
Pienet valinnat voivat ratkaista, riittävätkö voimasi hyvään arkeen vai uuvutko paineiden alle. Rytmitä päivä hallittavaksi, neuvoo psykologi Kirsi Ahola.
1. Varaa aikaa unelle
Käy nukkumaan riittävän aikaisin. Sänkyyn on hyvä mennä rauhoittumaan unille noin kahdeksan tuntia ennen heräämistä. Unen tarve on yksilöllistä, senhän me tiedämme, mutta moni yrittää jatkuvasti selviytyä omia tarpeitaan lyhyemmillä unilla. Kun herää aamulla levänneenä, päivä lähtee käyntiin paremmin. Herää niin aikaisin, että ehdit tehdä aamutoimet kiireettä.
2. Valmistaudu päivään
Valitse vaatteet etukäteen, kokoa eväät ajoissa ja perehdy tapaamisiin ja palavereihin kunnolla edellisenä päivänä. Päivää ryhdistää sopivasti rytmitetty aikataulu, mutta sen ei pidä olla liian joustamaton. Päiväohjelmaa voi muokata jo aamupäivällä uudelleen, jos tilanne sitä vaatii.
3. Pidä mikrotaukoja
Ruoka- ja kahvitaukojen lisäksi voi ajatukset irrottaa velvollisuuksista muutaman minuutin tauoilla. Nouse työsi äärestä ja siirry toisenlaiseen tilanteeseen. Venyttele tai kävele kahviautomaatille tai isomman maiseman ääreen. Asiakaspalvelussa olevan on hyvä vetäytyä hiljaiseen paikkaan, itsekseen puurtavan mennä toisten ihmisten luokse.
4. Syö aina lounas
Maistele makuja ja rauhoita tekemisen rytmi. Varaa iltapäiväksi välipala tai kaksi työpisteen lähelle. Kun veren sokeri pysyy tasaisena, jaksat paljon paremmin kuin jos se hyppelee. Fyysinen väsähtely tekee huonon olon, ja mielikin ehkä hyppelehtii silloin turhaan.
5. Tartu epäröimättä epäkohtiin
Onko elämässäsi joku haaste, joka toistuvasti vaivaa mieltäsi tai häiritsee työntekoasi? Olemme hyviä puremaan hammasta ja selviytymään turhauttavistakin haasteista, vaikka haluaisimme keskittyä vain mielekkäisiin. Ainakin kerran viikossa on hyvä tsekata, mitä voisi tehdä mielekkäämmin – ehkä läheisten tai työkavereidenkin kannalta.
6. Lähde töistä ajoissa
On tärkeää ehtiä palautua seuraavaa päivää varten. Etsi itsellesi sopiva rutiinikeino katkaista työmoodi viimeistään alkuillasta. Ajatusten ei enää illalla pidä junnata työasioissa. Vältä työpuheluita ja -sähköpostia sekä työvelvollisuuksia sosiaalisessa mediassa. Jos mieli jumittuu johonkin, tee sopimus itsesi kanssa: tartun asiaan heti huomenna levänneenä ja rauhoittuneena..
7. Panosta hauskaan ja inspiroivaan
Hakeudu aktiivisesti tekemään jotakin innostavaa, vaikka se aluksi tuntuisikin vaativan voimia. Muista joustavuus: uudesta puuhasta, kuten tiukkaa sitoutumista vaativasta harrastuksesta, ei kannata kehittää stressin aihetta. Mikä antoikaan iloa ja tyydytystä, kun voit hyvin? Kokeile vaikka vain kävelylenkkiä tai kiinnostavaa reseptiä, jotain, joka siirtää ajatuksesi pois vaatimuksista tai huolten ketjusta.
8. Juttele puolison tai ystävän kanssa
Keskustelut perheenjäsenten ja ystävien kanssa auttavat elämän paineista palautumisessa. Mikä tahansa kuorma tuntuu pienemmältä, kun sen jakaa toisen kanssa. Jos läheistä juttukaveria ei ole, kokeile kuinka voisit purkaa ajatuksiasi kirjoittaen. Viimeinen tunti ennen nukkumaan menoa on paras rauhoittaa rennolle oleskelulle tai mukavalle visioinnille.
Asiantuntijana dosentti, työterveyspsykologi Kirsi Ahola, Työterveyslaitos.
Lue lisää stressintorjunnasta Hyvä terveys 3/17.