Vappu tuli ja meni hilpeästi auringonpaisteessa. Kun olin pieni tyttö, vappuna laitettiin jalkaan polvisukat ja kevätkengät, hyppynarut ja twistnauhat kaivettiin esille. TV:stä tuli paljon puhetta ja kuvaa marssivista ihmisistä. Meillä oli traditiona vappubrunssi ja äiti koristeli koko kodin valtavalla määrällä ilmapalloja ja serpentiiniä. Ja värillä oli väliä! Ilmapallojen sävyt valittiin tarkkaan. Ne ripustettiin suurina röykkiöinä olohuoneen ja ruokasalin kattovalaisimiin kiinni. Vapputorille oli päästävä ja sieltä sai ilmapallon, joka ei tosiaankaan ollut foliota, vaan kauniisti valoa läpäisevää kumia. Markkinapallo oli yksi kummallisuuksista joka piti saada myös. Outo sahanpurulla täytetty värikäs pallero kuminauhan päässä! Vappukeppi kuului kuvioihin ja ehkä kreppipaperista valmistettu hattu ja komea vappunenä. Itse tehtyä simaa juotiin ja Fazerin tippaleipiä syötiin. Puutarhaan viritettiin kahden koivun väliin vanhan laivan lippusiima.

Nyt vappuni oli aika erilainen. Ei tulisi kuulonkaan, että vaivautuisin Kaivopuiston hulinaan puhumattakaan Kauppatorin tungoksesta! Sen sijaan pistän päälleni teknisimmän kaapistani löytyvän asun, notkeat mutta vahvat kengät ja lämpimät hanskat. Ylioppilaslakki saa jäädä kaappiin ja päähäni painan värikkään kypärän. Kävelen autotallille, otan moottoripyöräni ja lähden ajelemaan pitkin mutkateitä ja haistamaan miltä kevät tuoksuu!

Tällä kertaa ajelimme mieheni kanssa Lopelle. Olimme saaneet kutsun vappubrunssille siellä asuvien ystäviemme luokse. Anne ja Antti Mikkola asuvat maatilallaan, jossa on vapaana kasvavia kanoja, viljellään herneitä, sipulia, perunaa, ruista, kauraa, ohraa, vehnää, tattaria…… Antti on myös loistava kokki ja kondiittori ja armoitettu moottoripyörämies. Ja ihmekös tuo, kun isä on nelinkertainen motocrossin maailmanmestari Heikki Mikkola. Annen ja Antin luokse pääsee Espoosta mukavaa mutkaista reittiä, jota on kiva kallistella menemään ja haistella kevään tuoksuja. Savunhajua, kun lehtiä poltetaan ja vastikään lumen alta paljastuneen mullan tuoksua.

Perillä odottikin sitten ihana oikean hiiligrillin tuoksu. Antti käänteli ritilällä kanansiipiä, porsaan kylkiä ja puolen metrin mittaisia saksalaisia makkaroita. Ai että tulvahti siinä ahneveet suuhun, ennen kuin päivää ehti sanoa! Pöytä notkui herkkuja ja seura oli kevätauringon lämmöstä naukeaa joukkoa. Ihana ruskea labradorinnoutaja Lola kiersi hakemassa rapsutusta milloin kenenkin luota.
Juomana tarjottiin itse tehtyä makoisaa simaa. Ja pian juttu kääntyikin siman valmistukseen.

Tyttäreni oli edellisviikolla löytänyt Helsingistä hunajasimaa, jonka maku ja väri oli saanut hänet hullaantumaan. Simalla oli näin äiti-ihmisen vinkkelistä aika kova hinta. Se maksoi 10€/litran pullo. Sanoin esikoiselleni, että varros hetkinen, mamma laittaa sulle hunajasimat vapuksi. Ja laitoinkin. Viikko oli aikaa, joten hyvin ehdin. Olin ostanut Kuresaaresta puolen kilon hunajapurkin kolmella eurolla. Lisänä tarvittiin kynnellinen hiivaa ja pistinpä joukkoon vielä viimekesänä kuivaamaani minttua. Viisi litraa sain ihanaa juomaa vapuksi. Sen väri oli kaunista ja maku raikkaampi kuin fariinisokerilla tehdyn siman.
Mikkoloilla on maatilallaan myös kauppa. Mikkolan suoramyynti myy kaikkea mitä tilalla viljellään, sekä omista jauhoista leivottuja erilaisia leipiä mm ruisleipää ja ranskalaista maalaisleipää sekä heidän itse tekemiään hilloja ja mehuja. Oi että ne on hyviä. Luulen etteivät ihmiset enää muista miltä itse tehty hillo maistuu! Kannattaisi pistää hillokattila tulelle itse kunkin silloin tällöin. Eihän niitä hilloja tarvitse kerralla koko kellarillista keittää. Kaksi purkkia kerrallaankin voi tehdä. Ja jos ei ole marjanpoimija niin saahan niitä vuoden ympäri pakasteena kaupasta. Ehdotin Annelle, että he voisivat alkaa tehdä hunajasimaa myyntiin kesällä. Se on ihan loistava janojuoma eikä siinä ole lisäaineita.

Käykää ihmiset näissä maatilojen kaupoissa ostoksilla, kun ajelette pitkin poikin Suomea. Niistä löytyy monet herkut ja mukavia yllätyksiä. Ja muun muassa jauho- ja jyväpussin hinta eroaa aikalailla kaupungin keskustan maatilatorin hintalapusta!

Iloa ihanaan päivään

Love
xoxo

Hanna

Kommentit (5)

Eero Niskanen
6/5 | 

Moi,

kun olin Beaversin brändiä tekemässä hoidin myös Beaver Jeans olkamainokset Heikki Mikkolan ajopaitaan ja kiersin kaikki kisat Suomessa. Oli makeeta tutustua niin kovaan lajin. Ostin itsellekkin 250 KTM:n.

Hanna
7/5 | 

Mieletöntä Eero! Oletko käynyt Mikkolan tilalla? Entä ajamassa enduroa tai motocrossia nyt vanhempana?
Heikki oli siellä vappubrunssilla myös ja ajamiseen ja kisoihinhan juttu kääntyi - tottakai! Tule joskus mukaan kun menemme ajalemaan enskaa Riihimäelle tai Lopelle!

Marika
8/5 | 

Löysin ihan ku sattuman (vaimikäsenysitteloppuinlopuksolikaan =) ) kautta tänne Ihanuutta Arkeen blogin Virpin suosituksesta =) Ja kylläpäs kannatti!
Ihanaa löytää aina ihmisiä jotka on oppinu näkemään, haistamaan, tuntemaan ja maistamaan ne elämän pienimmätki herkut! Sen jokasen hetken kauneuden =)

Tänne tulen varmasti usiamminki =)

Mukavaa viikonloppua!

Hanna
9/5 | 

Marika! You made my day! Ihana viesti - iloa viikonloppuun ja aurinkoa kevääseesi!

Pus

Hanna

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2012
2011
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla