Kunnon hammaspesu riittää usein karkottamaan pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin, mutta oireen takaa voi löytyä myös lääkärin hoitoa vaativa sairaus.

1. Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Yleisimpiä syitä ovat ientulehdus ja parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus. Haju tulee suun ja nenäonteloiden bakteereista, jotka synnyttävät haisevia rikkiyhdisteitä.

Hajua saa aikaan myös suun limakalvojen tulehdus, joka on tavallinen riesa hammasproteeseja käyttävillä. Muita syitä voivat olla nielu-, nenä- tai poskiontelotulehdukset ja esimerkiksi refluksitauti; siinä ruokatorven ja mahalaukun välissä oleva sulkijalihas toimii huonosti, ja mahahappo pääsee nousemaan ruokatorveen.

Pahan hajun lähteenä voivat olla myös alkoholi, tupakka ja ruoka-aineet, kuten valkosipuli.

 

2. Miksi hengitys haisee etenkin aamulla herätessä?

Öisin ei juurikaan erity sylkeä, joten suun mikrobit eivät huuhtoudu nieluun. Niinpä aamuun mennessä suuhun voi kertyä pahanhajuisia bakteereja. Samasta syystä halitoosi voi vaivata myös sairauden takia vuodepotilaiksi joutuneita.

Syljeneritystä saattavat vähentää myös reumataudit, diabetes tai jokin lääkitys – se kuuluu satojen lääkkeiden sivuvaikutuksiin. Samoin suuta kuivattavat suun kautta hengittäminen ja kuorsaaminen, joten niiden syy kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

Helpotusta suun kuivumiseen saa raikastavista sokerittomista pastilleista, ksylitolipurukumista tai apteekista saatavasta tekosyljestä, jota ruiskutetaan suun limakalvolle.

Lue lisää Suun kuivumisesta ja Sjögrenin syndroomasta


3. Voiko hajun lähteenä olla kieli?

Kyllä. Monella on ”karvainen” kieli, eli bakteerit kertyvät kielen nukkaiseen pintaan. Siihen auttaa, kun pesee kielen pinnan säännöllisesti hammasharjalla tai kaapimella.


4. Saavatko lääkkeet hengityksen haisemaan?

Lukuisat lääkkeet voivat vaikuttaa näin. Esimerkiksi astman hoidossa käytetyt kortisonisuihkeet saattavat altistaa pahanhajuiselle hiivatulehdukselle. Pahaa hajua voi aiheuttaa myös pitkävaikutteinen nitrolääke isosorbidinitraatti.

Suu kannattaakin huuhdella aina lääkkeenoton jälkeen, tai vaikka pestä hampaat, jos siltä tuntuu.

 

5. Kuuluuko halitoosi joidenkin sairauksien oireisiin?

Se on tavallista esimerkiksi diabeteksessa, reumataudeissa, maksan ja munuaisten vajaatoiminnassa sekä aineenvaihduntasairauksissa. Haju helpottuu, kun perussairauden hoito saadaan tasapainoon.

 

6. Voiko dieetti aiheuttaa halitoosia?

Paastoajan tai ankaraa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavan hengityksessä voi olla imelä asetonin tuoksu, kun elimistöön muodostuvat ketoaineet poistuvat hengityksen mukana.

Runsas makean syöminen muuttaa puolestaan suun pH-arvoa happamaksi. Se edistää pahanhajuisten bakteerien ja sienten kasvua suussa.

 

7. Miksi aftat tuovat hengitykseen pahaa hajua?

Suun limakalvoilla olevat vaaleat haavaumat eli aftat ”haisevat”, koska kipeää suuta ei pysty puhdistamaan tehokkaasti ja aftahaavauma suorastaan kuhisee bakteereja, muun muassa stafylokokkeja.

Lue lisää aftoista ja muista suukivuista
 

8. Mikä on hajunenä?

Hajunenä on nenän harvinainen krooninen tulehdus, johon liittyy erityisen inhottava haju. Nenään tulee vihertävää ja haisevaa levymäistä karstaa, jonka alle jäänyt limakalvo ärtyy ja verestää. Potilas itse ei hajua tunne, mutta muut huomaavat sen metrien päähän.

Hajunenä voi seurata esimerkiksi nenävammasta tai sädehoidosta. Sitä hoidetaan muun muassa kostuttavilla nenäsuihkeilla.


9. Miksei oman hengityksensä pahaa hajua huomaa?

Nenän limakalvon hajukäämit tottuvat tilanteeseen, eli ne eivät enää erota omaa ominaishajua. Hajukäämit ovat hajuaistimusta välittäviä hermopäätteitä, jotka toimivat vastaavasti kuin kielen makusilmut.

 

10. Voiko haju olla joskus vain omaa kuvitelmaa?

Hyvin usein asia on juuri näin. Oikeasta halitoosista kärsivä voi myös kuvitella ongelmansa todellista suuremmaksi ja jopa eristäytyä muista ihmisistä. Pahimmillaan siitä voi kehkeytyä suhteeton pelon aihe, joka horjuttaa psyykkistä terveyttä. Silloin on paikallaan kääntyä psykiatrian erikoislääkärin puoleen.

 

11. Miten pahanhajuista hengitystä voi hoitaa itse?

Tärkein keino on pestä hampaat hyvin ja säännöllisesti. Myös suun huuhtelu vedellä auttaa.

Hajua peittävät suunhoitotuotteet toimivat, vaikka niistä saakin vain lyhytaikaista apua. Tärkeintä on hoitaa hajun varsinaiset aiheuttajat, mutta suusuihke ennen treffejä on toki hyvä idea – jos ei muuten, niin itseluottamuksen pönkittämiseksi.

Hengityksenraikastajien teho perustuu siihen, että haju peitetään toisella, miellyttävämmällä hajulla. Alkoholia sisältäviä suuvesiä ei suositella, koska alkoholi muuttuu jonkin verran suun mikrobeissa ja muodostaa limakalvoille haitallista asetaldehydiä. Asetaldehydi on syöpää aiheuttava aine.

 

12. Milloin on syytä hakea lääkärin apua?

Lääkäriin kannattaa mennä, jos haju häiritsee itseä tai kanssaeläjiä tai jos epäilee sairastavansa esimerkiksi jotakin suun tai nenänielun sairautta. Yleensä on hyvä aloittaa hammaslääkäristä, koska useimmiten syy löytyy ikenien tai hampaiden tukikudostulehduksesta tai suun hiivainfektioista.

Jos näistä saa puhtaat paperit, yleislääkäri ja tarvittaessa eri alojen erikoislääkärit jatkavat muiden syiden poissulkemista ja hoitamista. Aina on kuitenkin tärkeää muistaa huolehtia hyvästä suuhygieniasta.

 

13. Miten hampaat puhdistetaan oikein?

Terveen aikuisen perusohjeena on hampaiden huolellinen harjaaminen aamuin illoin pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. Harjausliike on lyhyt ja nykyttävä, ikenien suuntainen. Ienraja harjataan erityisen huolellisesti.

Hammasvälit pitäisi tikuttaa tai käydä läpi hammaslangalla kerran vuorokaudessa. Jos suussa on pahaa makua ja hajua, myös kielen voi puhdistaa päivittäin hammasharjalla tai kaapimella.


14. Miten hammasproteesi ja hampaaton suu puhdistetaan?

Proteesit puhdistetaan aamuin illoin ja muulloinkin, kun siltä tuntuu. Ne pestään harjalla, vedellä ja proteesi- tai hammastahnalla. Kieltä ja kitalakeakin voi puhdistaa pehmeällä harjalla.

Ruokailun jälkeen proteesit huuhdellaan ja suu purskutellaan vedellä. Proteesien puhdistukseen tarkoitettuja poretabletteja voi käyttää ohjeen mukaan vaikka päivittäin, mutta ne eivät korvaa mekaanista puhdistamista harjan kanssa.

Myös osaproteesia hoidetaan pitämällä se puhtaana. Nykymateriaalit eivät enää vaadi sitä, että proteesi pitäisi pitää kosteana. Yleensä on kuitenkin helpointa pitää osaproteesi suussa koko vuorokauden ajan, paitsi tietenkin puhdistamisen aikana.


Hammasproteeseja ei siis enää tarvitse säilyttää yön yli vesilasissa, muttei siitä toisaalta ole haittaakaan. Joka tapauksessa proteesi tuntuu miellyttävämmältä, kun sen kostuttaa ennen suuhun laittamista.

Proteeseihinkin voi tulla hammaskiveä tai värjäymiä. Hammaslääkäri tai -teknikko poistaa ne, jos omat keinot eivät riitä.

Professori, ylilääkäri Jukka H. Meurman HYKSin suu- ja leukakirurgian klinikasta vastasi kysymyksiin halitoosista.

Vierailija

Hengitys haisee, mistä apua?

Pahaa hajua aiheuttaa mm kuiva suu, jota aiheuttaa: jotkut lääkkeet (lue haittavaikutukset lääkkeesi pakkauksesta) jotkut sairaudet kahvi tee colajuomat sokeri sokerijuomat tupakka jano Lisäksi pahaa hajua aiheuttaa: nestemäiset maitotuotteet (aiheuttavat valkoista katetta kielen pinnalle ja kielen takaosaan, joka alkaa haisemaan pahalle) tupakka I-tyypin diabetes närästys (tähän auttaa ruokavalio) JUO VETTÄ (aikuinen ei tarvitse maitoa, vaan imeväinen ja vasikka) Huuhtele suusi vedellä ruuan...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun verensokeri on pysyvästi koholla, olet sairastunut tyypin 2 diabetekseen. Mikä siihen johtaa, miten sitä voi välttää?

Millaisia ovat alkavan tyypin 2 diabeteksen oireet?

Erityisesti syömisen jälkeen saattaa vähän väsyttää ja raukaista. Suu tuntuu kuivalta ja janottaa, voi ilmetä keskittymisvaikeuksia ja levottomuutta, näön sumentumista sekä jalkojen puutumista ja pistelyä.

Kun verenkierrossa on paljon ylimääräistä glukoosia, sitä alkaa erittyä myös virtsaan, jolloin virtsaamistarve voimistuu.

Aiemmin puhuttiin vanhuustyypin diabeteksesta, mutta termi on vanhentunut, sillä osa sairastuneista on nuoria. Yhdysvalloissa ja Englannissa sairastuneiden joukossa on myös lapsia ja teiniikäisiä.

Onko löytynyt uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat sairastumiseen?

Diabeteksen puhkeamisessa on vielä paljon tuntematonta, mutta ylipainon, vähäisen liikkumisen ja perintötekijöiden lisäksi yksi vähemmän tunnettu riskitekijä on pitkään jatkunut univaje. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi pistää verensokeritasot hetkeksi hyrskyn myrskyn. Unen puute kääntää hormonitoiminnan sellaiseksi, että ruokahalu voimistuu, kylläisyyden tunne vähenee ja insuliinin toimintaa heikkenee.

Myös ympäristömyrkyt, kuten raskasmetallit ja torjunta-aineet muuttavat hormonien ja geenien toimintaa. Ympäristömyrkkyjä on esimerkiksi elintarvikkeiden pakkausmateriaaleissa, hygieniatuotteissa, muoveissa ja kaloissa.

Voiko sairastaa tietämättään?

Voi, jopa vuosia tai vuosikymmeniä, sillä tyypin 2 diabetes on usein petollisen vähäoireinen tai oireeton.

Ei ole lainkaan tavatonta, että silmälääkäri huomaa taudin ensimmäisenä. Liika sokeri verenkierrossa saa silmänpohjan pienet verisuonet ratkeilemaan ja vuotamaan.

Joskus äkillisen sydäninfarktin takaa paljastuu tyypin 2 diabetes.

Miksi huomaamaton tautikin on vaarallinen?

Pitkään jatkuessaan korkea verensokeri vahingoittaa verisuonia, sydäntä ja hermostoa.

Silmänpohjan verisuonten vaurioituminen voi jopa sokeuttaa. Jos munuaisten verisuonet vaurioituvat, ihminen voi joutua keinomunuaishoitoon tai elinsiirtoon.

Hermovauriot taas aiheuttavat erimuotoisia tuntohäiriöitä, kuten puutumista, pistelyä ja lämpötunnon vaihtelua raajoissa. Hermojen vaurioituminen voi tehdä myös sen, että ihminen ei tunne esimerkiksi kengässään hiertävää kiveä, jolloin jalat voivat haavautua.

Diabeetikoita myös ientulehdukset piinaavat terveitä enemmän.

Jopa 60–70 prosenttia aikuisiän diabeetikoista kuolee sydän- ja verisuonitauteihin.

Voiko diabeteksesta parantua?

Tyypin 2 diabetesta pidetään elämänmittaisena sairautena, mutta sen voi hoitaa erinomaiseen tasapainoon syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja liikkumalla tarpeeksi.

Osa pääsee lihavuusleikkauksen jälkeen eroon diabeteslääkkeistä. Leikkaus parantaa insuliinin toimintaa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Voidaan ajatella, että jos verensokeri on pysynyt vuoden normaalina ilman lääkitystä, on parantunut.


Mikä on tehokkainta tyypin 2 diabetesta hoitoa?

Tärkeintä on painonpudotus. Tutkimusten mukaan tyypin 2 diabeetikoilla laihduttaminen on kuitenkin terveitä vaikeampaa. Silloin, kun laihtumisesta olisi eniten hyötyä, elimistö pistää kaikin keinoin hanttiin.

Taivaita ei kuitenkaan tarvitse tavoitella, sillä jo pieni, noin viiden prosentin painonpudotus voi saada ihmeitä aikaan.

Lääkehoidossa pyritään valitsemaan valmisteita, jotka eivät lihota tai altista hypoglykemioille ja jotka jopa auttavat laihtumaan. SGLT2-estäjäryhmän lääkkeet poistavat myös glukoosia virtsaan, ja osa diabeetikoista saattaa keventyä sen vaikutuksesta jopa parikymmentä kiloa.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti