Fodmap-dieetti rajoittaa syömistä, mutta tekee monen vatsavaivaisen elämästä nautittavampaa. Se helpottaa tutkitusti monia oireita. Mistä siinä on oikein kysymys ja kenelle se sopii?

1. Mikä on fodmap?

Fodmap on ruokavalio, jossa kartetaan huonosti ohutsuolessa imeytyviä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka voivat alkaa käydä eli fermentoitua paksusuolessa.

Tällainen käymisreaktio ja sen suolessa aiheuttamat muutokset synnyttävät ärtyvän suolen oireyhtymän tyypilliset oireet: ilmavaivat, turvotuksen, kivut ja muutokset ulosteessa.

2. Mitä siinä vältetään?

Fodmap-nimitys tulee fermentoituvien hiilihydraattiyhdisteiden englanninkielisistä nimistä (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides, and Polyols). Suomeksi niitä ovat fruktaanit, galakto-oligosakkaridit, polyolit eli sokerialkoholit, laktoosi sekä fruktoosi, jos sitä on liikaa suhteessa glukoosiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokavaliossa siis vältetään näitä sisältäviä ruoka-aineita, kuten:

  •     makeutusaineista hunajaa, ksylitolia, maltitolia, mannitolia ja sorbitolia
  •     hedelmistä kivellisiä hedelmiä sekä omenaa ja päärynää
  •     kasviksista erilaisia sipuleita, punajuurta, herneitä, papuja ja linssejä
  •     viljoista ruista, vehnää ja ohraa
  •     maitotuotteista kaikkia, joissa on laktoosia.

3. Mitä saa syödä?

Kaikkea fodmap-hiilihydraatteja sisältämätöntä ravintoa mahdollisimman monipuolisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fodmap-yhdisteitä sisältävä vilja korvataan muulla täysjyväviljalla, maitotuotteet laktoosittomilla vaihtoehdoilla ja omenan sijaan kannattaa syödä appelsiini.

Myös Fodmap-hiilihydraatteja on hyvä syödä jonkin verran, kunhan ensin antaa mahan ja suoliston rauhoittua tiukemmalla ruokavaliolla.

4. Miten fodmap aloitetaan?

Vähintään ensimmäiset neljästä kuuteen viikkoa on hyvä karsia kaikki fodmap-hiilihydraatit lautaselta ja myös kaapeista. Se voi tuntua vaikealta, ja kauppareissut voivat venähtää pitkiksi tuoteselosteita lukiessa, sillä fodmapeja on yllättävissäkin paikoissa. Käynti ravitsemusterapeutilla voi selkiyttää omia vaihtoehtoja ja antaa muutenkin hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Joillakin menee kuukausia, ennen kuin olo helpottuu. Kun oireet ovat rauhoittuneet, voi alkaa testata, mitä fodmap-ruokia kestää ainakin vähän tai jopa kokonaan. Yleensä kannattaa kokeilla yhtä ruoka-ainetta kerrallaan, jotta voi olla varma mistä mahdolliset vatsaoireet tulivat.

5. Kauanko fodmapilla voi olla?

Periaatteessa lopun elämää. Siitä pitää kuitenkin saada todella merkittävää apua, jotta näin rajoittavalla ruokavaliolla pitkään jatkaminen olisi mielekästä.

Kun vatsa on rauhoittunut, moni voi onneksi syödä fodmap-ruokia silloin tällöin, ilman että niistä olisi haittaa.

6. Onko toimivuus todistettu tutkimuksissa?

Yksittäisten fodmap-yhdisteiden, kuten laktoosin ja sokerialkoholien, on havaittu aiheuttavan vatsaoireita jo 1960-luvulla. Fodmap-ruokavaliota alettiin kehittää Australiassa vuonna 2005.

Sen jälkeen sitä on tutkittu eri puolilla maailmaa Australiasta Pohjoismaihin ja Englannista Meksikoon. Kaikissa eri ruokakulttuureissa siitä on saatu sama apu: oireet helpottuvat suurimmalla osalla.

7. Mitä kysymysmerkkejä vielä on?

Myös hyvät suolistobakteerit käyttävät fodmap-yhdisteitä ravintonaan. Koska fodmap on aika uusi ruokavalio, sen pitkän aikavälin vaikutuksia niihin ei vielä tiedetä.

8. Keille fodmap sopii?

Elämää häiritsevistä vatsaoireista, etenkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

9. Keille se ei sovi?

Niille, joilla ei ole merkittäviä vatsaongelmia. Ruokavalio vaatii motivaatiota, eikä satunnaisen vatsan turvotuksen takia kannata rajoittaa syömistä näin paljoa.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Leena Putkonen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla