Aivotutkijan muistiresepti
Pianon soittaminen irrottaa työasioista. Aivoille se on luonnonmukaista muisti- ja keskittymislääkettä, Minna Huotilainen sanoo.
Pianon soittaminen irrottaa työasioista. Aivoille se on luonnonmukaista muisti- ja keskittymislääkettä, Minna Huotilainen sanoo.

Aivot tarvitsevat toimiakseen virikkeitä, lepoa ja oikeanlaista ravintoa. Muistin ja keskittymisen lääkkeiksi aivotutkija Minna Huotilainen suosittelee nousemista tuolista, tekemistä käsille, musiikkia ja pehmeitä rasvoja.

Aivot ovat koetuksella nykyisessä säntäilyn maailmassa. Jotta keskittyminen onnistuu ja muisti pelaa, suosittelee Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Minna Huotilainen pitämään pääkopastaan huolta. Se onnistuu näin:

1 Raivaa itsellesi työrauha

Keskittynyt tekeminen on mahtavaa, palkitsevaa ja tuottavaa toimintaa. Se ei kuitenkaan onnistu, jos koko ajan hyppii tehtävästä toiseen ja reagoi kaikenlaisiin pyyntöihin. Mielessään kannattaa kirkastaa, mitä on tekemässä ja työntää syrjään kaikki ylimääräinen.

Aivotutkija Minna Huotilaisen tapa: Hälytysäänet pois sähköpostista, Facebookista ja muista sovelluksista. Hälystä rauhallisempaan paikkaan kannettavan tietokoneen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Näpertele käsillä

Käsillä näpertely aktivoi aivoja niin, että ne ottavat vastaan puhetta paremmin kuin sellaisen aivot, joka yrittää keskittyä vain kuuntelemaan. Sopivan aktivoivaa tekemistä voi olla vaikka sukan kutominen tai aikuisten värityskirjan täyttäminen. Muista myös yöunien merkitys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minna Huotilaisen tapa: Värittäminen rentouttaa, eikä oikeaa vastausta ole. Kokeile Työterveyslaitoksen nettisivuilta löytyvää Väriä työpäivään värityskirjaa.

3 Harrasta liikuntaa

Kaikenlainen liikunta on hyväksi aivoille, sen ei tarvitse olla hiki päässä reuhtomista. Istuminen sen sijaan on hallaa aivoille. Kun istuu yhtäjaksoisesti 20 minuuttia, aivot siirtyvät lepotilaan. Liiku ja vaihda siis asentoa kesken työpäivän.

Minna Huotilaisen tapa: Työmatkapyöräily virittää aamulla töihin ja irrottaa niistä päivän päätteeksi. Kokousmatkatkin hoituvat pyörällä.

4 Syö pehmeitä rasvoja

Aivoista suuri osa on rasvaa. Koska elimistö ei osaa sitä itse valmistaa, se on hankittava ruoasta. Valitse lautaselle pehmeän rasvan lähteitä, kuten kalaa, pähkinöitä, avokadoja ja rypsi- tai oliiviöljyä.

Minna Huotilaisen tapa: Sijoittaa laadukkaaseen oliiviöljyyn.

5 Musiikkia musikaalisuudesta riippumatta

Musiikin harrastaminen parantaa keskittymiskykyä ja muistia. Soittaminen ja laulaminen auttavat torjumaan pieniä aivovaurioita, joita vanheneminen väistämättä tuo mukanaan. Missä tahansa iässä aloitettu musiikkiharrastus tekee hyvää aivoille.

Minna Huotilaisen tapa: Soittaa pianoa bändikoulussa. Työssä keskittymään auttaa akustista reggaemusiikkia soittava Tryo. Siivousta vauhdittaa Sami Saaren soul.

Marketta

4.. Suomessa väitetään rypsiöljyä hyväksi öljyksi, maatalouspoliittisista syistä. Rypsiöljyn hyödyistä esim. aivoille ei ole mitään näyttöä. Sen sijaan ekstraneitsytoliiviöljystä on.

Hyviä rasvoja:

Villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). 

ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

  • ylös 23
  • alas 20
Minna Huotilainen

Vielä tarkennusta neloskohtaan: Ravintosuositusten mukainen ruokavalio perustuu tutkittuun tietoon ja monityydyttymättömien rasvojen syöntisuositus löytyy sieltä. Elimistöllä on kyllä kyky valmistaa ravinnosta puuttuvia tärkeitä aineisosia ilman, että varsinainen puutostila uhkaa. Täysin välttämättömiä ruokavaliossamme ovat vesi, hivenaineet ja vitamiinit, hiilihydraatit ja tietyt aminohapot. Ravintosuositus perustuu kuitenkin tutkittuun tietoon parhaista mahdollisista terveysvaikutuksista.

  • ylös 17
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla