Kaalilaatikko on monen inhokki mutta monelle se on varsin rakas herkku. Sen että sitä niin syvästi inhotaan, ymmärrän hyvin. Jos joku syö sitä mitä kuvan reseptistä syntyy, niin ei siitä ainakaan suurta lempiherkkua muodostu – näin luulen.

Olin vasta muuttanut pois kotoa parikymppisenä ja syksyn saapuessa alkoi tehdä mieli kaalilaatikkoa. Äitini on huippu-taituri keittiössä ja halusin maistaa samanlaista muhevaa herkkua, kuin äitini tekee. Siispä keittokirja esiin ja tuumasta toimeen, ajattelin. Olin saanut lahjaksi Kotiruoka-keittokirjan ja sen sivulta 236 ohje löytyi. Luin sen epäuskoisena läpi ja näin sieluni silmin valmistusaineet ohjeen mukaan vedessä lillumassa. Harmaata velliä. Yök. (anteeksi mummi – tiedän ettei ruoasta saa koskaa sanoa yök)

Päätin ottaa ohjat käsiini ja tein kaalilaatikon fiilispohjalta ja näin valmistan sen edelleenkin. Ja tätä ovat ottaneet lisää niin vanhin sisareni Ritva, joka oli vannonut ettei kaalilootaa syö, sekä karski Harrikka-herra Karza sekä moni muu. (Miksiköhän se Ritva muuten niin ajatteli? Onhan hänkin syönyt sitä hyvää äidin tekemää?)

Kun ohjetta ei ollut tein kaiken näppituntumalla ja sillä pärjään edelleen ja niin pärjäät sinäkin, jos haluat. Takaan että hyvää tulee.

Kaali
Jauhelihaa vajaa kilo. Ehkä 800g
Riisiä, pitkäjyväistä, pari desiä
Lihalientä
Kermaa tai soyakermaa
Kiinalaista soijakastiketta
Mustapippuria
Hyvää suolaa
Valkosipulia
Sipulia (uusisipuli varsineen)
Siirappia
Voita
Öljyä

Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi ja hakkaa se sitten pieneksi silpuksi. Laita mielellään tilavan rautapadan pohjalle loraus öljyä, pala voita ja valkosipulin raastettu kynsi. Paistele, notkistele ja hauduttele siinä kaalia lisäten sitä pienissä erissä, kunnes se on kivasti notkeaa ja pehmeää. Mausta suolalla, soijalla ja mustapippurilla.

Keitä samalla pari desilitraa pitkäjyväistä riisiä liha- tai kasvisliemessä.

Paista jauheliha kypsäksi ja mausta kuten kaali, suolalla, soijalla, mustapippurilla ja pienellä määrällä raastettua valkosipuia. Puoli isoa kynttä on aivan tarpeeksi. Ruoan ei ole tarkoitus maistua valkosipulille, vaan antaa sille vähän aromia.
Hauduta vielä pieneksi hakattu sipuli (yksi riittää) samalla tavalla maustaen.

Kun kaikki on kypsennetty sekoita kaali, jauheliha, sipuli ja riisi keskenään kulhossa tai padassa ja lisää ehkä pari ruokalusikallista siirappia. Maista. Onko hyvää? Täytyykö lisätä suolaa, mustapippuria tai soijaa? Kun maku on hyvä, laita seos tilavaan vuokaan ja taputtele pinta tasaiseksi. Kaada seoksen päälle 1,5-2 purkkia (3-4dl) kermaa tai Alpro soyakermaa. Sitä on sopivasti silloin kun se ei aivan yllä pintaan saakka. Laita pinnalle voinokareita ja paista pari tuntia 170°C uunissa. Jos pinta tummuu liikaa laita päälle folio.

Sokerin kanssa hierretyt puolukat ja etikkapunajuuret käyvät kaveriksi. Valmiista laatikosta ei ole kuvaa, kun se syötiin niin nopeasti ?

Huh hei ja kaalilaatikko uuniin!

Pus!

Hanna

Kommentit (7)

Mia
8/7 | 

Kaalilaatikko on ihanaa myös ilman lihaa! Mun ja Myn suurta herkkua, just ostin ison kaalin perjantaina ja tänään pääsen kokkaamaan. Hassua, vaan ei yllättävää, että samissyysherkut täälläkin :)

Riikka Hyötyniemi
9/7 | 

Heh, minä teen äitini mallin mukaan kaalilaatikon siten, etten laita mitään ohraa/ riisiä ollenkaan ja siitäpä herkkua tulee...!

hanna
10/7 | 

no sehän on totta, ett varmasti on hyvää ilman lihaa ja hyvää se on ilman riisiäkin! Mutta kaalia kaalilaatikossa on varmasti pakko olla :) ...ja kermaa :)

Hellukka
11/7 | 

Hanna, jösses minkä ohjeen olet fiilistellyt. Ihanan suussa sulavaa!!!! eipä ole tullut aiemmin mieleen laittaa kaalilaatikkoon kermaa. Korvasin lihan tosin tonnikalalla, joka ei ehkä ollut aivan viisas ratkaisu, kun lähiruuan kannattaja kuitenkin pyrin olemaan.

Kiitos paljon ja kaikkea hyvää - ELÄMÄ ON IHANAA!!!!!, kun sen oikein oivaltaa ja tätä kaalilaatikkoa syödessä se tuntuu entistä ihanammalta.

hanna
12/7 | 

Hellukka!

Eiks olekki namia :) hahahahah! Kiva kun maistui. Jauhelihan voi korvata myös soijarouheella ja - kuten Mia tekee - ei laita mitään muuta kuin kaalia! Sitä mä kokeilenseuraavalla kerralla. Ehkä huomenna!

Iloa sulle

Hanna

13/7 | 

Hei Hanna

Ensimmäisen kerra tässä elämässäni tein kaalilaatikon jossa jauheliha lisättiinj näin raakana.

Olen aina paistanut sen erikseen .

Olipa tosi hyvää. KIITOS ÄIDILLESI!

Syysterveisin, Ulla

(Se Kivioja)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2012
2011
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla