Raisa Laine kuva Tuomas Kolehmainen

Mehevä bataattipiiras leivotaan gluteenittomista kaurajauhoista, joten se on erinomainen tarjottava keliaakikolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + kypsennys 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen makuliitto: hapankaali-bataattipiirakka

Ainekset

1
dl
perunahiutaleita (esim. Mummon muusi)
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
75
g
margariinia (rasvaa 60 %)
½
dl
vettä
Täyte
200
g
hapankaalia (esim. Pirkka)
1
sipuli
2
dl
bataattia raasteena
1
rkl
öljyä
2
dl
kermaviiliä (rasvaa 6 %)
½
suolaa
ripaus
mustapippuria myllystä
2
rkl
salviaa hienonnettuna
1
kananmuna
dl
emmentalraastetta
Lisäksi
margariinia voiteluun

Työvaiheet

  • Voitele piirasvuoka (ø n. 25 cm) ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  • Sekoita perunahiutaleet, kaurajauhot ja -hiutaleet keskenään. Nypi joukkoon margariini. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista uunissa 10 min.
  • Valuta hapankaali siivilässä. Hienonna sipuli. Kuori ja raasta bataatti. Kypsennä bataattiraastetta ja sipulia öljyssä pannulla pari minuuttia. Lisää hapankaali ja jatka paistamista vielä muutama minuutti. Anna jäähtyä hetki.
  • Sekoita mausteet, salvia ja muna kermaviilin joukkoon. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen.
  • Kaada täyte piirakkapohjalle. Kaada kermaviili-mauste-munaseos päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Yhdessä annoksessa (yksi pala): energiaa 215 kcal, hiilihydraatteja 16 g, rasvaa 9,5 g (tyydyttynyt 1,5 g), proteiinia 5 g, kuitua 4 g, suolaa 0,5 %

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Muffinit leivotaan tällä kertaa kookosjauhoista, joten ne sopivat myös keliaakikoille.
Muffinit leivotaan tällä kertaa kookosjauhoista, joten ne sopivat myös keliaakikoille.

Tällä kertaa muffinitaikina tehdään kookos- ja mantelijauhoista. Makeutta tuo muscovadosokeri. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Taivaallisen hyvät porkkanamuffinit

Ainekset

2
dl
kookosjauhoja
1
dl
mantelijauhoja
2
rkl
perunajauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1
tl
vaniljasokeria
2
kpl
kananmunaa
dl
muscovadosokeria
1
dl
juoksevaa margariinia
1
dl
maustamatonta jogurttia
2
dl
porkkanaraastetta
Kuorrutus
1
dl
maustamatonta jogurttia (max 3 % rasvaa)
150
g
maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 11 %)
½
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  • Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele muffinipellin kolot margariinilla.
  • Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  • Sekoita toisessa kulhossa munat, sokeri, margariini, jogurtti ja porkkanaraaste. Lisää joukkoon kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  • Jaa taikina muffinipellin koloihin paperisiin vuokiin tai muffinipellille ja paista kuumassa uunissa noin 15–20 min. Anna jäähtyä.
  • Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään. Lusikoi kuorrutus muffinien päälle.

Yhdessä annoksessa: energiaa 175 kcal, hiilihydraatteja 12 g, rasvaa 8 g (tyydyttynyt 2 g), proteiinia 3 g, kuitua 4 g, suolaa 0,2 %

Kommentit (0)

Täyteläinen ja mukavan kostea kakku sopii myös gluteenittomille.
Täyteläinen ja mukavan kostea kakku sopii myös gluteenittomille.

Tekisikö mieli itse tehtyä makeaa? Banaanikakku on kahvikakkujen klassikko, johon mantelijauhot antavat ekstrakosteutta ja täyteläistä makua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Leivottaisko? Kokeile mehevää banaani-mantelikakkua

Ainekset

2
kpl
kananmunaa
dl
sokeria
dl
manteljauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1
dl
mantelirouhetta
3
kpl
kypsää banaania
100
g
laktoositonta margariinia (60% rasvaa)
Kuorrutus
2
rkl
vahvaa kahvia
1
rkl
kaakaojauhetta
3/4
dl
tomusokeria
Lisäksi
vuokaan laktoositonta margariinia ja hienoa sokeria.
Koristeluun kokonaisia manteleita.

Työvaiheet

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja sokeroi kakkuvuoka (n. 1½ l).
  • Vaahdota munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja muusaa banaanit haarukalla. Yhdistä keskenään kaikki kakkutaikinan aineet varovasti tasaiseksi käännellen. Kaada taikina vuokaan. Paista uunissa 45–50 min.
  • Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.
  • Sekoita  kuorrutuksen aineet tasaiseksi ja valuta kuorrutus jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele manteleilla.

Yhdessä annoksessa (1 pala): energiaa 195 kcal, hiilihydraatteja 16 g, rasvaa 12 g (tyydyttynyt 1,5 g), proteiinia 4 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %.

Kommentit (4)

Vierailija

Mikä onkaan kuorrute?

Käyttäjä2664
Seuraa 
Liittynyt10.5.2017

Hei ja kiitos hyvästä huomiosta. Ohje korjattu ja lisätty kuorrutuksen ainekset. Pahoittelut, että oli epähuomiossa jäänyt lisäämättä. yt. Pauliina, toimitus

Vierailija

Millä voisi tuon sokerin korvata?

Vierailija

Vegaanisen saat kun jätät kananmunat pois. Jos taikina vaatii lisää kosteutta niin lisää banaania tai hedelmäsosetta tai ihan vettä.

Raisa Laine
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kakku on kätevä valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin. Kuva: Mikko Hannula

Mehevä kakku on kevyt ja hurmaavan raikas. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + hyytyminen 12 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Upea, kevyt hedelmä-rahkakakku sopii täydellisesti kevään juhlapöytiin

Ainekset

150
g
täysjyväkeksejä (esim. Digestive)
50
g
margariinia (rasvaa 60 %)
Täyte
4
liivatelehteä
400
g
rahkaa (laktoositon)
2
rkl
sokeria
2
rkl
lemon curd -tahnaa
dl
kauravispiä (esim. Kaslink)
2
rkl
appelsiinimehua
Koristeluun
1
mango
12
viinirypälettä
1
nektariini tai 2 luumua
1
dl
karhunvatukoita

Työvaiheet

1. Pingota irtopohjavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle leivinpaperi. Murskaa keksit esim. kaulimella pakastuspussissa. Sulata margariini ja sekoita keksimurujen joukkoon. Painele seos tiiviisti vuoan pohjalle.

2. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin vartiksi. Sekoita kulhossa rahka, sokeri ja lemon curd. Vatkaa kaurakerma vaahdoksi. Kuumenna appelsiinimehu.

3. Puristele liivatelehdet huolellisesti vedestä ja liuota lehdet appelsiininmehuun. Sekoita liivate-appelsiinimehuseos ohuena nauhana rahkaan. Nostele vaahdotettu kauravispi kakkutäytteeseen. Lusikoi täyte keksipohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä yön yli.

4. Irrota kakku vuoasta veistä apuna käyttäen. Siirrä kakku vadille ja koristele hedelmillä ja marjoilla.

Yhdessä annoksessa: 210 kcal, hiilihydraatteja 18 g, rasvaa 12 g, (tyydyttynyt > 7 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,1 %

 

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Bunssit valmistetaan löysästä pullataikinasta, jolloin pullat paistuvat meheviksi.
Bunssit valmistetaan löysästä pullataikinasta, jolloin pullat paistuvat meheviksi.

Pullataikinan nesteeksi sopivat hyvin kasvimaidot, joissa on tyydyttynyttä rasvaa lehmänmaitoa vähemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rennot, ruotsalaiset mustikkapullat ovat herkullisen meheviä

Ainekset

3
dl
makeuttamatonta mantelijuomaa
¾
dl
sokeria
1 ½
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
1
kananmuna
1
ps
kuivahiivaa
8
dl
vehnäjauhoja
1
dl
juoksevaa rasvaseosta, esim. Oivariinia
Lisäksi
3
dl
sulatettuja tai tuoreita mustikoita
¼
dl
sokeria
Pinnalle
2–3
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä mantelijuoma mikrossa tai kattilassa hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (+42-asteiseksi). Lisää joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Riko kananmuna lasiin ja vatkaa juomaseoksen joukkoon.
  2. Sekoita kuivahiiva puoleen vehnäjauhojen määrästä. Sekoita jauhoseos nesteen joukkoon. Lisää taikinaan loput vehnäjauhoista ja vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia. Lisää rasvaseos taikinaan alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  3. Sekoita kulhossa mustikat ja sokeri, ja lisää kohonneen taikinan joukkoon. Nostele taikinasta nyrkin kokoisia paloja leivinpaperin päälle uunipellille. Bunssit saavat olla ”muodottoman” näköisiä paloja. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes bunssien pohja on kypsän ruskea.
  4. Siivilöi jäähtyneiden bunssien päälle tomusokeria. Tarjoile halutessasi kermavaahdon kanssa.

Yhdessä pullassa: energiaa 250 kcal, hiilihydraatteja 41 g, rasvaa 6 g (tyydyttynyt 2 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,6 %

Kommentit (0)