Kun rintalastan alta pistää tai puristaa, ensimmäiseksi pelkää sydänkohtausta. Syy voi löytyä löytyy muualta: vatsasta, selkärangasta tai stressistä. Sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen kommentoi lukijoiden kokemia kipuja.

Aina sydänkipujen syy ei löydykään sydämestä, vaan esimerkiksi vatsasta. Myös stressi aiheuttaa sydänkohtausta muistuttavia oireita.

Pyysimme lukijoita kertomaan omista kokemuksistaan – tilanteista, jolloin pelko sydänvaivoista osoittautuikin muuksi. Vastaajana on sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen.

Imuroijan rintakipu

”Olin 22-vuotias, kun minuun iski imuroidessa kova kipu rinnan alle. Tutkimuksissa selvisi, että minulla oli sappikivet. Ne harmittivat, koska se tiesi siihen aikaan isoa leikkausta. Sydänoireita en kuitenkaan ole sen jälkeen pelännyt.”

Lääkärin kommentti: Sappirakon kivien tai tulehduksen aiheuttama kipu tuntuu tyypillisesti oikean kylkikaaren alapuolella tai keskivatsalla ja heijastuu oikean lavan alle selkään. Siihen voi liittyä pahoinvointia ja oksennuksia. Jos oireisto toistuu käristettyjen, rasvaisten tai tiettyjen ruoka-aineiden (esimerkiksi kaali, lanttu, omena, sipuli) syömisen jälkeen, osataan epäillä sappivikaa.

Sappikohtaus ei yleensä tule rasituksessa. Imuroidessa tapahtuva kumartelu on kuitenkin ehkä likistänyt ja provosoinut jo valmiiksi hieman ärtynyttä sappirakkoa tai sitten kipu on sattumalta alkanut juuri imuroidessa.

Sappikivitauti lisääntyy iän mukana, mutta sitä voi esiintyä nuorilla aikuisillakin etenkin, jos on ylipainoa tai tautia on ollut lähisukulaisilla. Ärtynyt sappirakko voi olla paineluarka, jos vatsaa painetaan kevyesti oikean kylkikaaren alapuolella. Sappikivet voivat myös olla vuosia oireettomia.

Sydänkohtaus näin nuorella iällä on äärimmäisen harvinainen. Olipa syy mikä tahansa, voimakas rintakipu ja ylävatsakipuoire on yleensä hyvä selvittää lääkärin kanssa. Se voi paljastaa hoidettavan syyn ja vapauttaa turhasta sydänkohtauksen vaarasta, kuten kysyjänkin tapauksessa.

Lue lisää "Se ei ollutkaan sydänkohtaus"

Kiireisen närästys

”Useinkin töissä alkoi tuntua rinnassa armotonta kipua. Vasenta kättä särki ja rintaa poltti. Tätä tapahtui etenkin, kun työpäivä venyi pikkutunneille asti. Olin tuolloin 44-vuotias. Kävin sydänfilmissä, jossa ei näkynyt poikkeavaa. Lääkärin kanssa totesimme, että oireita esiintyi nimenomaan pitkinä työpäivinä, joiden loppuosan yritin elää pelkästään kahvilla. Sydämen lisälyönnit selittyivät mahahappojen johdosta ärtyneellä ruokatorvella. Refluksilääkkeet helpottivat välittömästi.”

Lääkärin kommentti: Tarina on hyvin tuttu. Ruokatorven refluksioireisto on varsinkin keski-iästä lähtien yleinen. Sitä edistävät stressi, keskivartalopyöreys, happamat ruuat ja juomat ja jotkut lääkkeet. Ruumiillinen ponnistelu ja kumartuminenkin voivat lisätä refluksioireita.

Närästyksen aiheuttama kipu tuntuu useimmiten rintalastan takana polttavana tunteena. Sitä on pelkän kivun paikantumisen takia vaikea erottaa sydänperäisestä kivusta. Englannin kielessä oiretta nimitetäänkin termillä ”heartburn” eli kirjaimellisesti käännettynä sydänpolte, vaikka kyse on siis ruokatorviperäisestä oireesta.

Lääkäri arvioi oireita suhteuttaen ne muodostamaansa kokonaiskuvaan. Arviointi nojaa siihen, onko potilaalla valtimotaudin merkittävä todennäköisyys vaaratekijöiden takia ja toistuuko oire ensisijaisesti rasituksessa. Jos oire toistuu rasituksessa, tarvitaan useimmiten rasituskoe.

Ruoansulatuskanavan sairaudet ja toimintahäiriöt lisäävät usein lisälyöntejä ja muita rytmihäiriöitä, samoin tekee stressi. Niiden hoitaminen voi vähentää lisälyöntejä. Lisälyönnit ovat melko yleisiä terveessäkin sydämessä, mutta  niiden luonne on hyvä selvittää lääkärin kanssa ainakin kertaalleen.

Lue lisää Närästys kuriin – parhaat keinot ja hoidot

Huimaus sängyssä

”45-vuotiaana aloin herätä silloin tällöin yöllä epämääräiseen pahoinvointiin. Pyörrytti, huimasi, oksetti ja oli kertakaikkisen huono olo. Isäni kuoli 48-vuotiaana sydänkohtaukseen ja äidilleni on tehty kolmen suonen ohitusleikkaus. Äitini sanoi hänelläkin olleen yöllisiä pahoinvointikohtauksia ennen leikkausta, siksi tietysti epäilin sydämessäni olevan häikkää. Sairaalassa sydämeni todettiin olevan ok. Korvalääkärin diagnoosi oli hyvänlaatuinen asentohuimaus.”

Lääkärin kommentti: Asentohuimauksessa huimaus on toistuvaa. Se provosoituu tietyissä asennoissa, mutta tätä yhteyttä potilas harvoin huomaa itse.

Asentohuimaus on yleinen toistuvan huimauksen syy ja lääkäri tekee vastaanotollaan diagnoosiin tarvittavan testin ja antaa hoito-ohjeet – suljettuaan lääkärintutkimuksessa muita mahdollisia huimauksen syitä pois. Oikea diagnoosi ei tavallisesti edellytä erityisiä kone- tai laboratoriotutkimuksia.

Huimausta voi esiintyä sepelvaltimoperäisessä sydänkohtauksessa ja siitä ja muista syistä johtuvissa rytmihäiriökohtauksissa. Oireella on kuitenkin monia muitakin kuin sydänperäisiä syitä eikä huimaus ole johtavana oireena yleinen sepelvaltimotaudin oire.

Lue lisää Tunnista ja hoida huimaus

Anorektikon matala syke

”Sairastuin anoreksiaan ja 17-vuotiaana alipainon seurauksena jo valmiiksi matala sydämensykkeeni laski lisää. Hidas syke tuntui rinnassa niin kummalliselta, että luulin sen olevan rytmihäiriö. Kävin 24 tunnin sydämen Holter-monitoroinnissa ja varmuuden vuosi vielä sydämen rakenneultrassa. Kaikki näytti olevan kunnossa, kyse oli vaan hitaasta sykkeestä. Se oli seurausta painonlaskusta sekä kehon ja aineenvaihdunnan hidastumisesta.”

Lääkärin kommentti: Painon muutos suuntaan ja toiseen aiheuttaa herkästi muutoksia sydämen sykkeessä. Rasvakudoksen lisääntyminen tavallisimmin nostaa syketasoa, joskin poikkeuksiakin on. Äärimmäinen laihtuminen muun muassa anoreksian takia puolestaan säätää verenkiertoelimistönkin säästöliekille vähentäessään elimistön energian kulutusta. Se johtaa harvaan sykkeeseen.

On tavallista, että potilas aistii sykkeessä tapahtuneen muutoksen rytmihäiriönä, vaikka kyse olisi normaalin rytmin hidastumisesta tai nopeutumisesta.

Kotikonstein voi oirehetken sykettä pyrkiä dokumentoimaan pulssin tunnustelulla tai verenpainemittarilla. Nykyisissä kännyköissä on myös sykemittauksen sovellusmahdollisuus.

Lue lisää Sormi valtimolle – tunne pulssisi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.