Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Kuva: Anna Huovinen

Juontaja ja käsikirjoittaja Jenni Pääskysaari, 44, hymyilee tv-ruudussa, mutta vaikean migreenin takia usein kipujen takaa. Muuten hän yrittää elää mahdollisimman stressitöntä elämää.

Jenni Pääskysaari on totuttu näkemään televisiossa herttaisesti hymyilevänä, skarppina ja iloisena. Totuus on usein toinen, sillä vaikeasta migreenistä kärsivänä hän on joutunut hymyilemään kipujen takaa.

Se tuntuu Jennistä joskus valheelliselta.

– Ei kukaan ole aina kivuton ja iloinen. Televisio-ohjelmassa ei voi näyttää, vaikka miten sattuisi päähän tai sieluun. Kuvauspäivinä en voi ottaa migreenilääkettä, koska se vaikuttaa toimintakykyyn. Ja yrittäjänä minulla on korkea kynnys sanoa, että en tule tänään töihin, vaikka kamppailen kivun kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kohtauksen aikana olen kuin sumussa"

Jenni kärsi päänsärkykohtauksista jo nuorena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kohtaus alkaa siten, että veri kohahtaa päähän ja jysähtää takaraivolle. Sen jälkeen tunnen sykkivää kipua ja olen kuin sumussa.

Viime vuosina kohtaukset ovat kestäneet entistä pitempään ja kipu on ollut sietämätöntä.

– Syksyllä kohtauksia tuli monta kertaa kuukaudessa ja jouduin hakeutumaan yöllä päivystykseen. Se oli huolestuttavaa, joten menin neurologille. Nyt minulla on toimivat lääkkeet, ja kohtauksia tulee taas harvemmin.

Stressin määrään voi vaikuttaa

Jenni sanoo yrittävänsä elää mahdollisimman stressitöntä elämää, vaikka aina se ei ole helppoa.

– Maailmassa tapahtuu paljon sellaista, mitä ei voi hallita. Riittää, kun joku vaikka sairastuu, ja oma työmäärä voi kasvaa yllättäen.

Monesti stressin määrään voi hänen mukaansa kuitenkin vaikuttaa.

– Voin valita, mihin lähden mukaan ja mitä töitä otan vastaan. Tarkistan aina ensin kalenterista, onko minulla oikeasti niihin aikaa.

Jenni tunnistaa stressin lisääntymisen nopeasti, koska sitä on yleensä niin vähän.

– Ensimmäisenä minulta katoavat hymy ja ilo. Silloin avaan suuni. Puhun jollekulle, joka voi auttaa. Monesti jo asioista puhuminen auttaa laittamaan ne perspektiiviin. Avun pyytämistä ei tarvitse hävetä ja omia rajoja pitää kunnioittaa. Aina ei ole pakko jaksaa.

Lue lisää Jenni Pääskysaaren hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 4/2020!

Tilaajana voit lukea kaikki Hyvän terveyden numerot maksutta digilehdet.fi -palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla