Tapahtui kukkakaupassa äitienpäivänä: Isä ja kaksi lasta, tyttö ja poika, ovat ostamassa kukkia äidille tai mummille. Tytär ehdottaa punaista ruusua ja oranssia gerberaa laitettaviksi kimppuun. Isä sanoo ettei punainen ja oranssi sovi yhteen. Tytär koittaa perustella, mutta ei onnistu vakuuttamaan isää. Minulla on kova hinku puuttua asiaan ja kuiskata tytölle: Ole sinnikäs, pidä puolesi! Olet oikeassa! Tai sanoa isälle: Anna tytön päättää, hänen lahjansahan se on!

Mietin kuinka hauskoja ovat olleet kaikki lasten itse tekemät lahjat, kortit ja ateriakokonaisuudet ja päädyn siihen totuuteen kuinka paljon lapset opettavatkaan aikuisia halusivatpa sitä tai eivät. Huvittelen kotiin mennessäni luettelemalla mitä kaikkea konkreettista kolme tytärtäni ovat opettaneet minulle:

- sanomaan: olet kaunis!
- Käyttämään englanninkielen aikamuotoja
- Käyttämään kirjainlyhenteitä LOLXD
- Snorklaamaan
- Tekemään kasvisruokia
- Roikottamaan ’my boyfrieds jeanseja’ kyllin alhaalla
- Pitämään keittiön kaapien ovet kiinni
- Ajamaan autoa rauhallisesti
- Sata ja yksi ihanaa biisiä
- Olemaan tiukkana, kun tiedän olevani oikeassa ja se on tärkeää.
- Olemaan äiti
- Pyytämään anteeksi, kun olen ollut väärässä
- Nauramaan itselleni (koulutus jatkuu…)
- Käyttämään iTunesia, iPadia ja puoltasataa tietokoneohjelmaa
- Luovuutta, luovuutta, luovuutta

Listaa voi jatkaa loputtomiin ja tästä puuttuvat kaikki ne opit jotka ovat käytännön oppeja syvemmällä. Ytimessä. Viisaus, johon lapsen kasvattamien vie. Tietysti omat lapset ovat avainasemassa, mutta myös muut lapset kasvattavat, jos vain haluaa ottaa vastaan heidät olivat he sitten kenen hyvänsä. Ja varmasti myös vaikka omia lapsia ei olisi lainkaan, voi lapsilta ja nuorilta saada elämään paljon upeita asioita, hetkiä ja viisautta.

Toivottavasti tytär sai lopulta kukkakaupasta mukaansa kimpun, joka oli hänelle mieluinen annettava. Välillä periksi antaminen tuottaa iloa enemmän kuin perinteistä ja omista tutuista poluista kiinni pitäminen. Ja mikä parasta – se pitää mukana kehityksen kyydissä!

Iloa päivään!

LOL

Hanna
xoxoxo

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2012
2011
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla