat kannatella ylävartaloa ja vain joustavat ranka ja ylävartalon lihakset antavat keuhkoille
ja pallealle tilaa liikkua.
➤ Tärkeitä ovat etenkin keskivartalon syvät ja yläselän lihakset, ja niiden monipuoliseen vahvistamiseen kuntosali on
paras paikka.
➤ Liikkuvuutta voi lisätä venyttelyllä tai esimerkiksi joogalla tai pilateksella.

5. HENGÄSTY SÄÄNNÖLLISESTI

➤ Kun huomaat hengästyväsi, älä tuskaile huonoa kuntoa, vaan kiitä itseäsi. Teethän juuri itsellesi hyvää: säännöllinen hengästyminen parantaa kuntoasi, ja tulevaisuudessa jaksat paremmin.
➤ Hengästyminen sopii kaikille, myös keuhkosairaille, kunhan liikkuu oman kunnon mukaan.

LÄÄKÄRIIN, JOS

  • henkeä ahdistaa tai hengitys vinkuu.
  • limainen yskä pitkittyy 3–4 viikkoon.
  • liikkuminen hengästyttää selvästi aiempaa enemmän.
  • oireet eivät helpota lääke- ja omahoidosta huolimatta.

Asiantuntijat: Johanna Pakkasela, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, TAYS. Kaisa Toikko, asiantuntija, TtM,Aller gia-, Iho- ja Astmaliitto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

MM

Pitkään vaivanneen hengästymisen vuoksi hakeuduin jälleen toistamiseen keuhkolääkärille. Astmasta ei ollut kyse koska siihen kuuluvat lääkkeet eivät auttaneet. Nestettä oli aiemmin todettu keuhkossa mutta koskaan ei tutkittu. Suositeltiin psykiatria ja mieliala lääkettä. Nyt käynnistä on puoli vuotta. Selkäkivun yhteydessä magneettikuvien löydöksessä pitkällisten tutkimusten jälkeen
sairauteni on parantumaton adenocarsinoma keuhkossa. Olen saanut yhden immunologilääkehoidon. Pleutapunktioita 4 kertaa. Pitäkää puolenne jos jaksatte vaikka aina ei jaksa. Parantamista ei toivossa.

Vierailija

Allekirjoita kansalaisaloite Tupakointikielto kerrostaloihin joka aukesi 22.12.2020.
Pitää saada eduskunta muuttamaan tupakkalakia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla