Kunnon hammaspesu riittää usein karkottamaan pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin, mutta oireen takaa voi löytyä myös lääkärin hoitoa vaativa sairaus.

1. Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Yleisimpiä syitä ovat ientulehdus ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Haju tulee suun ja nenäonteloiden bakteereista, jotka synnyttävät haisevia rikkiyhdisteitä.

Hajua saa aikaan myös suun limakalvojen tulehdus, joka on tavallinen riesa hammasproteeseja käyttävillä. Muita syitä voivat olla nielu-, nenä- tai poskiontelotulehdukset ja esimerkiksi refluksitauti; siinä ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas toimii huonosti, ja mahahappo pääsee nousemaan ruokatorveen.

Pahan hajun lähteenä voivat olla myös alkoholi, tupakka ja ruoka-aineet, kuten valkosipuli.

 

2. Miksi hengitys haisee etenkin aamulla herätessä?

Öisin ei juurikaan erity sylkeä, joten suun mikrobit eivät huuhtoudu nieluun. Niinpä aamuun mennessä suuhun voi kertyä pahanhajuisia bakteereja. Samasta syystä halitoosi voi vaivata myös sairauden takia vuodepotilaiksi joutuneita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syljeneritystä saattavat vähentää myös reumataudit, diabetes tai jokin lääkitys – se kuuluu satojen lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Samoin suuta kuivattavat suun kautta hengittäminen ja kuorsaaminen, joten niiden syy kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helpotusta suun kuivumiseen saa raikastavista sokerittomista pastilleista, ksylitolipurukumista tai apteekista saatavasta tekosyljestä, jota ruiskutetaan suun limakalvolle.

Lue lisää Suun kuivumisesta ja Sjögrenin syndroomasta


3. Voiko hajun lähteenä olla kieli?

Kyllä. Monella on ”karvainen” kieli, eli bakteerit kertyvät kielen nukkaiseen pintaan. Siihen auttaa, kun pesee kielen pinnan säännöllisesti hammasharjalla tai kaapimella.


4. Saavatko lääkkeet hengityksen haisemaan?

Lukuisat lääkkeet voivat vaikuttaa näin. Esimerkiksi astman hoidossa käytetyt kortisonisuihkeet saattavat altistaa pahanhajuiselle hiivatulehdukselle. Pahaa hajua voi aiheuttaa myös pitkävaikutteinen nitrolääke isosorbidinitraatti.

Suu kannattaakin huuhdella aina lääkkeenoton jälkeen, tai vaikka pestä hampaat, jos siltä tuntuu.

 

5. Kuuluuko halitoosi joidenkin sairauksien oireisiin?

Se on tavallista esimerkiksi diabeteksessa, reumataudeissa, maksan ja munuaisten vajaatoiminnassa sekä aineenvaihduntasairauksissa. Haju helpottuu, kun perussairauden hoito saadaan tasapainoon.

 

6. Voiko dieetti aiheuttaa halitoosia?

Paastoajan tai ankaraa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan hengityksessä voi olla imelä asetonin tuoksu, kun elimistöön muodostuvat ketoaineet poistuvat hengityksen mukana.

Runsas makean syöminen muuttaa puolestaan suun pH-arvoa happamaksi. Se edistää pahanhajuisten bakteerien ja sienten kasvua suussa.

 

7. Miksi aftat tuovat hengitykseen pahaa hajua?

Suun limakalvoilla olevat vaaleat haavaumat eli aftat ”haisevat”, koska kipeää suuta ei pysty puhdistamaan tehokkaasti ja aftahaavauma suorastaan kuhisee bakteereja, muun muassa stafylokokkeja.

Lue lisää aftoista ja muista suukivuista
 

8. Mikä on hajunenä?

Hajunenä on nenän harvinainen krooninen tulehdus, johon liittyy erityisen inhottava haju. Nenään tulee vihertävää ja haisevaa levymäistä karstaa, jonka alle jäänyt limakalvo ärtyy ja verestää. Potilas itse ei hajua tunne, mutta muut huomaavat sen metrien päähän.

Hajunenä voi seurata esimerkiksi nenävammasta tai sädehoidosta. Sitä hoidetaan muun muassa kostuttavilla nenäsuihkeilla.


9. Miksei oman hengityksensä pahaa hajua huomaa?

Nenän limakalvon hajukäämit tottuvat tilanteeseen, eli ne eivät enää erota omaa ominaishajua. Hajukäämit ovat hajuaistimusta välittäviä hermopäätteitä, jotka toimivat vastaavasti kuin kielen makusilmut.

 

10. Voiko haju olla joskus vain omaa kuvitelmaa?

Hyvin usein asia on juuri näin. Oikeasta halitoosista kärsivä voi myös kuvitella ongelmansa todellista suuremmaksi ja jopa eristäytyä muista ihmisistä. Pahimmillaan siitä voi kehkeytyä suhteeton pelon aihe, joka horjuttaa psyykkistä terveyttä. Silloin on paikallaan kääntyä psykiatrian erikoislääkärin puoleen.

 

11. Miten pahanhajuista hengitystä voi hoitaa itse?

Tärkein keino on pestä hampaat hyvin ja säännöllisesti. Myös suun huuhtelu vedellä auttaa.

Hajua peittävät suunhoitotuotteet toimivat, vaikka niistä saakin vain lyhytaikaista apua. Tärkeintä on hoitaa hajun varsinaiset aiheuttajat, mutta suusuihke ennen treffejä on toki hyvä idea – jos ei muuten, niin itseluottamuksen pönkittämiseksi.

Hengityksenraikastajien teho perustuu siihen, että haju peitetään toisella, miellyttävämmällä hajulla. Alkoholia sisältäviä suuvesiä ei suositella, koska alkoholi muuttuu jonkin verran suun mikrobeissa ja muodostaa limakalvoille haitallista asetaldehydiä. Asetaldehydi on syöpää aiheuttava aine.

 

12. Milloin on syytä hakea lääkärin apua?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos haju häiritsee itseä tai kanssaeläjiä tai jos epäilee sairastavansa esimerkiksi jotakin suun tai nenänielun sairautta. Yleensä on hyvä aloittaa hammaslääkäristä, koska useimmiten syy löytyy ikenien tai hampaiden tukikudostulehduksesta tai suun hiivainfektioista.

Jos näistä saa puhtaat paperit, yleislääkäri ja tarvittaessa eri alojen erikoislääkärit jatkavat muiden syiden poissulkemista ja hoitamista. Aina on kuitenkin tärkeää muistaa huolehtia hyvästä suuhygieniasta.

 

13. Miten hampaat puhdistetaan oikein?

Terveen aikuisen perusohjeena on hampaiden huolellinen harjaaminen aamuin illoin pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. Harjausliike on lyhyt ja nykyttävä, ikenien suuntainen. Ienraja harjataan erityisen huolellisesti.

Hammasvälit pitäisi tikuttaa tai käydä läpi hammaslangalla kerran vuorokaudessa. Jos suussa on pahaa makua ja hajua, myös kielen voi puhdistaa päivittäin hammasharjalla tai kaapimella.


14. Miten hammasproteesi ja hampaaton suu puhdistetaan?

Proteesit puhdistetaan aamuin illoin ja muulloinkin, kun siltä tuntuu. Ne pestään harjalla, vedellä ja proteesi- tai hammastahnalla. Kieltä ja kitalakeakin voi puhdistaa pehmeällä harjalla.

Ruokailun jälkeen proteesit huuhdellaan ja suu purskutellaan vedellä. Proteesien puhdistukseen tarkoitettuja poretabletteja voi käyttää ohjeen mukaan vaikka päivittäin, mutta ne eivät korvaa mekaanista puhdistamista harjan kanssa.

Myös osaproteesia hoidetaan pitämällä se puhtaana. Nykymateriaalit eivät enää vaadi sitä, että proteesi pitäisi pitää kosteana. Yleensä on kuitenkin helpointa pitää osaproteesi suussa koko vuorokauden ajan, paitsi tietenkin puhdistamisen aikana.


Hammasproteeseja ei siis enää tarvitse säilyttää yön yli vesilasissa, muttei siitä toisaalta ole haittaakaan. Joka tapauksessa proteesi tuntuu miellyttävämmältä, kun sen kostuttaa ennen suuhun laittamista.

Proteeseihinkin voi tulla hammaskiveä tai värjäymiä. Hammaslääkäri tai -teknikko poistaa ne, jos omat keinot eivät riitä.

Professori, ylilääkäri Jukka H. Meurman HYKSin suu- ja leukakirurgian klinikasta vastasi kysymyksiin halitoosista.

Pahaa hajua aiheuttaa mm kuiva suu, jota aiheuttaa:

jotkut lääkkeet (lue haittavaikutukset lääkkeesi pakkauksesta)
jotkut sairaudet
kahvi
tee
colajuomat
sokeri
sokerijuomat
tupakka
jano

Lisäksi pahaa hajua aiheuttaa:

nestemäiset maitotuotteet (aiheuttavat valkoista katetta kielen pinnalle ja kielen takaosaan, joka alkaa haisemaan pahalle)
tupakka
I-tyypin diabetes
närästys (tähän auttaa ruokavalio)

JUO VETTÄ (aikuinen ei tarvitse maitoa, vaan imeväinen ja vasikka)

Huuhtele suusi vedellä ruuan jälkeen. Voit myös purskuttaa ruokasoodalla (marketin maustehyllystä) tai kookosöljyllä (marketin öljyhyllystä).

Suun normaali hoito:

Osta vaahtoamatonta hammastahnaa hyvin varustetusta marketista, apteekista tai ekokaupoista (mm. ruohonjuuri).
ÄLÄ KÄYTÄ suuvettä
Hampaat pestään ja hammasvälit puhdistetaan päivittäin ja käydään vuosittain suuhygienistillä ja ehkä jopa hammaslääkärissä, jos on reikiintyvää hammassorttia.
Kieli puhdistetaan katteesta kielenkaapimella (myydään marketeissa parilla eurolla) ja harjaamalla hammasharjalla kieli hammaspesun yhteydessä.

Muita syitä:
nielurisat, joissa saattaa muhia krooninen tulehdus tai sitten niissä voi olla pahanhajuisia proppuja

Jos vika on nielussa, niin korva-, nenä- kurkkulääkäri on oikea lekuri. Yleislääkärillä voi ensin käydä näyttämässä nieluaan, joka tarvittaessa laittaa lähetteen erikoislääkärille.

  • ylös 39
  • alas 25
mipa

Edellistä kompaten,

Myös lihansyönti aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Tiiän, koska äitini on kasvissyöjä.

  • ylös 16
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla