Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pullukan lapsen painosta ei pidä tehdä numeroa vaan koko perhe hilaa elintapoja terveellisiksi. Tavoitteena on painon pysyminen ennallaan. Lue asiantuntijan neuvot lempeään hoikistumisleikkiin.

Painosta ei kannata puhua lainkaan pien­ten lasten kanssa. Lapsi kuulee kiloista huomauttelun helposti niin, että hän on jotenkin vääränlainen.

- Tärkeintä kuitenkin on, että lapsella on tunne, että hän tulee hyväksytyksi, muistuttaa psykologian tohtori ja psykoterapeutti Susanna Anglé.

Pullukan joutuminen silmätikuksi välte­tään, kun koko perhe parantaa elintapo­jaan. Yhdessä lisätään kasvisten käyttöä, syödään säännöllisesti ja kohtuumääriä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkelle yhdessä

Kieltojen sijasta suositaan esimerkkiä: kun vanhemmat syövät terveellisesti ja tykkää­vät liikkua, se tarttuu lapsiinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Napostelun ja liian ruudun ääressä olemisen voi korvata liikkumalla yhdessä. Nyt kokeilemaan lajeja, jotka tuntuvat hauskoilta niin lapsista kuin aikuisista.

Sisarukset apujoukoiksi

Isosiskot ja -veljet kannattaa valjastaa apujoukoiksi, sillä heitä nuoremmat yleen­sä ihailevat. Yhdessä voidaan keksiä, kuin­ka pikkusisar oppisi heidän hallitsemansa taidot, kuten kasvisten tai ruisleivän syömisen.

Yhteinen hoikistumisprojekti ei saa olla liian tiukka. Kaikki saavat herkutella, myös lihava lapsi! Jos jokin kielletään kokonaan, se houkutte­lee entistä enemmän.

Karkkipäivä sopii yhdelle, toiselle pieni päivittäinen jälkiruoka. Muutama suklaanpala tai marjarahka mahtuu myös painonhallitsijan ruoka­valioon

Lasten lihavuuden hoidosta on tehty Käypä hoito -suositus. Lue se täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla