Suvi Rüster Kuva Tuomas Kolehmainen
Perinteinen ranskalainen levain leivotaan vaaleasta juuresta eli vehnäjauhoista. Juuren eli villihiivojen ansiosta maku on hapan.
Perinteinen ranskalainen levain leivotaan vaaleasta juuresta eli vehnäjauhoista. Juuren eli villihiivojen ansiosta maku on hapan.

Herkullisen levainin leipominen vie aikaa, mutta samalla valmistat ruisjuuren muuta leivontaa varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää, 28 viipaletta
Valmistusaika
45 min + taikinan kohoaminen 12–24 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Viikonlopun aamuun rapea ranskalainen levain-leipä

Ainekset

1
dl
ruisjuurta
dl
vettä
1
l
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  • Mittaa ruisjuuri kulhoon. Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää juuren joukkoon vesi, vehnäjauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  • Peitä kulho tiiviiksi kelmulla. Jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Nosta sitten jääkaappiin 12–24 tunniksi.
  • Lämmitä uuni 280-asteiseksi. Mittaa 2 dl vehnäjauhoja pöydälle. Kaada leipätaikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinapala kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla leiviksi. Halutessasi muotoile leipien päät suipoiksi. Leikkaa ristiviillot päälle.
  • Nosta pelti kuumaan uuniin 10 minuutiksi. Siirrä sen jälkeen leivät pellille. Alenna lämpö 250 asteeseen ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniinruskeita ja rapeita.

 

Vinkki! Saat levainista rapean, kun asetat uunin pohjalle vesiastian tuomaan kosteaa vesihöyryä. Uunin on oltava myös riittävän kuuma.

Yhdessä viipaleessa: energiaa 105 kcal, hiilihydraatteja 21 g, rasvaa 0,5 g (tyydyttynyt rasva 0,05 g), proteiinia 3 g, kuitua 1,1 g,

suolaa 0,9 %.

Kommentit (1)

Vierailija

Mitenköhän tämä on juuri nimenomaan ranskalainen leipä, kun Suomessakin on tehty samanlaista iät ja ajat? Tuohan on vain tavallinen vehnäleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soodasämpylöitä ei tarvitse vaivata eikä kohottaa. Saat niistä myös hyvän määrän proteiinia, siitä pitävät huolen piimä- tai jogurttipohjainen taikina ja kolmenlaiset siemenet.    

Soodasämpylät 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Ovatko nämä maailman helpoimmat sämpylät?

Ainekset

4½-5
dl
spelttijauhoja
1
dl
auringonkukansiemeniä
½
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
pellavansiemeniä
1
tl
soodaa
½
tl
suolaa
dl
rasvatonta piimää tai rasvatonta maustamatonta jogurttia
1
rkl
öljyä voiteluun
siemeniä ripotteluun

Työvaiheet

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Muotoile jauhotetulla työpöydällä pötköksi. Leikkaa 8 osaan. Muotoile sämpylöiksi.

2. Laita sämpylät voideltuun uunivuokaan. Voitele pinta vedellä ja ripottele päälle siemeniä.

3. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa paahdetun valkosipuli-valkopapulevitteen kanssa.

 

Yhdessä sämpylässä: 305 kcal, hiilihydraatteja 24 g, rasvaa 16 g (tyydyttynyt 2 g), proteiinia 13 g, kuitua 5 g, suolaa 0,4 g.

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Bataatti antaa blineille mahtavaa makeutta ja oranssin värin.
Bataatti antaa blineille mahtavaa makeutta ja oranssin värin.

Ei odottelua! Nämä blinit syntyvät suitsait ilman hiivaa. Lisukkeena tarjoillaan metsäsienisalaattia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvottaminen 15 min (+ sienien liotus 2 t)
Vaikeustaso
Helppo

Uuden vuoden helppo herkku: Pikablinit maistuvat sienisalaatin kera

Ainekset

250
g
bataattia
2
dl
piimää
1
kananmuna
½
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tattarijauhoja
½
tl
suolaa
Metsäsienisalaatti
2
dl
suolasieniä
½
pieni punasipuli
1
timjamin oksa
2
rkl
kermaviiliä
1
rkl
kapriksia
Paistamiseen
margariinia

Työvaiheet

  • Laita suolasienet muutamaksi tunniksi likoamaan runsaaseen kylmään veteen ylimääräisen suolan poistamiseksi.
  • Kuori ja keitä bataatti kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta bataatti sauvasekoittimella. Lisää joukkoon piimä, muna, vehnäjauhot, tattarijauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia huoneenlämmössä.
  • Huuhtele liotetut suolasienet kylmällä vedellä ja painele sienistä kaikki irtoava neste pois siivilää apuna käyttäen. Hienonna sienet veitsellä kulhoon. Hienonna punasipuli ja timjami ja lisää kulhoon sienten kanssa. Lisää joukkoon vielä kermaviili ja kaprikset. Sekoita tasaiseksi.
  • Paista bataatti-piimäblinit joko kuumalla blinipannulla tai lettupannulla margariinissa noin minuutti per puoli. Tarjoa blinit kuumina metsäsienisalaatin kanssa.


Yhdessä annoksessa: energiaa 225 kcal, hiilihydraatteja 35 g, rasvaa 3 g (tyydyttynyt < 0,5 g), proteiinia 6 g, kuitua 2 g, suolaa 0,6 %

Christina Aaltio kuva Tuomas Kolehmainen
Rapean keveässä pinaattipiiraassa on rutkasti makua, mutta vain vähän kaloreita.
Rapean keveässä pinaattipiiraassa on rutkasti makua, mutta vain vähän kaloreita.

Nopeasti valmistuva piirakka saa makua vuohenjuustosta ja näyttävyyttä filotaikinasta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
20 min + uunissa 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopeasti valmista: näyttävä pinaatti-rahkapiirakka hurmaa kaikki

Ainekset

6
arkkia
filotaikinaa
½
dl
oliiviöljyä
Täyte
1
ps (150 g)
pakastepinaattia
250
g
maitorahkaa (0,3 %)
100
g
pehmeää vuohenjuustoa
3
kananmunaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria
150
g
kesäkurpitsaa
1
dl
tuoreita pinaatinlehtiä (halutessasi)

Työvaiheet

  • Leikkaa filoarkit kahteen osaan. Laita kaksi arkkia noin 30-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sivele päällimmäisen arkin pinta kevyesti oliiviöljyllä. Jatka kunnes olet laittanut kaikki arkit vuokaan.
  • Sulata ja valuta pinaatti. Lisää joukkoon rahka, vuohenjuusto ja kananmunat. Sekoita massa tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää suola ja pippuri.
  • Kaada pinaattiseos piirakkavuokaan. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja nosta viipaleet piirakan pinnalle.
  • Koristele pinta tuoreilla pinaatinlehdillä. Sivele filotaikinan reunat lopulla öljyllä. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Yhdessä annoksessa: energiaa 150 kcal, hiilihydraatteja 6 g, rasvaa 11 g, (tyydyttyneet > 3 g), proteiinia 8 g, kuitua 0,6 g, suolaa 0,9 %

Raisa Laine Kuva Piia Arnould
Mantelit ja karpalot maistuvat mukavina sattumina joululeivässä.
Mantelit ja karpalot maistuvat mukavina sattumina joululeivässä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15
Valmistusaika
20 min + kohottaminen 1 h 15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Leivo jouluksi mehevä manteli-karpaloleipä

Ainekset

15
g
tuorehiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
½
dl
siirappia
1
tl
pomeranssinkuorta
1
tl
rouhittua fenkolia
2
rkl
öljyä
½
dl
kuorellisia manteleita
½
dl
kuivattuja karpaloita
dl
ruisjauhoja
5
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
siirappivettä

Työvaiheet

  1.  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, mausteet ja öljy. Rouhi manteleita veitsellä pienemmiksi. Sekoita mantelit ja karpalot taikinanesteeseen ja alusta lopuksi joukkoon jauhot. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 45 minuuttia.
  2. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja leivo pyöreäksi leiväksi. Anna leivän kohota vielä noin 30 minuuttia pellillä liinan alla.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele leipä siirappivedellä ja kypsennä kuumassa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes leipä on kypsä.

Yhdessä annoksessa 155 kcal, hiilihydraatteja 24 g, rasvaa 4 g, (tyydyttynyt > 0,1 g), proteiinia 5 g, kuitua 1 g, suolaa 0,7 %

Kommentit (1)

herne

Onko tohon pakko laittaa siirappia vai voiko jättää ohjeesta pois ?