No niin nyt on jugutit purkissa – no ei ole!! Ne on kaikki syöty ja teen parhaillaan uusia! Oikea meijerin koekeittiö!

Sain siis jugurttikoneen (en ole varma, pitäisikö kirjoittaa jogurtti, mutta olen itsepäinen ja kirjoitan jugurtti, koska se on jugurttia, suokaa anteeksi) ja ryhdyin tekemään kokeiluja. Aloitin perusreseptillä, joka oli (huonosti suomennetussa) käyttöohjeessa. Seos on helppo: Litra mielellään iskukuumennettua maitoa ja purkki maustamatonta jugurttia. Huoneenlämpöiseen maitoon sekoitetaan jugurtti ja seos kaadetaan lasipurkkeihin. Kone käyntiin ja kahdeksan tunnin kuluttua jugurtti on valmista pantavaksi jääkaappiin.

Tulos maistuu Bulgarian jugurtilta ja lohkeaa ihanasti. Mutta minä pidän pehmeämmästä mausta ja aion kokeilla Turkkilaisen jugurtin ja täysmaidon sekoitusta maitojauheella vahvistettuna. Laitan sekaan myös sitruunaa ja vaniljaa ja koitan saada aikaan ulkomailla maistamaani iki-ihanaa sitruunajugurttia. En olisi sitä itse keksinyt, mutta ihana ystävättäreni Mia ehdotti sitä. Mia on herkkusuu ja keittiön kuningatar ja olisi ihanaa voida tarjota hänelle sitä sitruunaista herkkua. Saa nähdä onnistunko.

Ihan naturellina jugurtti ei maistu minulle. Tarvitsen herkullisia makuaineita ja hiukan makeutta. Tuoreet marjat olivat ihania sellaisinaan. Pensasmustikat ja itse kerätyt pakastemustikat olivat superhyviä, samoin puolukkasurvos. Aprikoosit olivat kauniita, mutteivät maistuneet juuri miltään. Raparperihilloke oli hyvää ja maistui kesältä ja oikestaan jälkiruoalta. Pelkkä juokseva hunaja on klassikko ja toimi ihan loistavasti.

Pohdiskelin syitä, miksi edes tehdä jugrttia itse, kun kaupan hyllyt pullistelevat niitä. Löysin muutamia hyviä sen lisäksi, että kaikenlainen kokkailu on kivaa. Kun teet itse, tiedät mitä syöt. Jos haluat maustaa jugurtin, itse tehdyt soseet eivät sisällä niin paljon sokeria tai lisäaineita. Itse tehden jugurtti on halvempaa. Bonuksena muisti, että teen taas myös viiliä itse. Siihen ei tarvita edes konetta. Vain lusikallinen viiliä ja maitoa päälle. Kulho yöksi keittiön pöydälle ja viili on valmista – ellei ukkonen yllätä, silloin ei viili tekeydy, tuo sensitiivinen herkku!

Ai niin, se raparperihilloke! Se on helppo tehdä. Tarvitset 5 dl kuorittuja raparperinpaloja noin desin sokeria ja puoli desilitraa vettä sekä pari kanelitankoa.
Kiehauta raparperipalat, sokeri ja kanelitangot vesitilkassa. Keitä viitisen minuuttia ja anna jäähtyä.

Ehkä jo huomenna lisää jugurttiuutisia!

Hipheijaa

Hanna
xoxox

Kommentit (6)

Mia
7/6 | 

No voi hyvänen aika, nyt mäkin jännään, miten se sitruunajogurtti onnistuu... :) Ihanat kuvat!

Eero Niskanen
8/6 | 

Moi Hanna. Mikä toi kone on? Oon tehny tällästä ja tuli hyvää ja toisella kerralla tuli huti. Mikä ton koneen rooli on? Lämpö?

This is a basic recipe for homemade yogurt using commercial full fat milk. The yogurt is delicious as is, but can be made into the thick yogurt that is such a favorite in Greek cooking by straining.

Ingredients:

1 quart (32 ounces) of full fat sheep or cow's milk (pasteurized)
2 tablespoons of previously homemade yogurt or plain unflavored yogurt with active live cultures
2 tablespoons of full fat milk (same type)
Preparation:

Start with all ingredients at room temperature.

Heat the milk just to the boiling point and pour into a non-metal container.
Let cool to lukewarm (100-105F). A skin will form on top.
Mix the 2 tablespoons of yogurt (homemade or commercial) with 2 tablespoons of milk.
Add to the lukewarm mixture, carefully pouring down the side so that any skin that may have formed on top is not disturbed.
Cover with a clean dishtowel and place on another towel in a warm, dry place for at least 8 hours (or overnight) until it thickens.
Note: 8 to 12 hours is best. The longer the yogurt coagulates beyond that time, the more sour the taste becomes.

hanna.sumari@kolumbus.fi
9/6 | 

Mia niin jännään minäkin! Liemi ei maistunut oikein millekkään vaikka sitruunaa oli reippaasti. Ans kattoo huomenna!

Eero! Sähän olet yllätyksiä täynnä! Juu lämpö on se juttu ja myös rauha, eli tekeytyviä juggeja ei saa töniä. Laite on Moulinex Yogurteo.

Saakohan jostain vuohen maitoa....nams ja mums!

Iloa!
Hanna

Riikka Hyötyniemi
11/6 | 

Minä jännitin kovasti, miten saan ohjeet jogurtin tekoon ja petyin kyllä, kun käytetäänkin jogurttikonetta! Voi mikä pettymys! Turha kyllä ostaa konetta, kun saa jogurtin tehtyä maidosta + bulgarianjogurtista ihan ilman konettakin!

Hanna
12/6 | 

Hei Riikka!
Olet aivan oikeassa, konetta ei tarvita tärkeää on vain lämpö. Sain koneen lahjaksi joten aloin oitis kokeilla jugurtin tekoa sillä. Mutta sisareni Ritva valmisti jugurttia miehensä villapipossa ja ystäväni Malla teki sitä puuronhaudutuskattilassa. Hän täytti vesisäiliön kuumalla vedellä ja lattoi jugurtin tekeytymään vauvanruokapurkkeihin kattilaan. Kansi päälle ja villahuivi toikasti ympärille. Kuinka Sinä olet tehnyt?

Tässä on reseptit omista kokeiluistani!

Ensimmäinen kokeiluni
Ihan hyvä perusmaku

1 litra luomumaitoa
1 prk Bulgarian jugurtti
2 rkl maitojauhetta

Sekoita maitojauhe jugurttiin ja lisää huoneenlämpöinen maito. Sekoita, varo vaahdottamasta. Kaada purkkeihin tekeytymään yhdeksi vuorokaudeksi.

*****************************

Kerrosjugurtti

Tämä oli herkkua! Nuoriso napsi purkit tyhjiksi nopeasti. Onneksi sain maistaa itsekin yhden purkin!

1 litra iskukuumennettua Hyla maitoa
1 prk Bulgarian jugurttia
2 rkl maitojauhetta
n1,5 l raparperihilloketta

Tee liemi kuten edellä. Laita purkkien pohjalle pari senttiä raparperihilloketta ja kaada varovasti liemi päälle. (kaadoin lusikkaa pitkin, ettei hillo nouse ylös)

Tein hillokkeen itse. Paloittelin kattilaan litran verran kuorittuja rapaperejä, laitoin joukkoon puoli desilitraa vettä 2 dl sokeria kolme pientä kanelitankoa. Annoin kiehua reilut viisi minuuttia ja jäähdytin.

Sitruunajugurtti

Tässä kokeilin saisinko aikaiseksi Espanjassa maistamaani ihanaa sitruunajugurttia ja onnistuin kyllä pääsemään melko lähelle!

1 litra iskukuumennettua Hyla maitoa
2 dl Turkkilaista jugurttia
2 rkl maitojauhetta
2 sitruunan mehu
3 rkl vanilasokeria

Sekoita sitruunanmehu, vaniljasokeri ja maitojauhe Turkkilaiseen jugurttiin. Lisää lämmin maito.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2012
2011
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla